206 - LOG

Autor TonY206, 20.05.2022. u 10:32:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

Potaknut primjerima drugih, kako rade dnevnik promatranja, odlučio sam i ja raditi isto.. S obzirom da smo sin i ja tek na početku našeg astronomskog putovanja, vjerujem da ću imati o čemu pisati.. Tako da ću u ovom topicu podijeliti naše uspjehe i neuspjehe, naša opažanja i razmišljanja.. Svi savjeti i kritike su naravno dobrodošli.

Cijela priča je počela ove godine u Veljači kada je sin za 6. rođendan dobio teleskop, SW 130p herritage.. 
Prije toga smo već pročitali nekoliko dječjih knjiga o svemiru, te dolaskom teleskopa smo počeli intenzivnije čitati i učiti. Van dječjih knjiga, čitam i proučavam koliko stignem kako bih se lakše snašao u svemu, i malcu lakše objasnio i pokazao...

Lokacija promatranja: Duga Resa, iz dvorišta.. Vidljiv dio neba između juga i zapada. Prema internetskom izvoru, nebo - Bortle 5.

Prvo promatranje smo već naučili jednu važnu lekciju, a to je da pun mjesec nije nikako ugodan za promatranje, uz flat sliku bez dojma prostora i zakrivljenosti, veći problem je količina svjetla koja je vrlo neugodna za oči.. Pričekali smo par dana, te smo ponovili promatranje kada je mjesec bio samo djelomično osvjetljen, te je to bilo znatno bolje. Slika u teleskopu je bila oštra i puna detalja kako na 26x tako i na 65x povećanju.

Nekoliko dana kasnije, krenuli smo na sljedeće mete.. M45, Plejade – zanimljiv skup zvijezda u zviježđu Bika, jednostavno za naći jer se vidi i golim okom. Taman stane u vidno polje 25mm okulara. Sinu se poprilično svidjelo i lako je zapamtio kako izgleda i gdje se otprilike nalazi.. Nekoliko sljedećih promatranja smo obavezno započinjali sa ovim objektom.

Sljedeća je bila Orionova maglica (M42), u zviježđu Oriona. Jednostavna za naći teleskopom, vidljiva 25mm okularom (26x) i još bolje vidljiva 10mm okularom (65x). Maglica je stvarno divan prizor, te smo se na nju vraćali nekoliko puta. Dok god je bila iznad horizonta, bila je obavezna meta svakog promatranja..
Sinu se zviježđe Orion jako svidjelo, te bez problema zna prepoznati na nebu.. Također koga god bi sreli navečer, on je odmah pokazivao zviježđe i objašnjavao kako se M42 maglica nalazi ispod Orionovog pojasa  :-).

Sljedeći skup zvijezda koji smo promatrali je bio M41, u zviježđu Veliki pas. Veličina skupa je taman za 10mm okular.

Krajem Travnja, na red je došao i prvi planet (kako prvi po udaljenosti od Sunca, tako i prvi planet koji smo promatrali).. Bio je to Merkur, vidljiv kratko nakon zalaska sunca. Vidljiv je i golim okom, pa smo ga lako našli.. Pogled kroz teleskop ne daje nikakve detalje, ipak je previše osvijetljen..

Sljedeća meta je bio skup zvijezda M44, u zviježđu Rak. 10mm okularom je jasno vidljiv veći dio skupa, vidljivo je mnogo zvijezda, a malcu se najviše svidjelo kako su zvijezde složene u male trokute.

Nakon ovoga smo imali još jedno promatranje, no to ide u sljedećem postu, sa više podataka..

*scope*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Danijel

Bravo, odličan opis! *pljesk*

Savjetovao bih vam da počnete voditi i svoj dnevnik promatranja. To je lijepo imati jer će vam biti od pomoći kasnije da možete vidjeti kada ste i koliko puta nešto promatrali. Neka ti sin diktira svoje doživljaje povodom toga pa to lijepo zapiši u dnevnik. Za uspomenu, bit će vam drago to čitati kada budete stariji i prisjećali se toga. Dnevnik promatranja može biti i u obliku knjige, ali i digitalni, na računalu. Tu onda možete dodavati slike i fotografije vas dvoje s tih promatranja. Ono, na kraju promatranja se uslikate pored teleskopa i priložiš te fotke uz taj upis u dnevnik i slično. *tu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Antoto

Odličan opis  *gj* i dobrodošli, s užitkom ćemo čitati vaše dnevnike promatranja  *hopla*


Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

TonY206

Citat: Danijel  u 20.05.2022. u 15:22:09 sati
Bravo, odličan opis! *pljesk*

Savjetovao bih vam da počnete voditi i svoj dnevnik promatranja. To je lijepo imati jer će vam biti od pomoći kasnije da možete vidjeti kada ste i koliko puta nešto promatrali. Neka ti sin diktira svoje doživljaje povodom toga pa to lijepo zapiši u dnevnik. Za uspomenu, bit će vam drago to čitati kada budete stariji i prisjećali se toga. Dnevnik promatranja može biti i u obliku knjige, ali i digitalni, na računalu. Tu onda možete dodavati slike i fotografije vas dvoje s tih promatranja. Ono, na kraju promatranja se uslikate pored teleskopa i priložiš te fotke uz taj upis u dnevnik i slično. *tu*

Zato sam i krenuo s tim, da imamo neku trajnu uspomenu što smo promatrali. Za sada sam napravio excellicu koja je više tehničkog tipa, ali dodat ću i opisni dio. Super je ideja da mi sin izdiktira što je vidio pa da to zapišemo  *da*, hvala na ideji  *tnx*. To će za xy godina biti fora čitati, a i njemu bi moglo biti zanimljivo znati kako je to doživljavao kada je bio mali  :-)
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

ediglavas


TonY206

Prikazani podaci o prividnoj magnitudi, prividnoj veličini, i udaljenosti od Zemlje su informativni, i ne nužno točni, jer različiti izvori daju i različite podatke..

18.05.2022. Duga Resa, iz dvorišta, Bortle 5

Teleskop: SkyWatcher 130p herritage
Okulari: SW Super MA 25mm, SW Super MA 10mm
Barlow: GSO 1.5x/2x

M44 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Rak
          - (mag: 3,1  veličina: 70 arcmin, udaljenost: 610ly)

Okular 10mm (povećanje 65x)
Već prije promatran objekt, za zanimljivim rasporedom zvijezda. Sin je odmah prepoznao da smo taj skup zvijezda već promatrali, i podsjetio me da su mu super mali trokuti.

M67 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Rak
          -  (mag: 6,9 veličina: 25 arcmin, udaljenost: 2600ly)

Okular 10mm (povećanje 65x)
Prvo promatranje ovog objekta. Znatno slabije prividne magnitude nego skupovi koje smo do sada promatrali. Nema puno vidljivih zvijezda, no svakako ćemo ponoviti promatranje ovog objekta.

M48 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Vodena zmija
          - (mag: 5,8  veličina: 30 arcmin, udaljenost: 1500ly)

Okular 10mm (povećanje 65x)
Prvo promatranje ovog objekta. Također tamniji skup, nema puno vidljivih zvijezda. To je još jedan objekt koji svakako trebamo ponoviti promatranje, i malo bolje proučiti..

M104 – Sombrero galaksija u zviježđu Djevica
            - (mag: 8,1  veličina: 8,4x4,9 arcmin, udaljenost: 28 Mly)

Prvo promatranje ovog objekta, a ujedno do sada i prva promatrana galaksija.
Položaj nije bilo teško naći, a od velike pomoći su bile i zvijezde HD109875/HD109899/HD109916, koje stanu u isto vidno polje sa galaksijom sa 10mm okularom, a specifičnog su rasporeda.

Okular 10mm (povećanje  65x)
Nakon određivanja položaja, pokazala se i galaksija, vrlo vrlo slabo vidljiva, pokazala se kao malo područje svjetlije od ostatka neba sa nešto svjetlijom jezgrom. Prsten prašine na žalost nije vidljiv..

Okular 10mm + Barlow GSO 1.5x  (povećanje  97,5x)
Galaksija sada izgleda malo veća, ali tamnija, vrlo teško se vidi.. Prema tome kako je malac opisao, čini mi se da vidi bolje nego ja..

Sinov opis: ,,Vidio sam bijelu točku u sredini, i oko nje mutnu bijelu fleku koja se slabije vidi. Šteta da ne možemo vidjeti onako kakva je na slikama, valjda nam je pre mali teleskop."

Okular 10mm + Barlow GSO 2x  (povećanje  130x)
Barlow je pojeo galaksiju.. Galaksija se više ne vidi.. Tu smo vjerojatno kratki koji decimetar u promjeru objektiva..  Vidjet ćemo da li će koju drugu večer biti bolja situacija, možda seeing nije bio dovoljno dobar...


SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Frenki

Teleskopi:C 9.25,Maksutov 90,127,N SW 250 PDS,Tasco 114/500,SW 80/600ED,ref 80/900
Montaže:SW HEQ5 pro,EQ5,SW AZ GOTO, Meade LXD75,,...
Dalekozor:Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo:Sony DSC-HX400,Nikon D3200,modificirani canon 450D,50mm f1.8,Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang 2.2 16mm,500m f 6.3,ASI120MC,omegon tracker lx3,hiberion 17mm,omegon 5mm,....,

ediglavas


Acheron

#8
 *ritmika*

Inače, kako ja po 5. put već uređujem dnevnike promatranja, često kada pročitam stare unose doživim teleportaciju u vrijeme kada je unos nastao. Lupi me neka sjeta, nostalgija, neka toplina. Baš budem sretan nakon toga.

PS: Otići ću u malo dublju filozofiju. Punica mi se nešto razboljela prošle godine pa se požalila kako je život pun teških trenutaka. Rekao sam joj da je lakše zapamtiti teške trenutke, a dobre uzimamo zdravo za gotovo i da treba zato voditi dnevnik. Kasnije kada se nađemo u teškoj situaciji uvijek možemo pročitati nešto iz dnevnika i pristjetiti se da život baš nije "vreća suza, šaka smijeha", već da se sve dobro i loše kada se zbroji kod većina završi negdje blizu nule, tj. poravna se.

TonY206

Mudro rečeno, i živa istina  *tu*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

TonY206

Nakon mjesec i pol, kometom potaknuti sin i ja smo uspjeli napraviti novo promatranje.. Čini mi se da ćemo zimi imati više promatranja, kada dan ne bude tako dug.. Sin ima ipak tek 6 godina, pa mu je teško ostati budan nakon 23h.. A s obzirom da se rano budim, ni meni nije opcija duže ostati budan..

No ovako je to bilo sinoć..

01.07.2022. Duga Resa, iz dvorišta, Bortle 5

Teleskop: SkyWatcher 130p herritage
Okulari: SW Super MA 25mm, SW Super MA 10mm
Barlow: GSO 1.5x/2x

C/2017 K2 Panstarrs - komet u zviježđu Zmijonosac
          - (mag: cca 9,  veličina: /, udaljenost: 275Mkm)

Prvo promatranje, ujedno i prvi promatrani komet.

Okular 10mm (65x) - Nakon nalaženja točne pozicije, jako jako teško uočljiv je bio oblak leda i prašine oko kometa, vrlo sitan, sam komet se ne vidi. Sin nije uspio uočiti oblak.

Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - Oblak leda i prašine je sada prividno nešto veći, ali još tamniji i teško primjetan. Sin i dalje ne vidi ništa... Nisam htio odustati, stvarno sam htio da i on uspije vidjeti, pa smo u traženje ubacili i SkySafari aplikaciju.. Orjentirao sam ga po jedva vidljivim obližnjim zvijezdama kako bi znao gdje točno treba gledati.. Sada je znao točnu poziciju, ali i dalje nije uspio vidjeti.. Prilikom namještanja pozicije teleskopa, prijmijetio sam da se to svjetlije područje puno lakše uoči dok se "pomiče". Tu "tehniku" sam iskoristio za pomoći sinu vidjeti metu. On je gledao kroz okular, a ja sam lagano tresao teleskop, ideja je funkcionirala, vidio je :). Kada se teleskop opet umirio i dalje je vidio oblak. Uslijedilo je veselje što smo ipak uspjeli vidjeti naš prvi komet, tj. barem ono što ostavlja za sobom :)

M4 – kuglasti skup zvijezda u zviježđu Škorpion
          - (mag: cca 5.6,  veličina: 36'x36', udaljenost: 7,2kly)

Prvo promatranje. Ujedno i prvi promatrani kuglasti skup zvijezda.

Okular 10mm (65x) - Vrlo slabo vidljivo svjetlije područje, mutna bijela mrlja, bez vidljivih detalja tj. zvijezda. S obzirom na prividnu magnitudu od čak 5.6 i veličinu od 36' očekivao sam da ćemo vidjeti puno više. Niti daje dojam te veličine, niti magnitude.. Pretpostavljam da smo vidjeli samo uži središnji dio skupa. Sin je odmah rekao da taj skup zvijezda nije sličan skupovima koje smo do sada gledali.
Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - Na većem povećanju situacija je još lošija, prividno izgleda malo veće, ali na granici uočljivosti..


Ovim promatranjem sam malo izgubio razumijevanje prividne magnitude.. Između ova dva promatrana objekta, razlika u svjetlini koju vidimo je minimalna, a prividne magnitude su značajno različite..

