HEQ 5 Periodic Error correction help

Autor dedskin, 01.11.2020. u 20:01:42 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dedskin

Pozdrav kolege .

Bavim se Astrofotografijom  i stalno unapredjujem sistem posto nisam od onih koji imaju novca da uzmu odma sve sta treba i rese stvari.

Nego gradim na onome sto imam.

PA sam modifikovao DSLR Canon 600D , i napravio WEB kamera Guiding  od 50mm Trazioca .
Trazim trenutno AStro kameru da kupim a do tad sam na Logitech Web kameri .

Do sada nisam Radio PEC , jer nisam imao nikakav guiding . Sada ovaj Web kamera Guiding donekle i radi.

Uspeo sam 10 minuta sub  ekspozicije u kojima je problem PEC.

PA sad to resavam.

Mislio sam ice to lako , pogledam na netu ono 2 do 3 nova programa mi trebaju

PERecorder
PECPREP
i mozda AStrophotography tool APT.

E sad nikad to nisam radio, a pogotovo ne sa Web Kamerom , usao sam u problematiku sa misljenjem da mogu Manuelno da snimim PEC , tako sto bi naciljao neku zvezdu i manuelno navodio i snimao gresku .
A kad sam pogledao kako se radi , ne radi se tako.

Dal ja uopste sa tim da se zezam , trazi mi brda podataka za unosenje od kojih za neke nisam siguran . Tipa ARCsec/pix , Guider Focal Length  , sve se mora tacno uneti i ispratiti da bi postupak radio.A ja sam uzeo Web kameru i stavio na Trazilac i to parfokalno , ako se tako kaze , to jest nisam skinuo objektiv ni okular .

Sad sam to skinuo, i preradjujem Web kameru na Primarni fokus , radi laksih racunica ali pitanje dal ce tako uopste raditi .

Ne znam jel mi se isplati zezanje sa svim tim ... ili da batalim?

ruka

Ako nemas ostrih skokova u tih 10 minuta ne trebas to raditi. Samo dobar gajding i to je to. Nadji negdje qhy5 ili 5-2 ako neko ima za par eura i dobar si.
Ako imas ostrih skokova rjesi mehanicki problem u montazi i opet to ne trebas raditi.
Ako uz astrofoto gledas vizualno onda si to mozes napraviti.

dedskin

@ruka

Evo ga slike od 9x9 minuta sub expo.https://drive.google.com/file/d/1mQyrR6t48FIyk5No0HrSritaXtP0efPG/view?usp=sharing
Ili neki od procesovanih primera .https://drive.google.com/drive/folders/1GWASPdagjXWvFzO6n_unkSLpDUTnthmj?usp=sharing

Vodio sam sa Web kamerom pa nisam mogao Guider da ciljam gde i slikam nego malo jugo istocno na Kapelu , vodio sam sa Kapele a slikao Hart and Soul Nebulu jer osetljivost web kamere je losa .

I sad tu se vidi ili Field Ratation , ili je to PEC , malo su zvezde razvucene .To mi je problem .Mada ne mora Sub biti 9 minuta , al cisto sam hteo da preterujem da vidim probleme .Da resim

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Pored PE, IMO imas i problem sa rotacijom polja, zbog lose rektifikacije iliti usjevernjavanja.
Da li je skop za vodjene bio paralelan sa glavnim skopom? Jer ako nije, i ako montaza nije paralelna sa Zemljinom osi, rezultat je rotacija polja.
A mozda imas problem i sa fleksijama (skop za vodjenje nije dovoljno kruto pricvscen na glavni skop pa "visi"
Probaj sa kracim ekpozicijama.
I ne zaboravi flatove, darkove...
amater

Pa da.. tek sad vidim da si vodio na Kapeli a slikao H&S..  to objasnjava rotaciju.
amater

dedskin

@bojan

Guider nije bio paralelan sa DEC osom, posto Web kamera na Osi nista ne vidi.Pa sam okreno na Kapelu cisto da vidim jel moze sta.
USeveravanje je verovatno ocajno jer mi je ispao onaj krstic prilikom podesavanja trazioca bas tu noc , pa je bio nekalibrisan trazilac.
A Image Scale na Web Kameri je podesen kao 15arc sekundi po pikselu , ili tu negde , imam 3 podesavanja koja sam menjao pa nisam siguran.

Al namerno sam razduzio na 9 minuta ekspoziciju da vidim probleme i da se pozabavim njma .

Posto mi je sve to prvi put , uglavnom  potrazim po netu pa radim sta ljudi kazu .

Tako sam krenuo u   PEC kalibraciju , al sam sad stao na pola posto uvidjam odredjene probleme sa tom Web kamerom naravno ,
a nisam znao da mi treba Guider za PEC treniranje i neka 2-3 programa , i da moram  parkirati Teleskop obavezno
da bi PEC korekcija bila u fazi, tj da montaza upamti gde je stala .

Bar tako pronalazim na netu informacije , al mi je sve prvi put i nekako mi izgleda da bolje da odem uzmem Guider Kameru u shopu i resim to.

Mnogo sam kesa trosio u poslednje vreme pre nedelju dana 2 Canona uzeo , pre neki dan Objektiv , sad jos kamera , nikad kraja .
Nisam davno ni HEQ 5 uzeo , mozda 5-6 meseci , al sam ga odma spalio obrcanjem + i - , pa popravio pa je onda daljinski otkazo
pa sam pravio za kompjuter USB /RS232 kabal i kreno sa softverom i sve to ...

I sad sam tu stao kod PEC-a i Guidinga..

Welcome to the club ;-)
I ja nastojim ne trosit lovu uzalud, ako se moze DIY... ali za neke stvari se naprosto ne isplati skrtariti.
Taj objektiv koji imas nije nesto... ima puno kome u coskovima.
Medjutim, sve u svoje vrijeme - na dobrom si putu i u dobrom drustvu :-)
amater

stipe

Dobrodosao u klub onih sto klece pored teleskopa  *zubo* Ja sam inace "uradi sam" i vecinu sam toga izradio i to primarno da ustedim. Sve sam radio iz glave. Istokario sam sebi montazu gabarita nesto kao EQ6 i NEQ6-R i stavio na nju elektroniku od Skywatcher EQ5 upgrade. Vrlo bitno je koristiti EQmod kabel koji se ustekava u onaj siri konektor na montazi. Ja isto nemam krstic u polarskopu jer je i sam polarskop kucne izrade, ali sam naucio usjeveravati u par lucnih minuta sto me u potpunosti zadovoljava jer mi go-to funkcionira odlicno. Moras dakle: provjeriti da li ti je polarskop u centru dakle da li je kolimiran. Moras centrirati guideskop sa glavnim teleskopom kojim snimas. Moras provjeriti mehaniku, odnosno vidjeti ima li klimanja, lufta u osovinama montaze, mozda ti je stogod promaklo, nisi vidio... Od softvera koristim EQmod, Phd2, APT i Cartes du Ciel. To sve ide preko Ascoma. NISTA drugo nemam i ne kemijam sa PEC jer ako mi mehanika ne valja, dzabe je softverski kemijati. Najbitnije ti je dotegnut montazu i ucentrirati optiku, onda se tek bacas u softverske zavrzlame.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Acheron

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

🡱 🡳