Nakon visegodisnjeg mastanja o ovoj izrazito sjajnoj maglici zimskog neba, poslozilo se napokon to da je vrijeme koliko-toliko htjelo suradjivati sad kad imam pristojnu opremu koja radi uredno

Inace nisam pretjerano odusevljen sa lokacijom, heliodromom na Mosoru jer vecinu godine puse, sto je bilo i te veceri, no nije smetalo toliko koliko seeing koji je ovih vedrih noci oko Nove godine bio poprilicno los.
Promjenom posla dosao sam u firmu sa daleko ljudskijim odnosima prema radnicima i koja postuje vrijeme blagdana pa sam tako dobio tjedan godisnjeg izmedju Bozica i Nove godine. To sam odmah iskoristio tako sto sam prvi vedri dan, u srijedu 29.12 otisao u noc u lov na fotone!
I ovo je rezultat! Snimao sam do otprilike jedan ujutro kad su se poceli navlaciti koprenasti oblaci. No unatoc tome skupio sam 60tak frejmova, sto je bilo sasvim dovoljno za ovaj objekt. Isao sam sam jer je Ivo radio, a Drazen bio u Zagrebu tako da mi je najzgodnije tada ici jedino na heliodrom Mosoru jer tamo nema divljih zivotinja pa mi je lakse usuditi se ici sam.
Objekt: Monkey head NGC2174
Ekspozicije: 61x180sek. gain 300, dark, temp. senzora -10°C
Teleskop: Explore Scientific 80ED + SW 0.85x FF/FR
Kamera: Omegon veTEC533C
Montaza: SW Synscan custom
Guiding: QHY5, PHD2 na guider 60/300
Obrada: PixInsight, PS CC
monkeyhead by
Stipe Vladova, on Flickr