[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Promatranja iz Popovače

(1/7) > >>

Antoto:
Bok svima,
odlučio sam zapisivati promatranja koja radim da imam zapisano sve na jednom mjesto u formi dnevnika, a i imat ću 100 pitanja putem pa možda nekome tko čita bude zanimljivo i odgovarati. *šešir*

Lokacija: Popovača
Datum: 11.06.2021
Teleskop: 200mm Newtonian

Dan nije nešto obećavao: Telescopius je pokazivao >70% naoblaku do 02:00 ujutro pa nisam mislio promatrati. Nakon popodnevnog pljuska sam pogledao ponovno i vidio da se situacija znatno promijenila (kasnije ću skužiti da sam greškom povukao podatke za krivi grad, ali ta me greška natjerala da ipak odem  *cool*). Pakiram se i idem na promatranje: putem vidim samo oblake, vidim 2 zvijezde na nebu. Na kraju se ipak počelo razvedravati oko 23h.

M13 - Globular cluster u Herculesu
Krenuvši od Ete Herculis idem prema Zeta Herculis i već u finderu vidim sivu mrljicu. Prebacujem se na okulare: 32mm i 20 mm. Ne mogu razlučiti pojedinačne zvijezde niti razlike u sjaju i bojama, vidim cluster kao sivu maglicu.

M57 - Ring Nebula
Nako što sam locirao Vegu, orijentiram se na Sheliak i spuštam do zvijezde Sulafat. U finderu ne nalazim maglicu pa se prebacujem na 32mm okular i pokušavam skenirati područje.
Pogledao sam fotografije i otprilike znam što bi trebao vidjeti: to me sad i muči jer sam uvjeren da mi se Ring Nebula pričinjava. Kao da je vidim, a onda opet nestane iz pogleda.
Uz malo muke uspijevam ju locirati i potvrditi da vidim M57.  Jasno vidim razliku između unutarnjeg i vanjskog kruga maglice. Mijenjam okulare i promatram još. Autosugestija mi stvara dojam da vidim zelenu boju.

Jupiter
Već je blizu 01:00 i iza brda vidim Jupiter. Vrijeme je za prvi put uperiti teleskop u njega.  *pljesk*
Vidim Jupiter i njegove mjesece: pruge na Jupiteru nisu primjetne.
Nabavio sam nekoliko color filtera pa se igram s njima pokušavajući izvući više detalja: uspijevam vidjeti crtu na Jupiteru. Eksperimentiram s 32mm okularom + 2x Barlow: ta kombinacija mi također daje više detalja. Uspijevam razlučiti 2 crte na Jupiteru.

Saturn
Kad je već Jupiter tu, blizu je i Saturn. Usmjeravam teleskop prema njemu. Vidim planet i prsten. Poprilično sjaji. Pokušavam smanjiti sjaj koristeći Moon filter, no taj filter je prejak i ne vidim ništa. Još malo uživam u Saturnu a nakon toga ubacujem fotoaparat da probam pofotkati ta 2 planeta.

---
Što sam novo probao i stvari koje moram popraviti:
a) Pokušao sam ufotkati planete metodom primarnog fokusa, no nijedna fotka mi nije uspjela. Svakako moram to bolje proučiti.
b) Koristio sam grijalicu koju sam stavio blizu primarnog zrcala, čini mi se da je pomoglo jer sam uspio promatrati do 03:30 bez magljenja zrcala. Pošto već imam akumulator, trebao bi smisliti neko rješenje s grijačem kojeg bi nalijepio iza zrcala.
c) Dobson mi je počeo "štekat" po vertikalnoj osi: čini mi se da su četkice po kojoj rotira dale svoje jer vidim da su stlačene. Što točno tražim u trgovini i gdje ih mogu kupiti?

Stvari koje sam planirao vidjeti, a nisam uspio naći:
a) Bodeova galaksija. Moram se naučiti bolje orijentirati oko Velikog medvjeda, nisam uspio ništa naći iz njegove okolice osim što sam slučajno nabasao na M81 i M82.

stipe:
Super izvjestaj, bravo!  *pljesk*

Za ležajeve nađi teflonske pločice debljine 2-3mm.

Frenki:
 :-) *tu*

ediglavas:
 *pljesk*

Danijel:
Odlično, budi uporan i dalje. *da*

Obavezno vodi dnevnik i zapisuj sve ovako kako si napravio. S vremenom će ti se skupiti lijepa i vrijedna kolekcija. *tu*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju