Super, mislio sam da je kolimacija puno složenija radnja. 5-10 minuta zvuči jako dobro.
Nego sad sam još malo istraživao i za oko mi je zapela jedna pojedinost koju sam previdio. Dobson mount nema mogućnost praćenja objekta na noćnom nebu, tj. svi objekti se trebaju pratiti ručno. To mi nebi bio problem kada bi samo ja gledao na teleskop, ali budući da će vjerojatno svi ukućani htjeti baciti pogled na planete, Dobson mount mi se počeo činiti užasno nepraktičnim. Trenutno sam malo pogubljen jer ne znam što mi je činiti
Koliki problem uopće predstavlja ta manualna navigacija? Npr. koliko dugo se Saturn zadržava u vidnom polju na recimo 240X?
GoTo Dobsoni bi riješili taj problem, ali su mi preskupi. Nadalje, vidio sam da se po internetu spominje neki equatorial platform koji bi također trebao rješavati taj problem, ali nikako ne mogu otkriti gdje se to čudo može kupiti. Na Guglu mi samo ispadaju upute kako samostalno konstruirati tu platformu.
Bacio sam opet malo oko na ponudu teleskop centra i sve mi se čini kako ću morati žrtvovati 2 inča i kupiti 200/1000 Newton na EQ5 stalku.
Što mi vi savjetujete, koji mi je najbolji izbor od ovog troje?
Ispričavam se ako dosađujem s hrpom pitanja, ali me malo strah da ne kupim nešto s čim na kraju neću biti zadovoljan.