ChatGPT

Autor Danijel, 28.03.2023. u 01:27:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Danijel

Dakle, išao sam isprobati što ChatGPT može, ta umjetna inteligencija. Zamolio sam ga da napiše kratku pjesmu s astronomskim pojmovima. Evo kako je to napravio.  :-)

"Nebeski dragulji"

Na nebu zvijezde sjaje,
poput dragulja razbacane.
Milijarde i milijarde svjetlucavih tačaka,
puna tajni i nepoznanica.

Svaka zvijezda svoju priču krije,
udaljena i nepoznata, a ipak blizu.
Njihove sjene putuju milijardama godina,
dok ne stignu do naših očiju.

Svemir je beskonačan i pun tajni,
planete kruže oko zvijezda,
Mjesec obasjava noćno nebo,
a Sunce sjaji kao najsjajnija zvijezda.

Gledam u nebo i osjećam se malenim,
u svemiru bez kraja i granica.
Ali u toj beskonačnosti osjećam i divljenje,
prema svemu što nam je dato u amanet.

----
Pjesmu je napisao: ChatGPT - umjetna inteligencija 🙂
https://help.openai.com/en/

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Danijel

Onda sam ga zamolio da napiše haiku o astronomiji. Napisao je:

Zvijezde s neba sjaju
Svemir beskrajno velik
Misteriozan

Tražio sam još jedan haiku. Evo ga:

Mjesecu svjetlost daj
Šapuće tajne noći
Skriva lijepe sne

Što mislite o ovome? :-)

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

milosbos

Evo šta ChatGPT misli o drugom haiku-u!  :-)

To su stihovi neke pjesme ili stihovi koji su napisani kao slobodni stihovi. Može se protumačiti na različite načine, ali jedna od mogućih interpretacija jest da pjesnik ili autor ovdje izražava svoju želju da se u tišini noći, kada je sve mirno, može pronaći ljepota i čarolija koju mjesec otkriva svojom svjetlošću.

Također, izražava se želja da se mogu pronaći tajne koje su skrivene noću, a koje su možda ljepše od onoga što se može vidjeti tijekom dana. U cjelini, ova pjesma može se tumačiti kao poziv na otkrivanje ljepote i tajni koje su skrivene u našem svijetu ako se usudimo zaviriti u njih u pravom trenutku.
MAC127, RC6", Samyang 135/2.0, Samyang 85/1.4, HEQ5, AZ-GTi, ASI290MC, EOS 750D, EOS 500D Mod.

OuttaControlCRO

Strasan alat, ali mene je najviše iznenadio skok sa 3.5 na 4. Em kako je brzo doslo em koliko je evoluiralo.

Spektar mogućnosti je zaprepastujuci, a jos kad se proširi. Sarah Connor  *:-P
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astrobobo

Citat: Danijel  u 28.03.2023. u 01:31:17 satiŠto mislite o ovome? :-)

Mislim da je bezveze  *zubo*  Reci mu da ti napiše u stilu nekog poznatog pjesnika. Samo ne Balaševića  *konj*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Citat: OuttaControlCRO  u 29.03.2023. u 00:01:22 satiStrasan alat, ali mene je najviše iznenadio skok sa 3.5 na 4. Em kako je brzo doslo em koliko je evoluiralo.

Spektar mogućnosti je zaprepastujuci, a jos kad se proširi. Sarah Connor  *:-P

Ja ga koristim za pomoć kod pisanja SQL upita i tako to. Brži je i efikasniji od surfanja forumima ili gledanja YT videa s nekim Indijcima

Zeleni_Zub

Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Danijel

ChatGPT lupeta bez veze i ne može mu se vjerovati. Evo kako sam ga danas uhvatio u lažima:

User
Što su Sunčeve fakule?

ChatGPT

Sunčeve fakule su tamnija područja na površini Sunca koja se pojavljuju kao rezultat složenih magnetskih aktivnosti u unutrašnjosti Sunca. Sunčeve fakule su suprotnost Sunčevim pegama (sunčevim mrljama) koje sam spomenuo prije.
Fakule su tamnija područja koja se javljaju zbog lokalnih povećanja magnetskog polja na površini Sunca. Ona se pojavljuju kao tamnije mrlje u odnosu na okolno svjetlije područje. Ova tamnija područja su zapravo hladnija od okolne površine Sunca, a to je zbog činjenice da magnetsko polje inhibira prijenos topline iz dubljih slojeva Sunca prema površini.
Sunčeve fakule su obično manje od Sunčevih pega i imaju kraće trajanje. One su rezultat složene interakcije između magnetskih polja i plazme na površini Sunca. Promatranje Sunčevih fakula može pružiti važne informacije o dinamici Sunčeve atmosfere i magnetizmu, a koriste se posebni solarni teleskopi i filtri za sigurno promatranje Sunca.

User
Sunčeve fakule nisu tamnije od pjega nego svjetlije.

