[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > SUNCE, MJESEC I POMRČINE

Solarna fotografija

<< < (2/2)

Astrobobo:

--- Citat: Zeleni_Zub - 07.09.2020. u 18:42:25 sati ---Hvala puno na opsirnim odgovorima (@bobo  *:-P  :-D )

--- Kraj citata ---

Haha  *zubo* A gle kad gledaš propusnost h-alpha solarnih teleskopa, idu od 1 Angstrem na niže. Računaj da je 1 A = 0.1 nm, a s tim od 1 možeš vidjeti prominencije i  malo detalja na disku. Moj Lunt ima 0.7 i tu je već puno bolji kontrast za detalje na disku. H-alpha filteri za deep sky su propusnosti 5 nm na više, tak da nula bodova.

Danijel:

--- Citat: Zeleni_Zub - 07.09.2020. u 18:42:25 sati ---...
Za ekspozicije sam pitao jer vidim na @danijelovim slikama da su dosta duze, mada to je vjerovatno do sirine cijevi i fokalne duzine, cini mi se da mi je najbolje na oko 1/2000
...

--- Kraj citata ---

ISO mi je gotovo uvijek na 100, zato su ekspozicije duže. ;-)

Lagonda:
Razlika izmedju "običnog" solarnog filtera i H-alfe je naizgled mala ali to su totalno dva različita svijeta.
Ajmo prvo razlučiti filtere.
Obični solarni filter blokira kompletnu svjetlost koja dolazi do tebe. Blokira ju na 99.9999 posto svjetla. Znači od cijelog spektra ti smanjiš intenzitet za 99.9999 posto cijelog raspona (od ljubičastog do crvenog). Sa Baader folijom možeš promatrati sunčevu površinu, pjege i granulaciju. Granulacija se vidi pri imalo većim povećanjima.
H-alfa filter je sačinjen od nekoliko dijelova i da te sad ne zamaram s pojedinostima on propušta samo jednu liniju u crvenom dijelu spektra. Sve ostalo blokira. Znači ti ne vidiš ni ljubičasto, ni žuto, plavo, zeleno... Samo 656.28 nm. I ovisno o filteru možeš se šetati malo lijevo ili desno. A tu liniju propušta skroz. A ostale blokira skroz.
Znači u običnom filteru si samnjio intenzitet svih linija za 99.9999 posto. U H-alfi si propustio maksimalno samo 656.28 nm liniju a ostali dio spektra ubio.
Promatranje u H-alfi zahtijeva nešto opreme.
H-alfa najoptimalnije radi na f30 kod mnogih filtera koje možeš zasebno kupiti. Neki astronomi rade i sa manje, neki idu i do f/45. A to znači high power promatranje i fotografiranje.
Postoje i mali solarni teleskopi kao što je Lunt, Coronado. Mislim da i Daystar ima jedan mali i jedan od 127mm gotov teleskop. Inače Daystar i Solar Spectrum su dva vrlo jaka proizvođača solarnih filtera.
Uglavnom konstrukcija teleskopa i H-alfe koju si gledao je ovakva: Moras imati ERF (energy rejection filter) filter za blokadu UV/IR zračenja na početku teleskopa. Daystar navodi da do 120mm nije potrebno imati taj filet naprijed nego da se može implementirati i na optičku os kasnije. Međutim to se odnosi na male teleskope. Ako recimo imaš veći teleskop tada moraš napraviti ERF ili D-ERF prema svojem teleskpu. Ne mora on biti puni promjer. Nego njega računas prema svojim željama. Vodiš se za tim da dobiješ f/30.
Postoje dvije opcije. Ili imati puni promjer pa onda na svoj teleskop dodati telecentrični leću da dobiješ f/30 +- (što ti daje razlučivost punog promjera) ili da napravš manji promjer ERF-a koji ti daje na tvom teleskpu f/30 +- (dobro za uhvatiti cijeli disk Sunca ali gubiš na rezoluciji jer ti je promjer manji.
Znači, ERF-teleskop-telecentrična leća-H-alfa filter-okular. To bi ti tako izgledalo.
Postoje filteri koji imaju tilt, air pressure ili grijanje/hladjenje. Svaki ima svojih nekih plus i minus strana. Lunt je dobar je brz i air pressure daje rezultate odmah. Kod grijanih moraš promijeniti temperaturu i onda čekati recimo desetak minuta da se sve stabilizira da dobiješ najoptimalnije od filtera.
Filteri dolaze od 1.5A pa sve do 0.3A Sto je manji broj to je filter uži. Veći odn širi filteri su dobri za loviti veće prominencije ali nemaju puno detalja na površini. Kako sužavaš filter tako lagano gubiš prominencije (nije da ih izgubiš skroz) ali počinješ dobivati sitnije detalje na površini i kontrast. Medjutim sama svjetloća slike pada kako uzimaš uži (čitaj: skuplji) filter. Najbolje ti je uzeti nešto između da uloviš i jedno i drugo u nekoj suvisloj mjeri.
H-alfa je prilično zahtjevna po pitanju tih odnosa f-broja i samom fukncioniraju. Jer recimo filter od 0.5A na f/20, f/30 i f/40 neće dati baš iste rezultate. Malo su svojeglavi. :)
Postoje i jeftinije verzije H-alfa filtera kao što su Daystar Quark model. Quark je praktičan jer u sebi ima telecentričnu leću 4.2x ili 4.3x i na teleskopima od f/5 do f/9 daje korektne rezultate. Iako je dosta ljudi prigovaralo za unimofmnost po polju filtera i tako dalje. Iako vidim prekrasne radove s tim filterima. Valjda ovisi kakav komad dobiješ.
Quantum SE je jeftnije verzija ozbiljnih filtera. PE je pro mod.
Slicno je i sa Solar Spectrumom. RG je top linija, research grade, iako i oni ispod su i više nego zadovljavajući.
Ukratko ti je to to. Za gledati bakljice, piece of cake. Ak te još kaj zanima, pitaj.

E da, filteri koji su za noćno promatranje H-alfa nisu pogodni za Sunce. Jedna stvar što ne bi ništa vidio s njima. Oni su 6nm, 12nm i tako. A tebi za promatranje treba kao što ti je gore spomenuto <1A odn 0.1nm. Plus sve one skalamerije za ne skuriti ništa u teleskopu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju