206 - LOG

Autor TonY206, 20.05.2022. u 10:32:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

Ma samo neka ga iza "ćoška"  *zubo*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

Potraži na Aliexpressu 5V heating pad i pripasao ga na USB kabel. Ja sam jedan takav manji zalijepio na sekundar i fakat vlaga mora odvratna da ga zarosi.
Iako, kako grijanje na sekundaru nije ravnomjerno, javlja se blagi astigmatizam kada je upaljeno.

Antoto

Sad sam primijetio "Voli štange točno određene dužine"  :-D  :-D
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Acheron


TonY206

10.09.2023. Duga Resa, iz dvorišta, Bortle 5

Teleskop: SkyWatcher Flextube 300p GoTo
Okular: ES 82° 8,8mm
Barlow: GSO 2x, Angeleyes 3x
Sudionici: TonY, Noa (7g)

Vidljivost – dobra prema lošoj: prozirnost je bila dobra, ali zvijezde do nekih 30° jako trepere, više od toga manje trepere ali i dalje je vidljivo..
Večer opet ne izgleda obećavajuća..
Početak promatranja: 21:30
Temperatura zraka 16,5°C
Vlaga: 83%

U planu je kraće promatranje, jer idući dan je malcu škola, a meni radni dan..
No večer je počela sa problemima.. Nakon postavljanja opreme i kolimiranja, kada je trebalo uslijediti ,,usjeveravanje", shvatili smo da je Arcturus koji nam treba skriven iza sklopljenog suncobrana koji je prevelik za pomicanje.. Pomaknuti teleskop isto nije opcija jer bi opet uzelo vremena dok se sve pomakne, dok se ponovno postolje nivelira.. Odlučili smo pričekati 15ak minuta kako bi zvijezda Arcturus bila vidljiva..
Kada smo dočekali Arcturus, krenuli smo sa procesom usjeveravanja, no tu je nastao novi problem.. Kada teleskop krene prema Altairu, otprilike na pola puta stane i počne šetati lijevo-desno par stupnjeva uz vrlo čudne zvukove iz AZ motora  *šok*.. Zbunjeni i zabrinuti ponavljamo postupak uz prethodnu kontrolu da negdje kablovi ne natežu montažu, no kablovi su u redu, provjeravam da nisam pre jako zategnuo kvačilo ili tako nešto, ali sve se čini u redu.. Tek nakon trećeg pokušaja i istih simptoma već jako zabrinut, otpustim kvačilo i krenem ručno okretati montažu, i tu konačno shvatim da montažu nisam stavio precizno na postolje za niveliranje, i da montaža na jednom dijelu zapne za ,,ručku" za niveliranje.. Uh, ajde problem je riješen, odnio je dosta živaca, i srećom ništa se nije dogodilo AZ motoru...
Konačno smo obavili usjeveravanje i krećemo sa promatranjem..  *hopla*

NGC6834 - Otvoreni skup u zviježđu Labud, mag: 7.8, Sb:/

ES 82° 8,8mm, Barlow () - 170x
Noa - otvoreni skup koji podsjeća na oblik zvijezde
Toni - bogat otvoreni skup sa 10ak sjajnijih zvijezda koje dominiraju skupom

Saturn - Planet u zviježđu Vodenjak, mag: 0.5, Sb:/

ES 82° 8,8mm, Barlow (3x) - 510x
Atmosfera je čini mi se puna vlage, prizor je grozan, fokusa nema, kao niti detalja na Saturnu.. Vidljiva 4 mjeseca. Ovo je bio jedan od najlošijih do sada pogleda na Saturn..


Pokušali smo zajedno još nekoliko tamnijih objekata (planetarki, galaksija..), no ništa nismo uspijevali vidjeti... Kako je nervoza rasla, mi tražili a ne vidjeli, nismo niti bilježili promašene pokušaje..

Znam znam, Vedran bi rekao: "Idite u mrak"  *zubo*  *zubo*

Tu je već bilo 22:40, te je Noi bilo krajnje vrijeme za ići u krevet (a i već smo riskirali da od mame obojica nadrapamo)

Ja sam odlučio još malo nastaviti promatranje.. 


NGC6751/NGC6748 - Planetarna maglica u zviježđu Orao, mag: 11.9, Sb:/

ES 82° 8,8mm, Barlow (3x) - 510x
Izuzetno tamna planetarka, no i dalje lako uočljiva direktnim pogledom. Rijetko, ali na trenutke se pojavljuje središnja zvijezda.. Da je seeing bolji, vjerojatno bi se vidjela konstantno. Kasnijom provjerom nalazim podatak da je centralna zvijezda oko 15. magnitude.

NGC6905 - Planetarna maglica u zviježđu Delfin, mag: 11.1, Sb:/

ES 82° 8,8mm, Barlow (2x) - 340x
Planetarna maglica okružena sa 4 sjajne zvijezde. Poprilično tamna, no i dalje jasno vidljiva direktnim pogledom.