ChatGPT
Ispričavam se na pogrešnoj informaciji koju sam pružio. Da, točno je da Sunčeve fakule nisu tamnije, već svjetlije od okolne površine Sunca.
Sunčeve fakule su svjetlija područja na površini Sunca koja se javljaju kao rezultat povećane aktivnosti magnetskih polja. One se pojavljuju kao svijetle mrlje u odnosu na okolno tamnije područje. Fakule su povezane s protokom plazme i energijom na površini Sunca, a često se pojavljuju u blizini Sunčevih pega.
Ove svijetle fakule obično su kraćeg trajanja i manje veličine od Sunčevih pega. One su rezultat lokalnih promjena u magnetskom polju koje utječu na toplinsku ravnotežu površine Sunca.
Zahvaljujem na ispravci, i još jednom se ispričavam zbog nesporazuma u prethodnom odgovoru.

User
Kolika je temperatura Sunčevih fakula, a kolika je temperatura Sunčevih pjega, umbre i penumbre, kao i koliko je temperatuta Sunčeve fotosfere?

ChatGPT
Temperatura Sunčevih fakula varira, ali općenito se kreće između 4.000 °C i 4.500 °C. Ove svijetle oblasti na površini Sunca imaju višu temperaturu od okolne površine.
Sunčeve pege se sastoje od dva dijela: tamnijeg središnjeg dijela, nazvanog umbra, i svjetlijeg vanjskog dijela, nazvanog penumbra. Umbra je tamniji dio Sunčeve pege i ima nižu temperaturu. Njegova temperatura je oko 3.800 °C do 4.200 °C. Penumbra, svjetliji dio Sunčeve pege, ima nešto višu temperaturu i kreće se između 4.000 °C i 4.500 °C.
Sunčeva fotosfera, vanjski vidljivi sloj Sunca, ima prosječnu temperaturu između 5.500 °C i 6.000 °C. Ovo je sloj Sunca koji izravno promatramo i koji emitira većinu vidljive svjetlosti.
Važno je napomenuti da su navedene temperature približne vrijednosti i mogu varirati ovisno o specifičnim uvjetima i trenutnoj aktivnosti Sunca.

User
Fakule bi trebale biti toplije od fotosfere jer su svjetlije od površine Sunca.

ChatGPT
Ispričavam se na prethodnoj pogrešnoj informaciji. Da, ispravno je da su Sunčeve fakule obično toplije od okolne fotosfere i da imaju višu temperaturu.
Temperatura Sunčevih fakula može se kretati u rasponu od otprilike 4.500 °C do 6.000 °C. Fakule su svjetlije i toplije od okolne fotosfere jer su područja intenzivnije magnetske aktivnosti gdje dolazi do povećane toplinske energije.
Hvala na ispravci, i još jednom se ispričavam zbog prethodnih netočnih informacija.

OuttaControlCRO

Pretpostavljam verzija 3.5? Ti ces puno bolje od mene znati provjeriti točnost verzije 4. Ponavljam mene je najviše iznenadio skok GPTa sa 3.5 na 4

Sunčeve fakule

Model: GPT-4

User
Što su Sunčeve fakule?

ChatGPT
Sunčeve fakule su svijetle, bijele strukture koje se vide na površini Sunca, posebno duž rubova (ili limba) Sunčeve diska kada se gleda kroz teleskop. Imaju nepravilan oblik i često su mnogo veće od planeta Zemlje.

Fakule su dio fotosfere Sunca, ali su svjetlije jer su toplije od okolnog materijala. Nastaju na mjestima gdje su magnetna polja Sunca posebno snažna, što uzrokuje da se plazma na površini Sunca uzdiže i hladi, stvarajući svijetle, vruće regije.

Fakule se obično pojavljuju prije nastanka sunčanih pjega u istim područjima i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana. Iako su teže vidjeti od sunčanih pjega, mogu se jasno vidjeti tijekom totalnih sunčanih pomrčina, kada je svjetlost fotosfere blokirana, a samo su fakule vidljive.

User
Kolika je temperatura Sunčevih fakula, a kolika je temperatura Sunčevih pjega, umbre i penumbre, kao i koliko je temperatuta Sunčeve fotosfere?

ChatGPT
Temperatura Sunčevih fakula je viša od okolne fotosfere. Dok temperatura fotosfere Sunca iznosi otprilike 5500 °C (oko 5800 Kelvin), fakule se mogu zagrijati do temperature od oko 6000 °C (oko 6300 Kelvin).

Sunčane pjege su pak hladnije od okolne fotosfere. Sastoje se iz dvije dijelova: umbre, ili centralne tamne dijelove, i penumbre, svijetlije dijelove koje okružuju umbru. Umbralni dio sunčane pjege ima temperaturu od oko 3700 °C (oko 4000 Kelvin), dok je temperatura penumbralnog dijela nešto viša, otprilike 4500 °C (oko 4800 Kelvin).

Sve ove temperature variraju ovisno o brojnim faktorima, uključujući aktivnost Sunca, a istraživanja na ovom području i dalje su u tijeku.

