Tražim preporuku za mini scope

Autor Ryukote, 29.08.2022. u 16:49:07 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Gledaš dosta širok raspon instrumenata.
Evoguide je 2-3-4 puta jeftiniji od ostalih šta gledaš pa i nije neka usporedba.
Koliki je budzet? to je važna stavka.
I ne bih rekao da u rasponu 200-300 mm nema instrumenata.

Jesi li gledao možda Omegon pro Apo 61? Ili TS optics 61, ima integriran korektor. Dosta jeftini od Redcata...
Ima ih , samo je važno koliko duboko u džep ćeš posegnuti.
Evoguide je "poor man's" apo opcija. Ja sam ga kupio za 2/3 sadašnje cijene kada mi je trebao guide scope, čemu mi i najviše služi. Ali sviđa mi se i šta sam s njime snimio. S time da ne znam bi li bilo korigirano polje sa većim senzorom (ja imam 533).
Aberaciju imam na jednom rubu radi tilta.

*šešir*
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Astro Lux

Po meni pogledaj i ovu opciju, po meni vrh widefield refraktora trenutno ASKAR FRA300 Pro 60 mm f/5 Quintuplet.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
https://www.instagram.com/astro__lux/
Optika; Canon 200mm f2,8 L ii USM, Canon 400mm f5,6 L USM, 114mm f4,4 newtonian, Skywatcher Evostar 80ED, Lunt 35mm, Lunt LS80THa, DAGOR (100cm f2,9 )
Kamere; Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D, Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)
Montaža; NEQ6

Ryukote

ASKAR FRA300 mi se sviđa, vidio ga uživo u pogonu, ali je cijena van budžeta  *zubo*

Budžet je max 7000 kn jer moram imati lufta i za filter. Zato su mi opcije gdje moram korektore dodatno kupovati out of option, zato što bi onda ok scope prošao taj budžet.
Teleskop: Askar ACL200 gen2 (f/4)
Kamera: Canon EOS 600D (modani)
Montaža: Star Adventurer GTi
Filter: Antlia ALP-T 5nm, Astronomik L-3

Ryukote

Citat: tome  u 18.11.2022. u 09:16:40 sati
Gledaš dosta širok raspon instrumenata.
Evoguide je 2-3-4 puta jeftiniji od ostalih šta gledaš pa i nije neka usporedba.
Koliki je budzet? to je važna stavka.
I ne bih rekao da u rasponu 200-300 mm nema instrumenata.

Jesi li gledao možda Omegon pro Apo 61? Ili TS optics 61, ima integriran korektor. Dosta jeftini od Redcata...
Ima ih , samo je važno koliko duboko u džep ćeš posegnuti.
Evoguide je "poor man's" apo opcija. Ja sam ga kupio za 2/3 sadašnje cijene kada mi je trebao guide scope, čemu mi i najviše služi. Ali sviđa mi se i šta sam s njime snimio. S time da ne znam bi li bilo korigirano polje sa većim senzorom (ja imam 533).
Aberaciju imam na jednom rubu radi tilta.

*šešir*

Omegon nisam gledao. Ali kolko vidim više se ne proizvodi, a još si ne vjerujem dovoljno da kupujem rabljenu opremu.
TS-Optics 61 mi se čini fora scope, ali van budžeta je *bu*

EDIT: kaj nije TS-Optics 61 ista stvar kao i Sharpstar 61? I jedan i drugi su EDPH II. Vjerujem samo rebranding. Dosta ljudi mi je potvrdilo da su morali s tim scopeom tražiti zamjenski lens i ručno to mijenjati. Jednostavno je za zamjeniti, ali činjenica da to moram raditi na novom scopeu mi je žalosno. A zamjenski dobijem samo ako priložim jasne dokaze za velke aberacije.

Štefek

Citat: Ryukote  u 18.11.2022. u 01:49:24 sati
https://www.astrobin.com/mbm7oj/ ovo primjerice. Na rubovima se vide optičke greške. Pretpostavljam loš primjerak, ali dalo bi ih se još iskopati. Sad dal je to do njegovog reduktora ili nešto deseto, ne znam. Kolko vidim po slikama, da bi rotirao moram odvrnuti 4 šerafa što potencijalno može pridonijeti mojoj sreći da mrdam teleskop u prstenima napred nazad, što mi se ne sviđa, za razliku od ACL200 gdje imam jedan šeraf za rotaciju i ne može mi se dogoditi da mi se teleskop mrda napred nazad.

Dal se može na njega montirati 2" filter?

Na slici iz tvog linka mislim da nije najbolje pogodjen backfokus i definitivno je prisutan senzor tilt . Uz to mislim da nije ni savršeno fokusirano. Tak da je , čini mi se, to više do fotografa nego do opreme. U manual-u piše da ima navoj za filter. Kak ja koristim astrokameru, imam mjesta za filter drawer i za mali ručni rotator. Budem ti preko vikenda pogledao i slikao kako se stavi filter kad nemaš filter drawer.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Askar FMA230 ; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G,iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Ryukote

Citat: Stefek  u 18.11.2022. u 11:26:53 sati
Na slici iz tvog linka mislim da nije najbolje pogodjen backfokus i definitivno je prisutan senzor tilt . Uz to mislim da nije ni savršeno fokusirano. Tak da je , čini mi se, to više do fotografa nego do opreme. U manual-u piše da ima navoj za filter. Kak ja koristim astrokameru, imam mjesta za filter drawer i za mali ručni rotator. Budem ti preko vikenda pogledao i slikao kako se stavi filter kad nemaš filter drawer.

