Snalaženje na noćnom nebu

Autor TonY206, 22.04.2022. u 10:32:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

Molim vas za kakav dobar savjet vezano za snalaženje na noćnom nebu.. Kako vi to radite?
Osnovno snalaženje mi ide, (pomažu naravno i aplikacije), usmjerim teleskop kamo sam smislio, no već prvi pogled kroz njega nosi komplikacije  *zubko*, većinom ne mogu odrediti gdje sam točno.. Naravno tu je i dodatna komplikacija što je sve naopako.. Sa 25mm plossl okularom je već teško, a ako stavim 10mm plossl, onda sam tek izgubljen do kraja (a tek sam na 65x povećanju)..
Kada ste našli što ste tražili, kako znate da je to stvarno to? Npr, ovih dana bi trebao biti vidljiv Ceres, no i da ga nađem, kako znati da stvarno gledam u njega a ne neku zvijezdu?  *zubo*
I kako uopće znati koja je "granica" teleskopa (tj. da li mojom opremom uopće mogu vidjeti određeni objekt)..  *jok*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

OuttaControlCRO

Ja sam "varao" sa plate solvingom :) Mobitel na okular i sliku na nova.astrometry.net
Posto mi je to bilo malo sporo instalira sam na komp all sky plate solver i pošaljem sliku na komp i solvam u 30tak sekundi.

Koristim flux na kompu da mi ne sprzi oci a na mobu eye relief.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

ediglavas

Teško se snalaziti na mjestu gledanja. Treba napraviti plan promatranja - dva do tri objekta naći na Carte du Ciel-u, vidjeti gdje se ti objekti nalaze u odnosu na tebi poznate, velike, sjajne zvijezde.
Isprintaš kartu tako da ti se tvoj objekt nalazi između dvije ili tri poznate zvijezde. U CdC-u ima mogućnost da ti pokaže i isprinta krug u širini tvog findera (tražila), 4,5 stupnjeva, ako imaš 8x50 tražilo, 6 ili koliko već je ako imaš 6x30, postaviš te krugove od poznate zvijezde prema tvom objektu, dva tri kruga a isto tako od druge tebi poznate zvijezde.
Postavi krugove tako da unutar tog kruga bude sjajna zvijezda i pri rubu jedna ili dvije manje pa u drugom krugu pri kraju opet nešto što ćeš prepoznati.
Isprintaj i drugu kartu koja će biti s većim povećanjem (veći krug) s tvojom objektom u sredini a na toj karti i promjer FOV tvog okulara.
Uzmi u mrak crvenu lampu i gledaj - karta, nebo, okular pa opet - nakon nekog vremena počet ćeš se snalaziti.
Ovo je sporiji način ali dugoročno puno bolji.

ediglavas

Da si našao svoj objekt znati ćeš po rasporedu zvijezda koje vidiš i koje su ti na karti - uočit ćeš neki obrazac.

Astrobobo

Ovako bi to išlo:

• po danu uskladiti finder sa teleskopom, da pokazuju istu stvar
  • po noći identificirati zviježđe gdje se radi promatranje (aplikacijom na mobu ili kartom)
  • finderom naciljati sjajniju zvijezdu u blizini željenog objekta
  • provjeriti je li ta zvijezda u centru vidnog polja okulara s najmanjim povećanjem
  • ako nije (orjentacija findera se može malo pošemeriti prilikom transporta), postaviti zvijezdu u centar vidnog polja i opet namjestiti finder
  • slijedi "star hopping" odnosno skakutanje do zvijezde do zvijezde i približavanju mjestu gdje je objekt
  • na najmanjem povećanju je stvarno vidno polje oko 1 stupanj, pa kad se bar okvirno približimo mjestu gdje bi trebao objekt onda će sigurno biti negdje u vidnom polju
  • identifikacija objekta s obzirom na promjer teleskopa, svjetlosno onečišćenje i sjaj samog objekta je već druga priča

HINT: ako koristim optički finder (za razliku od crvene točke) koristim ga gledajući s oba oka - jednim kroz finder, drugim na nebu. Tako kad naciljam u finderu zvijezdu, s drugim okom točno vidim na nebu koju zvijezdu sam upiknuo.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

tome

Ja sam se relativno dobro snalazio skakutanjem po zvijezdama pod gradskim nebom.
Ali kada sam dosao u pravi mrak, katastrofa! Jednostavno je previse zvijezda i jako sam tesko nalazio objekte. To je bio razlog za nabavku go-to montaze.....
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

TonY206

Hvala svima na odgovorima   *tu*, svakako ću isprobati CDC pa printati karte tj. unaprijed planirati..

Pretpostavljam da bi sa okularima šireg FOV-a ipak bilo malo lakše? Pošto ovi plossli koje imam su jako uski..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

🡱 🡳