Mount Pleasant

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 04.04.2019. u 22:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Kad sam neki dan pregledavao nakupljenu furdu u mojim ormarima, ladicama, kutijama.. nasao sam jedan puzni prijenos (150).. Pojma nemam od kud mi i kako dugo je bio tamo.. U svakom slucaju, interesantna stvar. 
Pa  mi je pala na pamet ideja za jednostavni Star tracker.. nesto kao Star Adventurer, ali DIY i jeftinije [osim sto treba potrosit vise vremena  na izradu.. a toga imam kao u prici (barem se nadam da ce bit tako)..)].
Uglavnom, mehanika je zamisljena u mojem stilu: standarndi aluminijski kanal-profil (100x50x5~6), jednostavna obrada se sastoji od rezanja (cirkularna pila), busenja (stupna busilica) i eventualno nesto strojne obrade (tokarrski stroj), ako bas zaista treba.
Elektronika je naravno Arduino, FW je OnStep ili nesto jos jednostavnije..
amater

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Jucer sam kupio Osram-ov ST111 starter Bunnings-u (2 u paketu, AU$5.00).. sa 10k u seriji, uz (nasih) 240VAC svijetli ljubicasto - dakle definitivno ima linija i u tom dijelu spektra. Buduci je dosta veca od Neonske tinjalice, jos nisam napravio spektar kako spada jer trebam prvo rijesiti neophodnu mehaniku (ucvrscenje debelog mreznog kabla na tanke zicice startera.. mrzim tu kombinaciju ali sa mreznim naponom se ne smije igrati skrivaca..).

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 28.03.2025. u 23:03:25 satiImam jednu takvu malu lampu (spiralnu.. nisu vise lako nabavljive, sve su sad LED), ali je puno veca od ove tinjalice.. treba sad smisliti neki univerzalni bracket za obje.

Osim toga, na GroupsIO kazu da Starter za fluorescentne cijevi (ST111) ima vodika, argona.. treba probati.
amater

🡱 🡳