27.11.2022. 20:30 - 22:30
Prema prognozi jedina večer u slijedećih 14 dana bez oblaka i vlage pa treba ići van.
Kako se bio pokvario hand controller bio sam izvukao sve iz auta. Pa je to trebalo vratiti (što uopće nije lak posao i radije ga obavim dan ranije). Najprije sam ga odnio svom elektroničaru da ga ne šaljem bez veze u Njemačku ako je nešto jednostavno ili očito ili neka moja greška. Super je ispalo - neki kontakt trebalo popraviti. Skoro sam rekao "samo" ali zbog tog "samo" nije radilo ništa. Uključio sam montežu na stolu i stvarno je radila.
Raniji i lakši ručak (svaku godinu što prođe jedna ozbiljnost prema samom sebi više) i predviđeno kretanje u tri i pol.
Ali, ništa od toga, nazvao prijatelj da dođem kod njega gledati utakmicu. Eto ti ga sad. Poziv ne mogu odbiti, još jedna stvar na koju treba paziti, prijatelja je sve manje a ako i te odbijaš, brzo ostaneš sam… Ok, otišao sam gledati nogomet i podsjećati se starih vremena kad smo bili na faksu, kad smo radili u Uljaniku…
Uspio sam se dignuti, pozdraviti i otići. Otići kući, toplije se obući, uzeti sendvič i vodu i, kako je bliža pozicija bila s većom predviđenom vlagom, otići na 35 km od Pule.
Noć, mrak, ništa od jednostavnog poravnanja tražila i cijevi. Dijelovi neba pod oblacima, veći dio neba čist.
SW maksutov 180/2700
iOptron gem 28,
2" Let 28 mm – 96x
Baader ortho 18 mm 52° - 150x
Naravno, bez okulara sa širim kutom još manje ništa od jednostavnog poravnanja tražila i cijevi.
Nakon otprilike usjeveravanja i poravnanja na dvije zvijezde potražio sam u visinama Czernik 5 u Kasiopeji i
-. dvojnu pored jata (Vedranova preporuka) - i stvarno, baš lijepa slika: male, nestvarno blizu, jedva razmaknute zvijezde, ne vidim razliku u magnitudi, bijele;
22. Ponovno gledam Struwe 982, 38 Blizanaca: prošli puta je to bilo 28.03.2020., od kuće, prvi puta u zabrani kretanja van općine, bilo je, piše, nešto vlage, nešto mjesečine: "bliže su (bliže od prethodno promatrane SHJ 73, koje imaju razmak 17"), veća svijetla, razlika u magnitudi znatna, veća bijela, manja vuče na crveno (H: svjetlo-crvena i crvena) - 7,3", 4,7-7,8. Viđena je i kao bijela i svjetlo-plava i kao žuta i blijedo-plava"; Sada zaista, zahvaljujući g. Abbeu, vidim da je sitnija zvijezda narančasta, svjetlonarančasta. Zaista je to krasan par, s velikom razlikom u sjaju i lijepim bojama.
23. Stf 1066, delta Gem, Wasat, promatrao isto 28.03.2020., od kuće (prve noći u kojoj uz teleskop nisam čuo zvuk ni jednog aviona): "tek na 159x (ethos 17) zbog velike razlike u magnitudi vidi se velika vrlo sjajna bijela ili žuta i mnogo manja žuta (5,4", 3,5-8,2m), H: bijela, vuče na crveno i manja crvena. Viđena i kao žuta i crvenkasto ljubičasta;". Sada: fascinantna dvojna, ogromna razlika u sjaju, velika je žuta, a manja je svjetlo crvena, ne vidim tu ljubičastu koju spominje noviji promatrač;
359. Stf 2732, blizu 51 Labuda: blizu su oko četiri sekunde, ne presvijetle, bar dvije magnitude razlike u sjaju, veća zvijezda je bijela a za manju se ne mogu odlučiti, bijela - plava (4,3", m 6,4-8,6). Herschel kaže da su upečatljiv par;
Bura pojačava, bilo bi lijepo imati zvjezdarnicu…
Hladno je, ali to nije problem broj jedan, glavni problem je što mi svako malo bura zatrese teleskop i sve u okularu bude dvojno. Gotovo za večeras.