Prije desetak dana, posve neočekivano, poznanik mi je poklonio oveću plastičnu vreću s hrpom dijelova dva mala Newton teleskopa. To je kupio za sitan novac prije više godina za vrijeme rada u Njemačkoj. Nikad nije sastavio niti promatrao tim teleskopima. Očevidom sam utvrdio da će biti zanimljivog posla sklapanja teleskopa jer nedostaju neki dijelovi.
Riječ je o dva slična početnička teleskopa Newton reflektora 76/700mm na azimutalnoj montaži: "Optus" i "Bob Galaxy". Prvo sam "osposobio" "Optusa" tako da sam napravio privremenu "bezobraznu" improvizaciju na držaču montaže s nadom da optička cijev neće pasti na tvrdu površinu nego na travu u dvorištiu. Nedostajući vijak finog navoja bit će posao za tokara.
Sandrino mi je proljetos u Njemačkoj povoljno kupio stari dobri akromat japanske proizvodnje "Apollo" 60/910mm, kakvog sam imao od 1972. kao prvog teleskopa u mojoj amaterskoj praksi.
Prije dva dana, u opuštenoj atmosferi s tri prijatelja i članovima obitelji, iz dvorišta u Virovitici promatralo se s ova dva početnička teleskopa.
Objekti promatranja:
Dvojne zvijezde: Mizar/Alkor, Albireo, Cor Caroli.
Kuglasti skupovi: M3, M13, M92
Otvoreni skupovi: Dvostruki otvoreni skup u Perzeju NGC 869 / NGC 884
Planetarna maglica: M27
Galaktika: Andromeda - M31
"Skakao" sam između ova dva teleskopa, usmjeravao ih na navedene objekte, komentirao, usput uspoređivao viđeno u okularima. Nikad ranije nisam promatrao s početničkim Newtonom 76/700mm, i danas najmanjim u ponudi nepoznatih i poznatih proizvođača.
Očekivano, refraktor je odnio pobjedu, ali sam ostao iznenađen da pobjeda nije bila nadmoćna. Mali Newtončić pokazao je više nego solidnu sliku promatranih objekata. Posebno je bio dojmljiv pogled na dvojne zvijezde.
Noge montaže nisam izvukao do kraja (vidi sliku) i montaža je bila vrlo stabilna. Bočni položaj okulara na optičkoj cijevi i azimutalna montaža ostavili su dobar dojam, rekao bih osjećaj promatranja "mini Dobsonom", bez neobičnih i bolnih položaja vratne kralježnice.
Kad bih trebao birati između vintage teleskopa akromata Vega 46/700mm i ovog malog Newtona 76/700mm - izabrao bih Newtona.
Dva teleskopa 2022 by
Zlatko F. Kovacevic, on Flickr