Saturn - Planet u zviježđu Vodenjak, mag: 0.5, Sb:/

ES 82° 8,8mm, Barlow (2x) - 340x
Situacija i dalje nije ništa bolja, Saturn je i dalje mutan već na povećanju 340x. Atmosfera je toliko loša da Saturn uporno mijenja oblik..

Neptun - Planet u zviježđu Riba, mag: 7.8, Sb:/

ES 82° 8,8mm, Barlow (3x) - 510x
Neptun je jasno vidljiv, no vrlo mutan. Jasno je vidljivo da je plave boje. Kao i kod Saturna, mijenja oblik ("razmazuje se"). Samo na trenutke bude pravilnog okruglog oblika. Detalja nema apsolutno nikakvih. Podsjetio me na logo od Blaupunkta  *zubo*  *zubko*

Tu je bilo već 23:30, pa je i za mene bilo krajnje vrijeme za pospremanje opreme i odlazak u krevet..
Nije bilo uspješno promatranje, no mora i takvih biti..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

 *tu*  *pljesk*
Citat: TonY206  u 12.09.2023. u 19:04:36 satiNije bilo uspješno promatranje, no mora i takvih biti.
Bit će ih biti. *zubo*

Ja si moram uzeti neki okular za 300x ili više zbog planetarki i dvojnih sa malom separacijom. Trenutno sam ograničen na 200x, a ni taj mi nije bog zna što u ovom teleskopu.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Ja koristim barlow, meni dobro funkcionira, pa razmisli i o tome..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Barlow sam poklonio kad sam prodao Maka. Jednostavno mi je draže sami okular nego barlow + okular.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Lika star party 2023.

Dočekali smo konačno i naš prvi star party 😊, sa promatračke strane malo manje uspješan nego što smo se nadali, no i dalje je bio odličan doživljaj. Druženje sa super ekipom, a drugu večer smo uspjeli nešto i promatrati..

Kao što je već spomenuto, u petak je kiša bila uporna, a tek bliže ponoći su počela kraća vedra razdoblja.. Nije bilo za ići na Ljubovo, prognoza nije bila obećavajuća..
Srećom i Marino je bio tamo, pa je Noa imao društvo, pa nije izludio od dosade cijelo popodne i večer..
Usprkos lošim vremenskim uvjetima su uspjeli nagovoriti Vedrana da složi B.A.T. na parkiralištu (nije bilo lako  *zubko*), pa smo u rupama između oblaka uspjeli i škicnuti pokoji objekt..
Noa se pokušao pridružiti ali nije uspio, taman oko ponoći kada je B.A.T. bio spreman, ga je svladao umor, pa je jadan u punoj opremi (debela jakna, kapa, rukavice), zaspao na stolici kraj peći. Ja sam na brzinu škicnuo par objekata kroz B.A.T., te ipak proglasio kraj večeri.. Nou nisam uspio probuditi pa sam ga ,,bacio na rame" i tako spakirao u auto..

Drugi dan je već izgledao bolje, prognoza je bila li-la, ali sa većim šansama za vedro nebo.. Nakon popodnevnog druženja sa ekipom, oko 19 h smo se uputili na Ljubovo, te se smjestili na dio za vizualce.. Složili smo opremu i već uživali kako nebo izgleda dobro. Već na samom početku je bilo jasno da je vlaga u zraku visoka, brojke kažu 83%..
Krenuli smo sa promatranjem, plan je bio pročešljati sjeverni dio neba koji ne vidimo doma sa naše standardne lokacije, no ne na naš uobičajen način, više je to bilo kaotično, skakanje od objekta do objekta, sa kratkim pogledima na svaki..
Od zapisanih imamo samo M81 i M82, ostalo neću ni pisati jer ne pamtim detalje tako dobro kao Vedran *zubo*, a i tu je malo već počelo skakanje od teleskopa do teleskopa.
 
M81, NGC3031 - Galaksija u zviježđu Veliki medvjed, mag: 7, Sb: 12,9
ES 82° 8,8mm, Barlow (2x) - 340x
Noa - kugla koja izgleda kao galaksija
Toni - Galaksija nejasnog oblika, sjajno i vrlo izraženo središte

M82, NGC3034 - Galaksija u zviježđu Veliki medvjed, mag: 8,6, Sb: 12,7
ES 82° 8,8mm, Barlow () - 170x
Noa - magličasta crta
Toni - jasno vidljiva galaksija, izduženog oblika, jasno je da ju gledamo bočno. Primjećujem tamne proreze-crte poprečno u odnosu na smjer diska

Bacili smo oko još na M31,M32,M110, i mnoštvo drugih objekata, ali zbog dinamike svega, nema zapisa o promatranju...
Odlične su bile i dvije runde prolaska niza Starlink satelita, prva runda vrlo sjajna i u vrlo gustoj formaciji, druga u znatno široj.. Uz prekrasan pogled na tamno nebo sa vrlo sjajnom i izraženom Mliječnom stazom, mnoštvom zvijezda, prizor su krasili i dosta česti meteori. Noa je izbrojao 6 komada koje je vidio, ja sam izbrojao 4 komada..

Nakon pogleda na neki objekt kroz B.A.T. naravno da me zanimalo kako to izgleda u manjem promjeru, pa smo skakali između B.A.T.-a i našeg.. Jedan od usporednih objekata je bio M13, gdje me Zeleni Zub uvjeravao da nema neke velike razlike, no ja se s tim ne slažem, razlika je ozbiljna!! Možda me samo tješio da se ne razočaram sa 300mm promjera  *zubo*  *zubko*? Drugi objekt kod kojeg je također razlika bila osjetna je M82.. Jasno je bio vidljiv i u našem, ali 500mm daje dosta kontrastniju sliku, sa znatno više detalja.. Pogledi na oba teleskopa su bili vrlo kratki, tako da to nije dovoljno za kvalitetnije promatranje sa većom dozom koncentracije.. 

Skupila se naoblaka te smo bili prisiljeni na pauzu. Nije ni to problem sa super ekipom, pa smo se lijepo i družili 😊.
Vlaga nije odustajala, brojke su pokazivale 95%.. Po teleskopu su curili potoci, na stolu su bile lokve. Na nekoliko papira koji su bili na stolu tinta se razmazala, a papiri su se raspadali u rukama.. Gledao sam teleskop i bilo mi je muka što je toliko vode na njemu.. Gledam UPS kojim napajam montažu i samo čekam kad će počet svijetlit iz njega  *zli*.
Do kraja oblačnog razdoblja nam se sekundar kompletno zamaglio, te je za naš teleskop to bio kraj promatranja.. Nismo bili spremni za ovakve uvjete, no nešto smo iz toga i naučili, pa ćemo za idući put nastojati biti spremniji..

Vedran i Dražen su i dalje imali funkcionalne instrumente, pa smo se za daljnje promatranje krpali k njima.. Za B.A.T. nemam što reći, odličan je instrument, pravi užitak je baciti pogled kroz njega. Zbog konstantne gužve (google maps je sigurno pokazao crvenu liniju  :-D) kod B.A.T.-a, da ne zadržavam kolonu nisam radio ,,promatranje" već samo ,,bacio oko" na pokoji objekt.. Noa je također kratko škicnuo više objekata, no kao i ja bez nekih komentara..

Novost nam je bio Draženov NV okular, nisam ni znao za takvu tehnologiju u vizualnoj astronomiji...  Podvojenog sam mišljenja o tome, zgodno je što su objekti znatno svjetliji, ali finih detalja nema, slika je vrlo živčana i sve što se događa odvlači pažnju od objekta, podsjeća me na analogni TV signal kada nema signala  *zubko*.  Uz takvu sliku, teško je imati koncentraciju, a taško je biti i siguran što vidiš a što od detalja je nusprodukt elektroničkih smetnji..
Uglavnom zaključak mi je da to nije za mene, jednostavno mi nedostaje ono opuštajuće kada pogledaš kroz klasični okular i utopiš se u beskraju. Nedostaje i onaj izazov gdje dugo promatraš objekt i uočavaš sitne detalje.  Noa kaže da mu je također ljepši pogled kroz klasični okular..

Oko 2 ujutro smo odlučili za nas proglasiti fajrunt, Noa je dobro i izdržao (spasilo ga je što je uspio malo odspavati popodne, a i Coca Cola radi čuda *tu*, kad već ne pije kavu).
Malo smo ekipi zeznuli noćni vid dok smo se spakirali i otišli, vjerojatno i koji frame foto ekipi, no nadam se da nam neće zamjeriti..

Puno vas je tamo bilo, nisam sve uspio zapamtiti tko je tko, ali dio jesam 😊.. Bit će još prilike upoznati i zapamtiti i ostale!

U nedjelju smo još prije odlaska kući posjetili zvjezdarnicu u Korenici, hvala NataZD na organizaciji tog izleta!! 😊  *tnx*

Hvala svima na ugodnom druženju!  Vidimo se, ako ne prije, dogodine na star party-u!!   *šešir*

 *scope*

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Super! *pljesk* Drago mi je da ste uživali.
Hoćeš sada češće u mrak ili ostaješ promatrati od kuće? *zubko*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Tko zna, vidjet ćemo  *zubko*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

To nisam rekao  *:-P. Kad vidiš tamno nebo, dobra je motivacija  *da*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Acheron

Citat: TonY206  u 18.09.2023. u 11:28:56 sati...usporednih objekata je bio M13, gdje me Zeleni Zub uvjeravao da nema neke velike razlike, no ja se s tim ne slažem, razlika je ozbiljna!! Možda me samo tješio da se ne razočaram sa 300mm promjera  *zubo*  *zubko*? Drugi objekt kod kojeg je također razlika bila osjetna je M82.. Jasno je bio vidljiv i u našem, ali 500mm daje dosta kontrastniju sliku, sa znatno više detalja..

Koji bezobraznik taj ZZ, a nisam ga mogao odvojiti od BAT-a

🡱 🡳