[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > SUNCE, MJESEC I POMRČINE

Sunčeko se probudilo

(1/2) > >>

Teofil:
Novi Sunčev ciklus s pjegama na visokim heliografskim širinama i nebesko plavetnilo, nakon višednevnog sivila, motiviralo me snimiti sunčeko.
Istog dana navečer, prije nailaska oblaka sa sjevera, požurio sam snimiti i Mjeseca blizu faze uštapa i blizu apogeja.
Podaci su priloženi uz snimke.

Moon and Sun 29 Nov 2020 by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Zumbul:
Lijepa pjega i grupica.  *tu*

Teofil:
Zumbul,
hvala za osvrt.  *tnx*
Konačno je završio produljeni minimum Sunčeve aktivnosti i smanjit će se opasno primarno i sekundarno kozmičko zračenje na Zemljici i bliskom svemiru, najveće u zadnjih 60+ godina.

Ovaj put povod snimanja je bio porast Sunčeve aktivnosti, a prošle i pretprošle godine, nakon više mjeseci bez i jedne pjege, snimio sam kao raritet makar i najmanju "blijedu" grupu pjega koja se naglo pojavila i za dan-dva nestala.

Sun 30 September 2018 / 14:39 UT by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Sun 6 March 2019  / 9:51 UT by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Dvije osobe koje su sustavno godinama skicirale Sunce i dokumentirale izvrsnim snimkama su Gustav Kren (Zvjezdarnica u Zagrebu) i Danijel Reponj (Privatna Zvjezdarnica Apollo, Sveti Đurađ-Virovitica).

Svaku moju snimku Sunca doživljavam kao hommage Gustavu i Danijelu.  *šešir* *šešir* *šešir*
Nadam se da će Danijel, sada u mirovini, svemu ranijemu uskoro dodati fantastične snimke pojedinačnih pjega s novom kamerom.   *da*


Zumbul:

--- Citat: Teofil - 02.12.2020. u 20:56:37 sati ---Dvije osobe koje su sustavno godinama skicirale Sunce i dokumentirale izvrsnim snimkama su Gustav Kren (Zvjezdarnica u Zagrebu) i Danijel Reponj (Privatna Zvjezdarnica Apollo, Sveti Đurađ-Virovitica).

--- Kraj citata ---

Godinama sam svjedočio Gustavovoj upornosti u praćenju sunčeve aktivnosti. Primarno skicama, ali znao je često i fotografirati - kako cijelo Sunce, tako i detalje (grupe pjega). Za izračunavanje Wolfovog broja koristio je skice jer je tako bilo jednostavnije i točnije odrediti orijentaciju na sunčevom disku, a i vidjelo se vizualno više pjega nego fotografski. Danijel je kasnija generacija, a kako nije bio iz Zagreba, malo smo se sretali, ali znam da prati sunčevu aktivnost i da mu je to glavna astronomska tema.
Ja u tim ranim amaterskim godinama nisam baš napadao Sunce - uglavnom samo pomrčine. Nešto više sam ga snimao, fotosferu i kromosferu, tijekom dva studijska boravka na Opservatoriju Hvar 1974. i 1976. godine. U prilogu: Gustav objašnjava posjetiteljima Zvjezdarnice pojavu prolaza Venere preko diska Sunca, 8.lipnja 2004.godine.

Danijel:
A ja dobio koronu u najgore vrijeme, propustio sam ovo Sunčevo "buđenje". Mogao sam samo (jedva) online pratiti te velike pjege, a ni jednu nisam mogao zabilježiti. *bu*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju