Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Po uzoru na neke kolege vizualce ovdje, odlučio sam i ja otvoriti sličnu temu gdje ću prenjeti opis svojih promatranja (vjerojatno ne svih, ali onih kvalitetnijih). Mislim da to sa većim instrumentom sad ima smisla. :-)

Dakle, prošli tjedan stigla je zamjena za Mak 127, a to je Sky-Watcher Flextube 250p. Mak me je ugodno uveo u svijet astronomije i drago mi je da sam ga imao kao prvi scope (i preporučio bih ga svakome pogotovo za grab and go) međutim nakon nekoliko promatranja (20 ukupno) bilo je jasno da mi treba više cm. Aperture fever je jako brzo prevladao! Zadnjih par dana vrijeme nikako ne surađuje (+ Mjesec), ali nisam više imao strpljenja i večeras sam izvukao scope vani bez obzira što je i slijepcu jasno da od promatranja neće biti ništa zbog oblaka i vlage. Međutim, želio sam ako ništa odraditi star test da vidim kako stojim sa kolimacijom. Scope je bio vani skoro sat vremena na hlađenju. Na moju žalost Sjevernjača je bila pokrivena oblacima pa sam morao odrediti drugu metu. Izabrao sam Antares. Zvijezda centirana, okular 6 mm i BUM...defokusirana zvijezda pokazala je, na moje oduševljenje, perfektnu kolimaciju! Nisam trebao apsolutno ništa rekolimirat bez obzira na dizajn teleskopa (flextube) i nosanje tamo-vamo iz sobe na prvom katu kuće do voćnjaka 50+ metara dalje. Kad smo to riješili želio sam baciti pogled na neki DSO. Odluka je bila jednostavna. Što je najbliže Antaresu? Kuglasti skup M4. Promijenio sam okular na Lacerta 10.5 mm. Bitno je napomenuti da osim lošeg neba nisam oko prilagodio na mrak već sam odmah gledao. M4 je naravno bila mutna, ali nakon samo 1-2 minute kontinuiranog direktnog gledanja mnoštvo vanjskih pojedinačnih zvijezda je bilo jasno vidljivo dok je jezgra bila svjetlija. Sjetih se zatim kako sam sa Makom 127 naznake M4 mogao vidjeti samo pogledom u stranu. Odlučio sam zatim "skinuti" još koji kuglasti skup u tom području, ali tražilac je već sad (jedva 20 min promatranja) bio beskoristan jer ga je rosa prekrila. Teleskop je također bio poprilično mokar. Ne pamtim ovoliku rosu ni tijekom zime. Čudno. Spakovao sam opremu sa smješkom na licu jer mi je i u ovakvoj jadnoj noći bilo jasno da ćemo se ja i novi teleskop lijepo slagati. *tu*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

 *pljesk*

Imaš na aliexpressu grijača za objektive koji rade na powerbank, a mogu taman zagrijati finder da ga zaštite od rose. Vrijedi potrošiti tih 10tak €

Lucius

#2
Inače ovakva "promatranja" ja i ne računam kao promatranja u svojem dnevniku. Zabilježim da sam pokušao i to je to.
Što se tiče lokacije promatranja to je za sada uvijek bila taraca na kući ili prostor ispred kuće i okolica. Ne trebam ni napominjati koliko je to loša lokacija zbog svjetla okolnih kuća + svjetla grada koji je na brežuljku, ali što ćeš kad sam lijena krava pa mi je teško otići 200-300 metara ispod puta u mrkli mrak. Budem valjda i to iskusio. *zubo* Prema online LP mapi nalazim se u bortle 5 zoni.
Prednosti i mane teleskopa? Teško je reći nakon jednog (neuspjelog) promatranja. Mehanički dobar. Pokreti su malo kruti, ali mi ne smeta. Čak mi je lakše pratit nego sa AZ4 koji sam imao sa Makom i manje je trešnje.
To što dobro drži kolimaciju (posebno sekundara) je veliki plus!
Light shroud koji sam uzeo u TCu je dobar. Kad se stavi jedan dio ulazi u light path, ali može se fino zategnuti da ne upada.
Komu nisam primjetio (doduše nisam ni obraćao pažnju).
Jedini negativ koji imam je položaj tražilca. Zbog stanja mog desnog oka (sa kojim apsolutno kroz tražilac ne vidim ništa u mraku) moram ići sa druge strane tražiti lijevim okom. Bilo bi lakše da je fokuser sa desne strane, ali to koliko znam imaju samo Obsession teleskopi (i možda još neki custom made).
Od modifikacija ne mislim raditi ništa osim što ću morati napraviti neko kvalitetno postolje na kojem će cijeli scop sa montažom stajat da podignem fokuser u razini očiju...dakle na nekih 190-200 cm visine. Previše saginjat se ne mislim, a ni sjedenje nije opcija.
Opet moram istaknuti koliko mi je drago da sam se odlučio za 250 mm jer je težina taman maksimalna. Leđa i ramena osjete nakon dužeg hodanja i pentranja po stepenicama. Mislim da bi tristač (ili nešto više) kupili prašine jer ne bih imao volje vući ih.
To je to od dojmova. Sad čekamo poštenu noć za kvalitetno promatranje. *šešir*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Citat: Acheron  u 09.08.2023. u 23:44:15 satiImaš na aliexpressu grijača za objektive koji rade na powerbank, a mogu taman zagrijati finder da ga zaštite od rose. Vrijedi potrošiti tih 10tak €
Mislim da ću napravit mali dew shield za finderscope. Trebalo bi to upaliti. :-)
Nisam do sada vidio ovoliku količinu rose. Čak i zimi bi imao uru dvije vremena promatrati prije nego bi se finder orosio.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Kraz

