Popularizacija astronomije

Autor Auriga, 27.07.2023. u 12:05:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Auriga

Bok,

Ni sam ne znam gdje da smjestim ovu temu, možda u ova astronomska druženja iako to baš i nisu.

U Hrvatskoj djeluje Highlander društvo (zajednica, podružnica, ....)

https://highlanderadventure.com/

s ciljem okupljanja ljudi svih uzrasta, zanimanja, boje kože i drugih orjentacija koji aktivno provode svoje slobodno vrijeme u prirodi (planine, jezera, proplanci, mjesta, ....).

S time u vezi na zadnjem takvom okupljanju na istočnim obroncima Medvednice - "LIPI" kod planinarskog doma "LIPA Rog" po zamolbi članova Higlander zajednice, 03.6.2023. imamo sam na vidikovcu Lipa, malu przentaciju noćnog neba zainteresiranim posjetiteljima.

Vrijeme nas osobito nije poslužilo (skoro potpuna naoblaka, uz neke proreze u oblacima) pa su svi imali pogled na noćno nebo samo golim okom, dalekozorom ili pak teleskopom kojeg sam dovukao na proplanak. Promatrali smo našeg prvog susjeda - njegovo veličanstvo Mjesec.

Loše vrijeme nas ipak nije omelo u potpunosti pa smo umjesto okulara koristili limenke pive, koje su tu negdje kao i TV 13 mm.

E, sad u čemu leži ova priča, 15. i 16.9.2023. na Velebitu na lokaciji Veliko Rujno opet će se okupiti "gorštaci" pa imaju zamolbu ako ima osoba slobodnog duha i vremena s "tog" područja da im malo približi noćno nebo.

Tko zna, možda se razvije obostrano prijateljstvo dviju zajednica.

Ako netko misli i želi pripomoći ovim ljudima "slobodnog" duha, neka ovdje ostavi svoj trag, pa ću mu proslijediti kontakt osobe koja u Hrvatskoj vodi Highlander.

Hvala!

*šešir*

Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Acheron

Pa što ne dođu na Lika Star Party, isti vikend, relativno je blizu...

viragec

Svaka čast, lijepo!  *gj*  *šešir*
Nekak te već vidim u AD "Meteor" (u osnivanju)... Jel tak Štef?  :-)

Štefek

Citat: viragec  u 27.07.2023. u 12:13:04 satiSvaka čast, lijepo!  *gj*  *šešir*
Apsolutno !!!
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Auriga

Citat: Acheron  u 27.07.2023. u 12:11:35 satiPa što ne dođu na Lika Star Party, isti vikend, relativno je blizu...

Pitam ih, pa možda preusmjere svoj hod (barem neki).

Citat: viragec  u 27.07.2023. u 12:13:04 satiSvaka čast, lijepo!  *gj*  *šešir*

Da i ja čekam uključenje, no hrvatske institucije od KZŽ ili neka druga bespuća papirologije ne daju samo to tak (samo po fiškalski, još ni rešen ni sud v tuži Matije Gubca protiv Franje Tahija za njivu ispod trnaca, a kamoli ovo naše). Lovu ne daju i tak se bumo sami financirali.

*šešir*

Auriga

Bok,

Ako ima zainteresiranih za odraditi "gažu" na Velikom Rujnu 15. i 16.9. organizatori iz Higlandera nude pokrivanje putnih troškova, smještaj i plaćeno predavanje za noćnu prezentaciju.

*hopla*  *šešir*

bcesarec

"Nekad bilo - sad se spominjalo" pisao je davno A.G. Matoš

AD Meteor, punim imenom Astronomsko društvo Meteor i službeno je osnovano prije izvjesnog vremena...
Ukratko sam podatke sažeo na ovoj objavi: https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=4108

🡱 🡳