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Danijel

Citat: OuttaControlCRO  u 11.06.2023. u 00:33:10 satiPretpostavljam verzija 3.5? Ti ces puno bolje od mene znati provjeriti točnost verzije 4. Ponavljam mene je najviše iznenadio skok GPTa sa 3.5 na 4
...

Koja si ti verzija ChatGPT?

ChatGPT

Ja sam verzija ChatGPT-3.5, stvorena od strane OpenAI.

User
Kako da dođem na verziju 4?

ChatGPT

Nažalost, kao model zasnovan na verziji GPT-3.5, nemam informacije o tome kako pristupiti verziji 4 ili bilo kojoj budućoj verziji ChatGPT-a. Nadogradnje i verzije modela odluka su koje donosi OpenAI, a za sada nemam pristup novijim verzijama. Međutim, preporučujem da pratite objave i najave OpenAI-ja kako biste saznali više o eventualnim nadogradnjama i dostupnosti novih verzija ChatGPT-a.

OuttaControlCRO, kako da pristupim toj verziji 4? Gdje se ona nalazi? *?*
Ja idem ovdje.

OuttaControlCRO

Tu se pristupa ali treba se platiti za pristupiti 4. *zubo* 25 eur mjesečno i to samo 25 upita svaka 3 sata ali se dobije pristup i dodatnim alatima (plugins, web browsing)

Ali točnost i mogućnost ovog modela su neusporedivi sa gpt3.5 u mojim stručnim upitima za sto i koristim 3.5 je bila tocna u 15% slučajeva 4. je točna u 85% slučajeva. Bitno je prvo "definirati" model tako da ga se uputi tko je, sto je i kako da barata sa informacijama.

GPT4. ima i mogućnost browsanja interneta i citanja i sumeriziranja znanstvenih clanaka ali to jos nije na razini, rekao bih na 10%

Usputno receno isprobao/koristio sam jos huggingface, bing, copilot, chatsonic i jos nekoliko drugih modela no chatgpt gpt 4 je debelo najmoćniji iako kazu da se bing bazira na 4. ocito na manjem setu jer nije ni približno tocan.

Lucius

Vjerovali ili ne ja to još isprobao nisam koliko me zanima. *zubo*
Citat: OuttaControlCRO  u 11.06.2023. u 01:37:50 satiGPT4. ima i mogućnost browsanja interneta i citanja i sumeriziranja znanstvenih clanaka ali to jos nije na razini, rekao bih na 10%
Iskreno, meni je ovo zabrinjavajuće. U tako kratkom vremenu postojanja je došlo do zapanjujuće razine i zamjenjuje čovjeka u mnogim segmentima. Za par godina nećeš se trebati ni školovati za nešto da bi znanstveni rad napisao. Samo zamoliš AI da sve odradi za tebe.

Kad smo već kod AI-a što mislite hoće li "uništiti" i astrofotografiju u budućnosti? Ne mislim doslovno uništiti, ali hoće li doći do te razine da više nećeš trebati ni obrađivati snimani materijal već se sve u detalj odraditi AI na neke tvoje komande?
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Acheron

Kao i kod svake tehnologije, njen utjecaj na nas ovisi na način na koji se koristi.
U početku me zastrašio Chat GPT, a sad čekam da se dovoljno opameti pa će mi neke stvari isprogramirati. Pun sam ideja.

OuttaControlCRO

Ja se ne bojim reguliranog, ali problem je ne regulirani, lako za ovih par big guys(openai, google i sl.) , problem je sto bilo ko od nas moze preuzeti leakani llama model koji je utekao meti(facebooku) pa ga prilagodi sebi kako god zeli i generira tone zavaravjuceg sadrzaja na sve strane. A to je i najmanji problem koliko ih ima, ali da je koristan alat, jako jako koristan, no treba biti reguliran

@ Lucius ja osobno jedva čekam da mi sam stacka, strecha i odradi onu dosadnu standardu proceduru u obradi koja oduzima sate i sate bespotrebno

Robert

Citat: Danijel  u 11.06.2023. u 00:59:55 satiKako da dođem na verziju 4?

Ima na bing tražilici chat opcija koja bi uvijek trebala biti latest verzija chatgpt-a. Mora se samo otići sa Edge browserom

P: what version of gpt are you?
A: As of April 2023, Bing uses a testing version of the GPT-4 model1 which is more advanced than the GPT 3.5-turbo model used by ChatGPT1. Microsoft has integrated Bing with applications like Edge and Skype
Teleskop Askar FRA500 f/5.6 Astrograph & f/3.9 reducer Montaža ZWO AM5 OAG ASI290MM Mini 
Kamera ASI 2600MM Pro Filteri Antlia 3nm Ha / O-III / SII & Baader LRGB 36 mm unmounted
Ostalo ZWO EAF, EFW, ASIair Plus, PixInsight, VTOMAN Jump 1000 power station

🡱 🡳