Rasvjeta sportskih objekata

Autor viragec, 18.05.2023. u 23:34:27 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

viragec

Ovih dana je uz veliku političko-medijsku pozornost otvoreno rekonstruirano, pomoćno nogometno igralište NK Mladost Zabok (4.NL).
Uz umjetnu travu postavljena je i "vrhunska" rasvjeta - barem tako kažu u medijima.
Reflektori, tj. LED paneli su postavljeni potpuno okomito, neki i sa "negativnim" nagibom - dakle ne da nisu nagnuti dolje, prema terenu, nego nekoliko stupnjeva prema gore...
Zaista mi nije jasno zašto reflektori ne mogu svijetliti dolje, prema terenu i biti zaklonjeni u drugim smjerovima??? Pa prije 30-40 godina su tako radili rasvjetu npr. na teniskim terenima, a danas su (skoro) svugdje ravni, nezaklonjeni LED reflektori.

Konacan efekt je vidljiv na slikama... da citiram svog sina - "uz ovo se ni ne moras vise truditi oko teleskopa" :-(

Fotografije iz daljine su snimane s brda udaljenog 1km i cca 50m iznad ravnine igralista.
Pošto se radi o pomoćnom igralištu s umjetnom travom, rasvjeta će biti vjerojatno svake veceri - primarna namjena su treninzi.

OuttaControl

Pasa jarca moj aerodrom ne svitli toliko *zbunjeni*

Bobo ce znat ali to mi se čini strasno ne legalno
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

viragec

Ne znam, baš me interesira njegovo mišljenje...
Kako se meni čini, jedan od glavnih nedostataka u Zakonu su prevelike iznimke za sport i "sigurnosnu" rasvjetu oko industrije, skladišta i sl... rijetko gdje je rasvjeta takvih objekata rađena tako da ne bliješti iznad horizonta i izvan gabarita. O intenzitetu da i ne govorimo...

Astro Lux

Da ne budem previše licemjeran ali, kruha i igara..
sumnjam da će ikakav zakon promijeniti kad spomeneš igralište ili još manje nogomet u njemu
nije problem da se igra navečer ili u noći, problem je poslije ne gašenje reflektora i taj negativni nagib koji spominješ  :-P  *šok*
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

Acheron

Nogomet i crkve se ne dira  *zubo*

Ali ovo što Astro Lux kaže, treninzi su najčešće gotovi do 21h, a ekipa ostavi reflektore naložene satima nakon toga.

Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

🡱 🡳