206 - LOG

Autor TonY206, 20.05.2022. u 10:32:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

I napajanje je spremno.. Stari APC UPS, stavio sam novu bateriju da sam bez brige, ubacio i utičnicu za "upaljač" i voltmetar da znam kako stoji baterija.. Plug&play je, a s tim bi trebalo sve dobro raditi..

Sad se još čekaju "gaće".. Danas pitam punicu da li je krenula sa šivanjem, pa dobijem odgovor da će to danas i da su mi u garaži još uvijek stolice koje sam joj rekao zalijepit *rofl*. Tako da su propali planovi za popodne a ja završio u garaži sa stolicama  *predaja*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron


TonY206

Malo je teško, ali praktično i za korištenje i za punjenje  :-)
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Magelan118

Koliko Ah ovo daje?
Ja se evo upravo sad tj dva dana lomim sam sa sobom sta da kupim i kako da resim pitanje napajanja celog setupa koji trosi od 3.5A-5A (mozda ne bas 5 ali dajem sebi prostora).
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme, Svbony UV/IR cut

TonY206

Ovo je 7.2Ah. Mislim da za astrofoto to nije dovoljno, ipak imaš puno više potrošača.. Znam da fotografi obično spominju i po 55Ah akumulatore..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Magelan118

Ako pokreces samo montazu sa synscan hand controlerom, a DSLR ima svoju bateriju...
Ja sam merio moju montazu, dok prati objekat trosi 0.66A
Pri rotiranju ka objektu ta potrosnja, dok su oba motora aktivirana pri punoj brzini potrosnja je 1.3A
Znaci to napajanje moze da gura samu montazu celu noc verovatno
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme, Svbony UV/IR cut

TonY206

Tako je, ako ti treba samo za montažu onda je to super.. Ali ako ti je 3.5A potrošnja onda je u idealnim uvjetima dovoljno za 2h..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Magelan118

Da, samo sto idealni uslovi ne postoje.
Koliko puta upalimo montazu ranije, pa da se osvetli trazilac, pa zaboravis da ugasis dok balansiras itd a vreme ide, baferija se crpi...
Ali da, za montazu je idealna
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme, Svbony UV/IR cut

TonY206

#68
U četvrtak sam popodne potrošio na izradu postolja za niveliranje, jer koliko sam upućen, tracking bolje radi kada je teleskop niveliran. Ima mi logike jer sam se i na malom teleskopu uvjerio da mi je PushTo precizniji kada je teleskop niveliran. Izrada postolja je umjesto planiranih sat vremena potrajala cijelo popodne.. Najveći problem mi je varenje, jer mi to nikako ne ide (a nikako da uhvatim nekoga da me nauči).. Tu je i nedostatak volje za raditi bilo što sa metalima (bježim od toga kad god je moguće), ja sam ipak čovjek za drvo 😊. No sklepalo se i to nekako da bude praktično i čvrsto.. Slike napravim naknadno..

Sinoć je u planu bio first light sa novim teleskopom, a tome je prethodilo puuuno priprema.. Tek oko 18h sam krenuo sa pripremama jer nisam stigao ranije.. Sastavio sam teleskop u dnevnom boravku, te se prvo pozabavio ,,gaćama" koje je punica sašila.. Obukao sam SW-u gaće, i naravno tu je prvi problem, gaće nisu dovoljno nategnute te su se objesile tamo gdje ne treba.. Uz dosta zafrkancije i dvije ziherice uspio sam spasiti stvar i nategnuti dovoljno da funkcionira.. Bolje rješenje ću tražiti kada bude više vremena..

Sljedeća je u planu bila kolimacija.. Out of the box, kolimacija je bila poprilično loša no to sam i očekivao..
Malo mi je trebalo dok sam pohvatao kako se sekundar ponaša (s obzirom da ga na 130p nisam nikada ni taknuo, out of the box je bio odlično podešen), no uspjelo se i to, sekundar je dobio svoju poziciju.. Primar je barem jednostavan za uštimat, no ono što mi fali sa 130p je to da mogu gledat u cheshire dok podešavam primar, no sada su mi ruke malo kratke  *rofl*. Podešavanje primara je pokazalo da sekundar treba još mrvicu podesit.. Nakon finog podešavanje sekundara i još malo primara, sve mi se činilo točno, jedino mi se nije poklapalo sa nitnim križem u cheshireu, tu sam shvatio da kolimator ima lufta u fokuseru i kada ga zategnem to ga mrvicu nagne.. Otpustio sam šerafe, rukom centrirao kolimator, i nitni križ se poklopio sa svime ostalim 😊.

