Skywatcher 150/750 OTA

Autor MiseEire, 18.04.2023. u 11:22:04 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

MiseEire

Pozdrav,

nisam bio siguran u koji podforum da stavim pa sam stavio ovdje. Kupio od kolege s foruma krajem prošle godine Skywatcher 150/750 OTA. Do prije tjedan dana je stajao u garaži, tek neki dan sam ga upogonio. Budući da nemam nikakva prethodna iskustva s newtonima, kolimacija i sve ostalo je prošlo poprilično bezbolno. Stavio sam ga na HEQ5 Pro, kamera je Omegon veTEC 533C, a guiding sustav je WO Uniguide 50 mm scope + ASI 120 mini mono.

Probao snimati M106 i evo problema na linku - kratak screen capture blinka iz PixInsight-a. Nadam se da se dobro vidi. Guiding graf u PHD2 je bio super, barem za moje pojmove, bolji nego sam ikada uspio dobiti s Zenithstar 73. Ali svaki frame ima trailove i to, rekao bih, identične.

Pa sad pokušavam otkriti što je bio problem prije nego se sljedeći put razvedri. Ono što moram reći je da sam guider montirao u finder scope shoe što znam da nije najbolja praksa, ali moram reći da je vrlo čvrst unutra i ne mrda nigdje niti milimetra. Je li problem differential flexure ili imate druge ideje?

Hvala. :)

Acheron

Ja bi probao snimiti jednu fotku bez guidinga, čisto da vidim da li će se opet javiti greška "duplih" zvijezda.

MiseEire

Da, to sam planirao čim bude prva vedra noć. :)

Štefek

Kako Ach kaže, probati bez guidinga. Teško 100% zaključiti ali mislim da je ovdje više problem tracking nego guiding. Doro je podsjetiti se da i guider i glavni teleskop moraju gledati u istu točki (ne treba hiperprecizno, ali čim bliže , tobolje. )
Naravno, usjeveravanje mora biti što bolji (unutar nekoliko arc minuta) (možeš pustitiguiding assistant u PHDu pa vidjeti kolika ti je PA greška. To je dosta velika cijev i nije na odmet što bolje balansirati . No sve to već znaš pretpostavlam . I ja na svom setupu imam guider prićvršćen na finder shoe , nikad problema s tim.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

MiseEire

Hvala na savjetima. Probat ću bez guidinga idući put za početak pa ću dalje vidjeti. Polar alignment sam odradio preko Three-point polar alignment procedure u NINA-i, bio je definitivno ispod par arc minuta, ne znam sad kolko točno.

Astrobobo

Ako je na svakoj fotki ista ovakva dupla slika, ne bi trebao biti problem ni guiding ni usjeveravanje, negdje nešto u postavkama ne štima. Očito guiding radi dobro, onda se usred snimanja kadar pomakne za par piksela i onda opet guiding radi dobro. Rekao bi da nešto ne štima s ditheringom.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Zeleni_Zub

Meni se ovo desavalo par puta:
 1. Kad sam imao los USB kabal pa je APT (u tvom slucaju NINA) gubio konekciju sa mountom i onda pauzirao tracking (u tom slucaju guiding podivlja)
 2. Kad sam imao problema sa USB bandwithom jer je laptop uzasno star, guiding kamera bi pojela sav USB bandwith pa bi PHD2 dobivao slike jako rijetko ili nikako, sto bi pokazivalo dobar guiding graph i ovakve snimke

Provjeri svakako opet da ti neki kabal ne vuce montazu u jednu stranu ili da negdje ne zapinje, i naravno pobrini se da su ose guide scopea i glavnog teleskopa sto bolje poravnate (da ciljaju u istu tacku)
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

MiseEire

Probao večeras opet i identični trailovi - čak i u istom smjeru. Valja napomenuti da sam cijeli setup postavljao od nule, vozio ga iz garaže. Three point polar alignment procedura - ispod 1 arc minute. Zanimljivo je da je isti trailing prisutan i bez guidinga, ali tad, naravno, skače po kadru. Što se kablovinja tiče, moram priznati da mi je NINA 2, 3 puta javila lost connection prema HEQ5 što mi se s istim kablom nikad nije dogodilo kad je gore bio Zenithstar. Međutim, bio bi iznenađen da je u tome problem jer kad bi se to dogodilo, montaža bi potpuno izgubila komunikaciju s računalom i to je to. A trailovi su prisutni non-stop. 

tome

Bi li ovo mogao biti problem?
Čini se da govore samo o ZWO kamerama, ali ne znam mogu li i drugi brandovi imati sličan problem.

Stipe ti imaš istu kameru, kako je taj ventilator pričvršćen?

https://www.youtube.com/watch?v=3ZgyB5_Xfnc
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

MiseEire

Pogledat ću ovaj video od Cuiva, pratim ga i inače na youtube-u, ali nekako mi se čini da ventilator uzrokuje vibracije, da trailovi ne bi bili identični, ipak je stvar o mehanici... čekam da se konačno razvedri pa ću probati bez hlađenja, čisto da eliminiram vibracije od ventilatora. Nije da sam nešto iskusan u dijagnostici trailova, ali imam osjećaj da je ovo softverske prirode.

veljac

Provjeri i je li ti tracking sidereal, a ne recimo lunar.
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

MiseEire


MiseEire

#12
Nakon tisuću godina kiše, evo me opet pod vedrim nebom s 150/750. Upravo riješio three point polar alignment, znači, NINA tvrdi da je unutar 3-4''. Balansiranje scopa sam prošao vrlo detaljno i smatram da je ok. Radim 5 sec ekspozicije za fokus pomoću maske, trackin je sidereal, guiding nije ni uključen još i vidim trailove. Ne kužim...

EDIT: Još jedna stvar koju sam upravo primijetio - trailovi su identični i iste dužine neovisno u duljini ekspozicije - 30s, 120s, 180s. Identični.

Zeleni_Zub

Jel imas neki log iz NINA-e da vidimo koje sve akcije radi prilikom snimanja?

Citat: Astrobobo  u 18.04.2023. u 13:38:14 satiAko je na svakoj fotki ista ovakva dupla slika, ne bi trebao biti problem ni guiding ni usjeveravanje, negdje nešto u postavkama ne štima. Očito guiding radi dobro, onda se usred snimanja kadar pomakne za par piksela i onda opet guiding radi dobro. Rekao bi da nešto ne štima s ditheringom.

Najprije ce onda biti da je ovo, dobro provjeri sve postavke u NINA-a (i u EQMOD-u ako ga koristis). Meni je recimo mount limits znao pravit probleme.

Upali live view, upali križ i gledaj je li tako zvijezda bjezi iz centra - ako ne onda je nesto do imaging plana ili neceg sto se aktivira kada krene ekspozicija.
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

MiseEire

Hvala na odgovoru. Još jedna stvar koju sam upravo primijetio. Trailovi mijenjanju smjer kad zarotiram kameru u fokuseru. Je li moguće da je problem u kolimaciji ili nešto u imaging trainu?

🡱 🡳