Foto Stalak za Skywatcher Startravel 80/400?

Autor Vger, 09.03.2019. u 10:59:03 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vger

Pokusavam si napraviti mali, ultraportabilan turisticki/putni komplet za astronomiju. Nisam mogao odoljeti i kupio si popularni/jeftini mali 80/400 refraktor. Kad stavim svu dodatnu opremu teziti ce oko 2 kile. Sve to lijepo stane u jedan ruksak. Jos mi samo ostaje mali problem u obliku foto stalka da ga okacim za ruksak i to je to. Ovo je vec domena lova u mutnom jer ih ima mali milion i lako se za istu lovu moze kupiti dobra stvar ili teze smece, pa me zanima dal mi netko moze preporuciti dobar i stabilan foto stalak koji bi koristio za ovog malisana (tezio bi do max 2 kile sa svom opremom), a da ne kosta 3 puta vise od cijevi.:)

Beorn

ST 80/400 je fenomenalni lagani grab and go teleskopčić... S obzirom na svoju težinu vjerujem da ćeš naći i neki  jeftiniji tripod da ga nosi.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Vger

Ima ih već od 300 kuna i primaju do 4 kile....pa vjerujem nebi trebalo biti problema.

Vger

Citat: Beorn  u 09.03.2019. u 11:39:05 sati
ST 80/400 je fenomenalni lagani grab and go teleskopčić... S obzirom na svoju težinu vjerujem da ćeš naći i neki  jeftiniji tripod da ga nosi.
Dal ću trebati extenziju za  fokusiranje? Ispada da je fokuser malo kraći?

Acheron

Citat: Vger  u 09.03.2019. u 17:34:36 sati
Ima ih već od 300 kuna i primaju do 4 kile....pa vjerujem nebi trebalo biti problema.

Mislim da te ne treba brinuti toliko nosivost već mogućnost finih kretnji na glavi stativa.
Jedna stvar je pripasati fotić, naciljati nešto i opaliti fotku. Fotić je u toj priči statičan. Skroz drugi par rukava je naciljati nešto na 100x i onda pratiti uz glatke kretnje.

Vger

Citat: Acheron  u 09.03.2019. u 19:12:35 sati
Mislim da te ne treba brinuti toliko nosivost već mogućnost finih kretnji na glavi stativa.
Jedna stvar je pripasati fotić, naciljati nešto i opaliti fotku. Fotić je u toj priči statičan. Skroz drugi par rukava je naciljati nešto na 100x i onda pratiti uz glatke kretnje.
Upravo citam o toj problematici.:) Ah ti stalci.

Markec

Vger

Kupih si ovaj Orion Tritech II stalak i nisam bas najzadovoljniji. Mislim, drago mi da ga imam, jer je savrsen za dalekozorsko promatranje...ali glava ima par kljucnih problema. Rucka za stezanje (quick release) sine nije bila dobro podesena i morao sam ju rastavljati i podesavat. Sina bi pocela kliziti vanka zajedno sa teleskopom cim bi isao prema zenitu. Iako sam ju stezao do maksimuma.

Srecom postoji dodatna plastina kocnica.
Uspio sam to srediti, ali stvar naprosto nije najbolje dizajnirana. Kad se rucka stegne kako treba, a to znaci da nista ne ispada dok se gleda u zenit...okolna se plastika na samoj glavi iskrivi i napinje. Mislim da bi jednog lijepog dana mogla napuci. Mozda i ne..al ne ulijeva povjerenje.

Kod nizih povecanja stalak lijepo radi, ali cim se prebaci na iznad X50 postaje ocit velik problem. Sama glava moze zaista fluidno i lijepo kliziti horizontalno i vertikalno, ali cim se malo stegne i fiksira vertikala malo padne.
Pri manjim povecanjima to nije problem..al kod vecih postaje pain in ass. Jer svako malo moras gadjati, pa stegnuti, pa onda malo odpustiti pa stegnuti, pa opet podici..pa opsovati. Probacu zamijeniti sve plasticne rucice sa leptir sarafima jer nekako ne vjerujem plastici koju moras junacki stegnuti.

Zakljucak..idealan je za dalekozor i za surfanjem nebom pri manjim X20-X50. povecanjima. Sve drugo...jok, jok, jok.
Sad moram kupiti malo jaci dalekozor za ovaj stalak.:)

stipe

Plasticurina mi nikad nije bila draga kod tih stvari... Aluminij i nista drugo! Ja cu se uskoro uloviti izrade male alt az montazice na tokarskom stroju, nesto slicno kao Explore scientific twillight 2 jer smatram da je ta konstrukcija najlaksa za napraviti, a prima i malo vece skopove.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Vger

Ima dosta aluminija na ovom stalku i kvalitetno je radjen...jako malo mu fali da bude odlican, ovako je samo OK. Mozda pomognu leptir sarafi. U svakom slucaju bice odlican za dalekozor u kombinaciji sa ovim.
https://www.shutterbug.com/images/0812roundup02.jpg

Vger

Sto se tice Explore scientific twillight 2. Imam ja GSO alt/az  stalak i mogu rec da je to mazga koja moze dosta povuc, al ima i on nedostataka. Ciscenje glava npr. je dosta zeznuto i dr. stvari.

🡱 🡳