Polako dolazim u napast i razmišljati o većem instrumentu  *jok*, ali molim vas razuvjerite me  *zubo*


Promatranje tu nije završilo, napišem ostatak kroz koji dan..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Danijel

Izvrsno, posebno na otkrivenoj metodi trešenjem teleskopa. Tako ja otkrivam sitne pjegice na Suncu koje se bez drmanja "utope" u sjaju Sunca.  *da* *tu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

TonY206

... nastavak promatranja 01.07.2022....

M14 – kuglasti skup zvijezda u zviježđu Zmijonosac
          - (mag: cca 7.6,  veličina: 11', udaljenost: 30kly)

Prvo promatranje ovog objekta.

Okular 10mm (65x) - Situacija ista kao kod M4, vrlo slabo vidljivo svjetlije (sivkasto) područje, bez vidljivih detalja tj. zvijezda.
Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - Veće povećanje ne pomaže, rezultati još lošiji, slika još slabijeg kontrasta, skup vrlo teško primijetiti.

Malac je tu završio promatranje, nije više mogao izdržati pa je otišao na spavanje..  Ja sam nastavio promatranje po principu "još samo jedan objekt, pa idem i ja"  *zubo*

M8 – Lagoon nebula, u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 6,0,  veličina: 90'x40', udaljenost: 4300 ly)

Prvo promatranje ovog objekta.

Okular 25mm (26x) - Jasno vidljiva maglica, poprilično svjetla. No prilično sitna na povećanju od svega 26x. Dobra stvar je što širi kadar sadrži i mnoštvo dobro vidljivih zvijezda, pa je cijeli prizor stvarno prekrasan.
Okular 10mm (65x) - Na većem povećanju maglica je veća ali svjetlina maglice drastično pada, pa cijeli prizor više nije toliko zanimljiv..

Kada sam pospremio opremu tek onda mi je palo na pamet da sam trebao probati 25mm i 1.5x barlow, možda bi to bila zlatna sredina..
Ovaj objekt svakako trebam ponoviti promatranje, obavezno da i sin vidi, vjerujem da će mu se svidjeti ova maglica..

Što više promatram, više mi se čini da je ovaj 10mm okular koji je došao sa teleskopom jednostavno srednja žalost.. Moram nabaviti nešto kvalitetno, pa vidjeti da li će slika biti bolja..

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

TonY206

24.07.2022. Duga Resa, iz dvorišta, Bortle 5

Teleskop: SkyWatcher 130p herritage
Okulari: SW Super MA 25mm, SW Super MA 10mm
Barlow: GSO 2x, Angeleyes 3x APO

M8 – Lagoon nebula, u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 6,0,  veličina: 90'x40', udaljenost: 4300 ly)

S obzirom da sin prošli put nije promatrao ovu maglicu, ovo promatranje smo tu započeli.

Okular 25mm (26x) - Jasno vidljiva maglica, tj. centralni svjetliji dio maglice. Vidljivo i mnogo zvijezda koje cijeli prizor stvarno čine odličnim. OIII filter ne daje neko poboljšanje, samo drastično smanjuje broj vidljivih zvijezda. Sinu se poprilično svidjela ova maglica, lijepo mu je kako se jasno vidi i koliko zvijezda ima u kadru.
Okular 10mm (65x) - Na većem povećanju maglica je veća ali svjetlina nešto slabija, OIII filter također ne radi neku razliku.. To mi je malo neobično jer prošli put kada sam promatrao istu maglicu, sa OIII filterom je bila uočljiva razlika u svjetlini same maglice..

M20 – Trifid nebula, u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 6,3   veličina: 29'x27', udaljenost: 5200 ly)

Prvo promatranje ovog objekta.
Okular 25mm (26x) + OIII - Maglica se jaaaako teško vidi, tj. nešto se "nazire"..  Sin nije uspio vidjeti..
Okular 10mm (65x) + OIII - Na većem povećanju situacija još gora, maglica se uopće ne vidi..
Okular 25mm (26x) - Bez filtera se vidi središte maglice, vrlo sitno, vrlo teško uočljivo, ali vidljivo.. Sada je i sin uspio vidjeti središte maglice.
Okular 10mm (65x) - Na većem povećanju poboljšanja nema, maglica se vidi još teže.. Jedva malo primjetna skrenutim pogledom.. Sin opet ne vidi maglicu..
Sve u svemu, nije nešto zanimljiv objekt sa našom optikom.. A ni OIII filter ne pomaže, čak i otežava situaciju..


M17 – Omega nebula, u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 6,0   veličina: 46'x37', udaljenost: 4200 ly)

Prvo promatranje ovog objekta.
Okular 25mm (26x) + OIII - Maglica je vidljiva, poprilično sitna, srednje svjetline. 
Okular 10mm (65x) + OIII - Veće povećanje daje i veći prikaz, maglica sada ima jasan izduženi oblik no ne baš velike svjetline. Sin kaže da mu ima oblik puške :)
Okular 10mm (65x) - bez OIII filtera maglica je nešto tamnija te malo teže uočljiva.

M16 – Eagle nebula, u zviježđu Zmija
          - (mag: cca 6,4   veličina: 35'x28', udaljenost: 5700 ly)

Prvo promatranje ovog objekta.
Okular 25mm (26x) + OIII - Definitivno zanimljiv objekt, zanimljivog oblika. Nije nešto posebno lako vidljiv.
Okular 10mm (65x) + OIII - Veći prikaz malo otežava promatranje, no i dalje obojica uspijevamo vidjeti.
Okular 10mm (65x) - Bez filtera je već na granici vidljivosti, ali skrenuti pogled i dalje otkriva maglicu.


Tu još nismo bili gotovi, nastavak slijedi..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

TonY206

#14
... nastavak 24.07.2022 ...

*scope*

M18 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 6.9,  veličina: 5', udaljenost: 4,2kly)

Prvo promatranje ovog objekta.

Okular 10mm (65x) - Vrlo mali objekt, vidljivih možda 10ak svjetlijih zvijezda. Nije nešto posebno zanimljiv objekt..

M25 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 4.6,  veličina: 29', udaljenost: 2kly)

Prvo promatranje ovog objekta.

Okular 10mm (65x) - Malo zanimljiviji skup, vidljivih 15ak svjetlijih zvijezda.

M28 – kuglasti skup zvijezda u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 6.8,  veličina: 13,8', udaljenost: 18kly)

Prvo promatranje ovog objekta.

Okular 10mm (65x) - Lako vidljiv kuglasti skup, malih dimenzija i vrlo gust.
Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - I dalje vrlo malih dimenzija, sada i nešto tamniji prema granici vidljivosti. Kako na manjem tako ni na većem povećanju se ne mogu razaznati pojedine zvijezde. Znatno jednostavniji objekt za promatranje nego M4 i M14 koje smo nedavno promatrali.. Možda je seeing sada bio bolji..

M23 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Strijelac
          - (mag: cca 5.5,  veličina: 29', udaljenost: 2kly)

Prvo promatranje ovog objekta.

Okular 10mm (65x) - Otvoreni skup, dobre svjetline sa mnoštvom vidljivih zvijezda. Vrlo ugodan za promatranje.

Saturn
          - (mag: cca 0.4,  veličina: 18.6', udaljenost: 8.92AU)

Prvo promatranje ovog objekta.

Sin nije znao koji ćemo objekt sada promatrati, to sam ostavio kao iznenađenje.. Vidljiv je i golim okom, pa pronalaženje na nebu nije bio neki problem..

Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - Nakon uspješnog ciljanja, pojavljuje se, veličanstveni Saturn :-). Jasno je vidljiv :-)
Okular 10mm + Barlow 3x (195x) - Prebacujem se na veće povećanje, uz malo muke sa fokusiranjem, uspjelo je i to :-). Tu sam ostao fasciniran koliko je slika svijetla, kristalno oštra i detaljna.  Prepuštam okular sinu sa pitanjem da li može prepoznati što gledamo :D. Malac pogleda u okular, pa u čudu pogleda u mene, pa opet u okular  :-), bez riječi mi je samo skočio u zagrljaj  *zubko*.
S obzirom da Saturn na tom povećanju brzo bježi iz vidnog polja, takva minimalna podešavanja položaja našeg dobsona i nisu previše spretna i praktična.. Mislim da ću morat smislit kakvu modifikaciju za fino ručno podešavanje obje osi..   
Uz sami Saturn, vidljiva su bila i tri njegova mjeseca, to čak i nisam očekivao.. Uz pomoć aplikacije na mobu, zaključio sam da su to:
Titan (Promjer: 5149km, mag: 8,8)
Iapetus (Promjer: 1471km, mag: 11.4)
Rhea (Promjer: 1529km, mag: 10)

Malac je bio oduševljen Saturnom kako je velik i kako se lijepo vidi prsten, i kako se čak vide tri njegova mjeseca.


Sve kritike, komentari ili savjeti su dobrodošli...  *da*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

🡱 🡳