Hvala  *šešir*

EDIT: dal bi te mogao zamoliti da isto tako pogledaš dal se ovako nešto https://www.youtube.com/watch?v=QmbKmVpJx6o&ab_channel=CosmicPixels događa i na FMA230 ili je ovo samo problem kod FMA135

Štefek

Usput, ja nemam planova nešto slikat s FMA230 u slijedećim vedrim noćima (ako ih ikad više bude *bu*). Ako hoćeš mogu ti ga posuditi, pa probaj sam.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Askar FMA230 ; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G,iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Astrobobo

Ja sam malo zbunjen, 200 mm je ok, 180 mm nije?  *zubo* Askar 180 je odličan, ima malo plavog koji se bez problema riješi s L2 ili L3 filterom, vjerujem da bi tako bilo i za Evolux 62. Nažalost sad se trenutno ne može nabaviti, baš bi htio isprobati. Slažem se da bi bilo najbolje da se ne treba koristiti filter, ali mi se čini da smo došli do takve konkurencije da svi traže savšen APO za malo love, a to ipak ne ide.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm, iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C, Nikon D5500 mod.

Ryukote

Znam znam zvuči čudno kad kažem da je 180mm malo, a 200mm nije  *zubo*
Ali imam drugih problema s kojima bi se suočavao sa tako zbilja mini scopeom tako da nije da mi nije opcija, al nije mi u vrhu.

EDIT: znam da ne postoji savršeni APO za malo love, ali gledam koja mi je najbolja opcija u rangu kojeg tražim, što po speckama, što po financijskom rangu  :-) da nemam zacementirano putovanje u 3. mjesecu, financijski rang bi bio daleko drugačiji

Ryukote

Citat: Stefek  u 18.11.2022. u 11:31:12 sati
Usput, ja nemam planova nešto slikat s FMA230 u slijedećim vedrim noćima (ako ih ikad više bude *bu*). Ako hoćeš mogu ti ga posuditi, pa probaj sam.

Pa možemo se dogovoriti, mislim da bi najbolje bilo za procjeniti iskustvo iz prve ruke  :-)

Astrobobo

Citat: Ryukote  u 18.11.2022. u 12:48:14 sati
da nemam zacementirano putovanje u 3. mjesecu, financijski rang bi bio daleko drugačiji

Kad smo već kod toga, zacementiraj si putovanje u 4. mjesecu 2024. do USA pomrčine Sunca  ;-)
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm, iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C, Nikon D5500 mod.

Ryukote

Neven

Citat: Astro Lux  u 17.11.2022. u 22:42:19 sati
Evolux linija je smeće, prodaju ED optiku sa puno kromatske aberacije (prilog dolje) , bjezi od toga, bolju vrstu stakla ima 50ED, po meni to najbolja opcija, a ASKAR 180 ima nešto fringinga u plavoj boji, ja bi uzeo 50ED , a na GTi ja bi čak stavio i 72ED ako ćeš guidati, vjerujem da bi to bilo idealna kombinacija.

Koji UV/IR cut filter ovdje koristiš?

Citat: Astrobobo  u 18.11.2022. u 12:33:55 sati
Ja sam malo zbunjen, 200 mm je ok, 180 mm nije?  *zubo* Askar 180 je odličan, ima malo plavog koji se bez problema riješi s L2 ili L3 filterom, vjerujem da bi tako bilo i za Evolux 62. Nažalost sad se trenutno ne može nabaviti, baš bi htio isprobati. Slažem se da bi bilo najbolje da se ne treba koristiti filter, ali mi se čini da smo došli do takve konkurencije da svi traže savšen APO za malo love, a to ipak ne ide.

Definitivno bi L3 stavio. Na L2 se još vide plavi halo-i.

Ryukote

Morate ljudi uzeti u obzir da bi si nabavio Antlia ALP-T, pa nakon toga i prijenosnu bateriju da se maknem sa battery gripa...troškovi dolaze a budžet nije unlimited  *zubo* *zubo* *zubo*

Astro Lux

Citat: Neven  u 18.11.2022. u 16:03:20 sati
Koji UV/IR cut filter ovdje koristiš?

Definitivno bi L3 stavio. Na L2 se još vide plavi halo-i.
Ovo je bilo bez filtera, test optike našo na astrobinu, lik je bio vrlo nezadovoljan sa optikom s obzirom da je vrlo visoka cijena, a Skywatcher iz nekog razloga stavlja bolju vrstu stakla u 50ED nego u Evolux liniju.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
https://www.instagram.com/astro__lux/
Optika; Canon 200mm f2,8 L ii USM, Canon 400mm f5,6 L USM, 114mm f4,4 newtonian, Skywatcher Evostar 80ED, Lunt 35mm, Lunt LS80THa, DAGOR (100cm f2,9 )
Kamere; Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D, Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)
Montaža; NEQ6

🡱 🡳