Ostalo je još za podesiti tražioc, to je srećom pa minuta posla, odrađeno kroz prozor i mrežu za komarce na obližnjem odašiljaču..

Vrijeme je odmicalo brže nego što sam planirao, pa se vani već počelo mračiti.. Plan je bio u sumrak već sve imati složeno vani kako bi se teleskop na vrijeme ohladio i kako bi ja imao dovoljno vremena se pozabaviti sa GoTo sustavom.. No planovi ko planovi, uvijek se izjalove  :-(..
 
Iz rasporeda je ispalo i planiranje promatranja, jednostavno se nije stiglo napravit, tako da će ovo biti random večer  *zubo*.

Nisam pratio koliko mi treba vremena za slaganje setupa, no to više nije 10min kao sa malim teleskopom.. Dok sam ja sve samo donio van, nivelirao postolje, složio top, nariktao gaće, pospajao kablove, složio stolić i pripremio okulare, bilježnicu, crvenu lampicu i sve ostalo, već se poprilično smračilo.. A i klinci su naravno cijelo vrijeme bili pod nogama. Već dosta nervozan što ,,kasnim", uzimam Synscan kontroler sa namjerom usjeveravanja, pikam po njemu i ne mogu naći gdje je 2-star alignment (sada sam se sjetio i zašto nisam mogao naći, od nervoze se nisam sjetio da su navigacijske tipke na dnu tipkovnice, nego sam pokušavao ići po izborniku sa navigacijskim tipkama koje su za pomicanje montaže  *he*). Popi**** i uzmem mob, te usjeveravanje odradim preko Snyscan aplikacije (nove verzije GoTo dobsona imaju ugrađen WiFi, pa je to dodatni bonus). Aplikacija je dosta praktična, lakša za korištenje nego kontroler, no nije mi baš jasno zašto aplikacija i kontroler nisu sinkronizirani. Uglavnom, usjeverio sam preko aplikacije, ali sam kasnije shvatio da ručni kontroler ne zna za to, pa ako na njemu zadam metu, on ju ne nađe.. Nestrpljivost je rasla, fotoni čekaju oko u koje bi se smjestili, tako da nisam imao vremena ni volje istraživati što je sa kontrolerom, nego sam odlučio ovaj put koristiti mob, a neki drugi put u miru se pozabaviti sa ručnim kontrolerom.. 

Kolimaciju sam provjerio na Arcturusu, i koliko vidim ispalo mi je odlično 😊.

Za prvu metu sam izabrao M13, upisao u aplikaciju, i top se veselo okrenuo prema željenom objektu. Skup je bio u kadru, samo mrvicu ga je trebalo centrirati. Praćenje radi odlično! Objekt je na svom mjestu u okularu na povećanju 170x, i ne mrda nikuda. To je to što mi je trebalo, da kada gledam sa sinom, da ne moram gubiti vrijeme i živce na hvatanje objekta svako malo, a sada je i puno praktičnije mijenjati okular, dodati barlow i slično, sve se odradi a objekt nije pobjegao 😊.

Sljedeće što me oduševilo je fokuser, na ovom instrumentu je to pravo osvježenje u odnosu na 130p, klizi lijepo precizno, te je puno lakše i preciznije naći fokus..

Sada ostaje još "samo" napisati dnevnik promatranja  *mah*

To be continued..   *kokice*

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

 *tu*  *pljesk* Drago mi je da je sve ispalo u redu (više manje). Veselim se opisu.
Inače TonY mi je rekao da njegovo zrcalo ima 3 držača. Valjda jedino kod mene 6. :-D Očito neka nova serija.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

 *pljesk*
E moja punica je bolja od tvoje.
Tj ja sam bolje punici specificirao što mi treba :D
Moje gaće imaju ušivene kanalice, njih 6-7 komada, i u te kanalice sam nagurao one štangice od kojih se rade drvene tiple. Ima ih u metarskoj dužini, taman za potrebe. Te tiple drže gaće napetima i ne rade smetnju.

TonY206

Hvala na ideji, dobit će moja punica gaće na doradu kada bude loše vrijeme, pa da i to bude kako treba  :-)

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Magelan118

Sjajan izvestaj, kao da smo bili pored tebe i zajedno sa tobom prozivljavali i te lepe a i frustrirajuce momente jer svi smo bili u toj situaciji (vise puta)
Neka te dobro sluzi novi teleskop
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme, Svbony UV/IR cut

TonY206

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

Lijepo je da je ovaj dio foruma živnuo *hopla*

🡱 🡳