Odlično, veselim se čitati izvještaje!  *pljesk*
12,5" Discovery Truss-tube dob
6" Orion XT6 dob
10x50 Pentax PCF WPII dalekozor

TonY206

Bravo Lucius, čekamo tvoje izvještaje  *da*, samo hrabro!!
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Antoto

Čestitke i na novom scopeu i otvaranju dnevnika *ritmika*

Ne kuzim ovo sa traziocem, moze slika?
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Lucius

A šta da ti slikam? *zubo* Okular je smješten na lijevoj strani scopa, a tražilac je odmah iznad njega što znači da jedino desnim okom (kad iskrivim vrat) mogu tražiti/ciljati objekte. Budući mi je desno oko samo za ukrasa, moram ići na desnu stranu skopa ciljati sa lijevim okom pa kad naciljam vraćati se lijevo na okular.
Znam, RA finder bi riješio taj problem, ali nezgodno je ciljati i tražiti mete sa RA.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Jel možeš probušit rupe na lijevoj strani i preseliti finder?
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Korištenje RA tražioca je samo stvar prilagodbe  *jok*

Ja sam mislio od Gobarta kupiti RA finder, ali sam se predomislio. Shvatio sam da mi smeta loša slika u finderu jer je samo sredina vidnog polja oštra. Možda je nešto otišlo u mojim očima, ne znam. Sve u svemu, mislim kasnije investirati u neki kvalitetnije finder i bit će RA.

Lucius

Pa finder i jest već na lijevoj strani. *zubo* Ja bi trebao premjestiti fokuser na desnu stranu, a to i da može ne bih radio ni u najluđim snovima haha.
Citat: Lucius  u 09.08.2023. u 23:59:17 satiJedini negativ koji imam je položaj tražilca. Zbog stanja mog desnog oka (sa kojim apsolutno kroz tražilac ne vidim ništa u mraku) moram ići sa druge strane tražiti lijevim okom. Bilo bi lakše da je fokuser sa desne strane
Ponovno objašnavam zbunjujuće. Sorry. Dakle tražilac sam po sebi nije problem već položaj fokusera i okulara (kako sam i napisao ranije). Mislim da bi mi pomogao osvijetljeni tražilac.
@Acheron Jesi ikad razmišljao o Telradu? Vidim po stranim forumima da je jako popularan i tko jednom prijeđe na njega ne vraća se više na obične tražioce.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Hmm, pa ja isto gledam lijevim okom. Dominantno mi je i koristim ga za promatranje unato tome što na njemu imam veću dioptriju, -1.5, dok je desno -0.5.
I imam ravan finder, iznad fokusera, nikad problema. Možda nisam nikad o tome razmišljao.

Lucius

Meni je lijevo +3.5 desno +5.5 i na oba 0.5 astigmatizma. *zubko* Međutim, bez obzira na visoke brojke vidim na lijevo bez problema...čak mi ni naočale ne trebaju. Desno je druga priča. Imao strabizam na njemu pa niti cvike ne pomažu da male stvari vidim kako treba. Ja sam na Maku lijevim gledao u tražilac, a desnim (koliko god jadno bilo) se pomagao u boljem ciljanju. Sad isto to mogu samo što moram proći sa desne strane teleskopa i slomiti sve kralješke. Zato budem što prije napravio dodatno postolje da mi okulari budu oko 2 metra visine u zenitu. *da*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

mogao si preskočit postolje da si uzeo 500tku  *ritmika*

🡱 🡳