26.04.2020. 22 sata
Prognoze su govorile da će biti vedro. I bilo je vedro. Druga stvar je bila prognoza za vlagu: od četiri uobičajene pozicije (onu jednu prema Premanturi, Monte Kope, više i ne koristim) tu kod kuće je davalo 85%, znači neupotrebljivo pa je nekako najviše nade davala najudaljenija i najviša - 68%. Uz štitnik i grijanje bi trebalo izdržati.
Krenuo sam kasnije, a usto me poravnavanje mučilo (ili sam mučio ja njega) pa sam više puta kretao ispočetka.
57. H I 84, Struwe 941, blizu 50 Aurige: zvijezde su jako blizu, stvarno jako blizu, dvije sekunde možda, plave, mala razlika u magnitudi (2", 7-8,2m); H: samo da su dosta različite magnitude, crvena i prigušeno crvena; karte pokazuju da su plave pa ne znam kako su Herschelu ispale crvene. U blizini, pet i pol minuta, postoje sjajnija crvena i mnogo manja narančasto-crvena pa kako H nije naveo udaljenost moguće je da je on mislio na te zvijezde a priređivači sadašnjih kataloga na Stf 941;
58. H N 68 (novi katalog), Stf 1520, blizu game Velikog medvjeda: razmaknute deset, dvanaest sekundi, oko magnitudu ili dvije razlike u sjaju, bijele (12,4", 6,5-7,8m). H: samo da su dvojne i dosta nejednakog sjaja. Noviji promatrač ih je vidio kao žućkastu i svjetlo plavu;
59. Stf 1523: ovdje sam kod dodavanja broja iz SAO kataloga upisao pogrešno pa na tom mjestu nije bilo dvostruke zvijezde. Morao sam pogledati u Sky safary - umjesto 62484 upisao sam 62454 (numerička tipkovnica). E dobro: jako svijetle zvijezda, na 64x se vidi da bi mogle biti dvije ali ih ne razlučujem, na 159x se jasno razlučuju, bijele, oko dvije sekunde razmaknute, zanimljiva slika (2,2", 3,8-4,8m, žute). H: malo različitog sjaja, obje bijele i vrlo sjajne. Noviji promatrač ih je vidio kao žuti par;
60. H N 22, Stf 1627, blizu ete Djevice: lijepe plave zvijezde, možda šest, sedam magnitude, razmaknute oko 20 sekundi (20", m 6,5-6,9). H: dvojna, 3. klase, jednake. Noviji opažač: svjetlo žuti par;
61. Stf 1633: lijepi bijeli par, razmaknut ispod deset sekundi (8,9", m 7 i 7,1, žuto-bijele). H: dvojna, 3. klase, jednake. Dok ovdje jesu 3. klase (5-15") prijašnje nisu, bio je razmak za klasu 4. Noviji promatrač ih je vidio kao žućkaste.
62. H IV 105, SHJ 145 (South, John i Herschel), delta Crv, Algorab: ogromna razlika u magnitudi, jako razmaknute, svijetlija je bijela, mala je crvena (24,6", m 3 i 8,5). H: dvojna, ekstremno nejednake. Noviji promatrač je vidio bijelu i crvenkasto-ljubičastu!
63. Stf 1657, H IV 27, 24 Com: bijele, razmaknute oko dvadesetak sekundi, možda jedna magnituda razlike, dosta svijetle zvijezde, šeste-sedme magnitude (20", m 5,1-6,5 ali su varijabilne pa može biti i drugačije, do m 7 kažu). H dvojna, značajna razlika u sjaju, bjeličasta i plavkasta. Noviji promatrač: žućkasto-narančasta i plava;
64. Stf 1669: oko pet sekundi, svijetle zvijezde. Zbog vlage i male visine nad horizontom zvijezde su duginih boja

(5,3", obje 5,9 m). H samo kaže da mu je to 584. pretraživanje (27.03.1786.) i da su zvijezde jednakog sjaja;
65. Stf 1670, Porrima, gama Vir: prekrasne svijetle bijele zvijezde, na 64x ih nisam uspio razdvojiti, na 159x jasno razdvojene, dvije-tri sekunde razmaka (3", obje m 3,5). H: da su je gledali i prije njega, jednakog sjaja, obje bijele. Noviji: svijetlo žućkaste. Inače, zvijezda je binarna.
66. H IV 17, Stf 1692, Cor Caroli, Karlovo srce: jedna od najljepših slika na nebu.
67. Stf 1864, pi Boo: već na malom povećanju vidi se da su dvojne zvijezde, svijetle su, plave su, razmaknute oko pet sekundi (5,5", m 4,9-5,8, bijel-plave). H: da su je promatrali i prije njega.
Jedan je sat noću. Vlaga je ogromna. Mokra je stolica, mokri su mi papiri, jakna... Do sada sam slušao pjev ptica ali sad se s livade čuju i žabe. Treba ići kući.