[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Acheronovi nebeski doživljaji

(1/89) > >>

Acheron:
Evo teme samo za mene, gdje ću objediniti promatranja i skice.  *ritmika*

Acheron:
Jupiter 2018-05-20

Kakav dan je ova nedjelja bila. Prvo sam proveo 8.5h na biciklu vozeći 215 km do planine Lisca u Sloveniji, a onda mi vrag nije dao mira pa sam izvukao teleskop. Gledao sam zvijezde golim okom i primijetio sam da jedva trepću. Takvo ponašanje bi trebao biti znak stabilne atmosfere, tj. dobrog seeinga.

Teleskop sam postavio oko 23:20h. Ovaj put nije bilo problema poput gubitka kontakta, sve je radilo od prve. Kolimirao sam ga, podesio GoTo i usmjerio prema Jupiteru. A kad ono, seeing srednja žalost. Ajde, kad sam već toliko truda uložio odlučio sam napraviti skicu. Provjerio sam usput kako funkcionira novi mikrofokuser, s 1:10 prijenosom, i to je sada puno bolja priča. Nema više naglih skokova već se fokus fino može ugoditi.

Planet kao planet je pokazivao neke nove detalje u pojasevima. Na mahove sam mogao vidjeti tanki ekvatorijalni pojas (EB). Južni dio ekvatorijalne zone (EZ), iznad EB gledano u teleskopu, bio je tamniji od sjevernog dijela EZ. Sjeverni ekvatorijalni pojas (NEB) pokazivao je tri tamnija čvorišta. Od čvorišta najzanimljiviji je bio onaj na zapadnoj polovici NEB-a. Čvor se nalazio na sjevernom rubu pojasa i pružao je dva kraka prema jugozapadu. Jedan krak se nastavljao u feston koji je obgrlio svijetlu pjegu.

Nakon zanimljivih detalja očekivao sam vidjeti neke pojaseve i zone još sjevernije, ali ništa. Samo neka krnja naznaka sjevernog umjerenog pojasa (NTB) na zapadnom limbu. Kako se pružao prema meridijanu tako se pojas sužavao i na kraju nestao. U polarnim predjelima nije bilo detalja.

Na jugu je priča slična. Južni ekvatorijalni pojas (SEB) je prema limbovima je bio uži, ali kako se primicao prema sredini tako se širio i onda oko samog meridijana opet skupio. Zato se sjeverni rub SEB-a činio blago valovit, s dva brijega. U samom pojasu nije bilo detalja. Iznenađenje je bilo što sam uočio tanki pojas u južnoj tropskoj zoni (STrZ). Prema shemi on je u biti južni umjereni pojas (STB), a drugi, deblji pojas iznad njega (gledano u teleskopu) je južni južni umjereni pojas (SSTB). Taj SSTB nije pokazivao nikakve detalje ali je od južne polarne regije bio jasno odvojen uskom južno južnom umjerenom zonom (SSTZ). Oko polova nije bilo detalja.

Nakon pola sata promatranja došli su oblaci s juga. Odlučio sam pogledati pokoju dvostruku zvijezdu prije završetka promatranja. Uspio sam vidjeti samo Epsilon Volara (Eps Boo) iliti Izar. Jasno sam je razlučio na 217x u dvije komponente različitog sjaja. Čak je bilo i tamnog prostora između njih. Nažalost, oblaci su i to guštanje brzo prekinuli.


Jupiter_20180520_2145_189x by Vedran Vrhovac, on Flickr

Zocky:
Ako se na brzinu pročita početak teksta, stječe se dojam da si teleskop vozio na biciklu  :-D
Odlična skica btw  *pljesk*

Danijel:
Eto, imaš više detalja na toj skici nego ja ikada na bilo kojoj fotografiji. *pljesk*

Dođe mi da se i ja počnem baviti skiciranjem umjesto astrofotografiranjem planeta. *jok*

Beorn:
 *šok* Svaka čast što si bio u stanju izvući teleskop nakon tolike kilometraže na bicikli. A bogme se ni prsti nisu tresli. Fina skica.  *tu*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju