... nastavak 24.07.2022 ...
M18 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Strijelac - (mag: cca 6.9, veličina: 5', udaljenost: 4,2kly)
Prvo promatranje ovog objekta.Okular 10mm (65x) - Vrlo mali objekt, vidljivih možda 10ak svjetlijih zvijezda. Nije nešto posebno zanimljiv objekt..
M25 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Strijelac - (mag: cca 4.6, veličina: 29', udaljenost: 2kly)
Prvo promatranje ovog objekta.Okular 10mm (65x) - Malo zanimljiviji skup, vidljivih 15ak svjetlijih zvijezda.
M28 – kuglasti skup zvijezda u zviježđu Strijelac - (mag: cca 6.8, veličina: 13,8', udaljenost: 18kly)
Prvo promatranje ovog objekta.Okular 10mm (65x) - Lako vidljiv kuglasti skup, malih dimenzija i vrlo gust.
Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - I dalje vrlo malih dimenzija, sada i nešto tamniji prema granici vidljivosti. Kako na manjem tako ni na većem povećanju se ne mogu razaznati pojedine zvijezde. Znatno jednostavniji objekt za promatranje nego M4 i M14 koje smo nedavno promatrali.. Možda je seeing sada bio bolji..
M23 – otvoreni skup zvijezda u zviježđu Strijelac - (mag: cca 5.5, veličina: 29', udaljenost: 2kly)
Prvo promatranje ovog objekta.Okular 10mm (65x) - Otvoreni skup, dobre svjetline sa mnoštvom vidljivih zvijezda. Vrlo ugodan za promatranje.
Saturn - (mag: cca 0.4, veličina: 18.6', udaljenost: 8.92AU)
Prvo promatranje ovog objekta.Sin nije znao koji ćemo objekt sada promatrati, to sam ostavio kao iznenađenje.. Vidljiv je i golim okom, pa pronalaženje na nebu nije bio neki problem..
Okular 10mm + Barlow 2x (130x) - Nakon uspješnog ciljanja, pojavljuje se, veličanstveni Saturn

. Jasno je vidljiv
Okular 10mm + Barlow 3x (195x) - Prebacujem se na veće povećanje, uz malo muke sa fokusiranjem, uspjelo je i to

. Tu sam ostao fasciniran koliko je slika svijetla, kristalno oštra i detaljna. Prepuštam okular sinu sa pitanjem da li može prepoznati što gledamo :D. Malac pogleda u okular, pa u čudu pogleda u mene, pa opet u okular

, bez riječi mi je samo skočio u zagrljaj

.
S obzirom da Saturn na tom povećanju brzo bježi iz vidnog polja, takva minimalna podešavanja položaja našeg dobsona i nisu previše spretna i praktična.. Mislim da ću morat smislit kakvu modifikaciju za fino ručno podešavanje obje osi..
Uz sami Saturn, vidljiva su bila i tri njegova mjeseca, to čak i nisam očekivao.. Uz pomoć aplikacije na mobu, zaključio sam da su to:
Titan (Promjer: 5149km, mag: 8,8)
Iapetus (Promjer: 1471km, mag: 11.4)
Rhea (Promjer: 1529km, mag: 10)
Malac je bio oduševljen Saturnom kako je velik i kako se lijepo vidi prsten, i kako se čak vide tri njegova mjeseca.
Sve kritike, komentari ili savjeti su dobrodošli...