[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > ASTROFOTOGRAFIJA BEZ TELESKOPA

Stare fotke zvijezda iznad ZG?

(1/10) > >>

Astrobobo:
Bok svima,

ima li možda netko stare fotke noćnog neba iznad Zagreba? Iz osamdesetih ili čak ranije?

EDIT: neke fotografije se mogu vidjeti ovdje: https://www.flickr.com/photos/192077992@N05/albums

Zumbul:
Gustav Kren je snimio na tone. Pitanje je što je od toga sačuvano. Možda ako ima osobnu arhivu doma. Jer nakon njegovog odlaska u penziju mudraci sa Zvjezdarnice su napravili veliku čistku "stare krame".  Uglavnom je lovio razne konjunkcije. Wide field se iz Zagreba baš i nije isplatilo snimati jer je i onda svjetlosno onečišćenje bilo znatno i vrlo brzo se nakupila mrena, posebno na osjetljivijim emulzijama (onda smo to zvali "fon neba" - danas bismo rekli "šum"). Možemo ga nazvati, pa možda se uspije organizirati neka retrospektiva. Ja ću isto potražiti, makar sam ja uglavnom pratio jednokratne pojave - meteore, komete, pomrčine. Možda je Bojan Štajcar nešto sačuvao - bio je jako aktivan sedamdesetih, a i ranije.

bojan:

--- Citat: Zumbul - 05.02.2021. u 10:40:58 sati ---.... Možda je Bojan Štajcar nešto sačuvao - bio je jako aktivan sedamdesetih, a i ranije.

--- Kraj citata ---
Nazalost, skoro nista nemam iz Zg (samo onog Oriona sa balkona u Krizanicevoj i jednu zalosnu sliku M42 napravljenu kroz veliki Zeiss prije nego sam mu napravio pracenje).. ali imam nesto negativa i dijaca iz Petrinje (Novog Selista)

Kvaka22:

Nisu se nekad ba%u0161 radili selfiji, a ona zvjezdarni%u010Dka Exacta je bila furt zauzeta. Ak nema Gustav, nema nitko!

Kvaka22:
neznam kaj se zbrčkalo sa slovima.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju