Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Evo jednog astrofotografskog objekta na skici - The Soul Nebula. Smjestila se oko skupa zvijezda IC 1848.
Problem kod maglice je što ne znam gdje prestaje, a gdje počinje. Još k tom sinoć nisu bili neki uvjeti za promatranje. Početkom večeri je bila naoblaka koja se očistila, ali nebo je ostalo "musavo". SQM je mjerio tek 21.0 gdje inače mjeri 21.1-21.3.
Zbog svih tih problema bilo se teško orijentirati i skicirati maglicu. Na kraju sam uspio nešto izvući, ali vjerujte mi da se u nedjelju, 5.11., bolje vidjela.

Uz sve to, kako bi si olakšao posao zvjezde sam precrtao iz Cartes du Ciela. U skicu sam ucrtao osnovne zvijezde na terenu i onda mi je to poslužili kako bih prilagodio predložak u CdC. Ipak je tako lakše nego upikavati stotine zvijezda.

Acheron

Kako sam već napisao par postova prije, nedjelja je bila neuspješna. Dok sam se na vjetru borio da složim teleskop propustio sam prekrasan prizor aurore na sjevernom nebu. Ta situacija je baš pegula! Bio sam na savršenom mjestu, u savršeno vrijeme i ja zbog svoje tvrdoglavosti u montiranju sjenila nisam podigao pogled da vidim što se događa oko mene. Ovakav razvoj događaja me podsjeti na situacije kada sam s Markom promatrao meteore. On bi s objektivno lošijim vidom vidio dvostruko više meteora od mene. Zapravo, cijelu priču s aurorom mogu dodati na listu promašaja od kojih je najveći onaj što 1997. nisam promatrao komet Hale Bopp. Kao sol na ranu, zbog vjetra kasnije nisam uspio ništa pametno ni promatrati.

Zato se dogodila srijeda, 8.11.2023., kao utješni termin. Neće biti aurore, ali bit će vedro pa barem mogu promatrati kroz teleskop. Odradio sam od doma taj radni dan kako bih mogao što ranije krenuti jer u ovo doba godine astronomska noć je već oko 18h.

Više na...
2023-11-08 Jošavica

TonY206

Super, uspio si svašta pregledati. Otvoreni skupovi su dobre mete kada je nebo loše, nisu toliko osjetljivi na to..

Mene kod onih siromašnijih skupova uvijek najviše muči koje zvijezde uopće pripadaju skupu 😃
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

*tu*  *pljesk*
Taj atlas je ko stvoren za BAT-a.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Večeras sam iskoristio pola sati u dvorištu iza kuće za skicirati Plejade  *ritmika*

Stipa

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P fokuser mod
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Acheron

Moram priznat da mi jutros skica izgleda bolje nego sinoć  :-D

tsestan

Dobson na razvlačenje, fensi torbica za okulare i auto s velikim bunkerom.

Acheron

Na u uvjetima koje sam imao sinoć.
S 500tkom se u Lici nešto malo kužilo.

Lucius

Acheron

Sinoć sam skicirao Dvostruki skup. Nisam zadovoljan nešto, taj efektu skupova se izgubi kada imam ovaku bogato zvjezdano polje.

Više na...
Malo ljubavi za otvorene skupove

Lucius

TonY206

Bome svaka čast na skici ovako bogatog vidnog polja, tu stvarno treba ozbiljna koncentracija i ozbiljna moć zapažanja  *pljesk*  *gj*

Kako i kažeš, otvoreni skupovi su podcijenjeni, ali su i dalje zanimljivi. Nije mi prije ni palo na pamet ići ciljano na otvorene skupove kada je nebo lošije, ali hvala na ideji  *da*. Malo sam se možda razmazio sa većim teleskopom i promijenio ciljane objekte  *zubo*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

:-D  :-D
Upravo sam našao skicu cijelog Dvostrukog skupa za koju nisam znao da postoji  :-D
Bezveze sam se neku večer hvalio da sam ga prvi put cijelog skicirao.

Frenki

Teleskopi:C 9.25,Maksutov 90 i 127,N SW 250 PDS,Tasco 114/500,SW 80/600ED,ref 80/900
Montaže:SW HQ5 pro,EQ5,SW AZ GOTO, Meade LXD75,,...
Dalekozor:Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo:Sony DSC-HX400,Nikon D3200,modificirani canon 450D,50mm f1.8,Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang 2.2 16mm,500m f 6.3,ASI120MC,omegon tracker lx3,hiberion 17mm,omegon 5mm,....,

🡱 🡳