Promatranja u Istri - nastavak

Autor ediglavas, 19.03.2020. u 13:44:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ediglavas

Oči jesu različite: uočljivo je u opisima koje je Herschel ostavio da na listi nema baš žutih zvijezda, ili narančastih.
Možda je do teleskopa? Ne bi trebalo biti, jer crveno vidi.

Acheron

Herschell je koristio zrcala od slitine bakra i kositra zvane speculum koja su reflektirala 66% svjetla. Nažalost, nigdje ne mogu naći grafikon odaziva kroz spektar kao za moderna zrcala.

ediglavas

Šegi, u vezi usporedbe s velikim otvorima: najviše će mi nedostajati boje.
Ali, tako je to, nema savršenog teleskopa.

Šegi

Citat: Acheron  u 21.03.2020. u 14:18:02 sati
Herschell je koristio zrcala od slitine bakra i kositra zvane speculum ...
... poznate i kao "zvonarska bronca".
Na grafu su krivulje za odljevak i tanki film, polirana površina će bit negdje između te dvije krivulje.

ediglavas

Uf, nije bilo lako promatrati takvim primarnim zrcalima.

28.03.2020. 19-22 sata, kuća (zabrana kretanja van općine a ja bi morao ući u grad Pulu i proći još dvije općine da dođem do uobičajenih mjesta), dvorište prema šumi (jugu), vidljivost srednja, nešto vlage, nešto mjesečine, SW mak 180, improvizirano sjenilo, grijač, ioptron ieq30, okulari vixen 42mm i ethos 17mm.

Prvi puta u 12 godina promatranja nisam čuo ni jedan avion cijelu večer...

21. H IV 81 (81. par udaljenosti 15-30"), SHJ 73 (73 u katalogu Jamesa Southa i Johna Herschela), nu CMa, je par udaljenosti zvijezda oko 20 sekundi, na 159x veća se vidi kao crvena a manja kao blijedo žuta (H: svjetlo crvena i blijedo crvena), razlike u magnitudi oko 2m, svjetlija je oko 6m (zapravo: 17,3", 5,7-7,4 m);

22. Struve 982, H III 47, 38 (e) Gem: bliže su, veća svijetla, rzlika u magnitudi znatna, veća bijela, manja vuče na crveno (H: svjetlo-crvena i crvena) - 7,3", 4,7-7,8. Viđena je i kao bijela i svjetloplava i kao žuta i blijedo-plava;

23. Stf 1066, delta Gem, Wasat: tek na 159x zbog velike razlike u magnitudi vidi se velika vrlo sjajna bijela ili žuta i mnogo manja žuta (5,4", 3,5-8,2m), H: bijela, vuče na crveno i manja crvena. Viđena i kao žuta i crvenkasto ljubičasta;

ediglavas

24. Struve 1083 (ili Stf 1083, ili Ʃ 1083), SAO 79376 - sedam-osam sekundi, oko sedme magnitude, vrlo mala razlika u sjaju, sivo-plava i žuta (6,8", 7,3-8,1, žute), H: blijedo crvene. Ima zapisa (modernijih) da su zelenkasto-bijela i žuta;

25. STF 1094 - vrlo bliske, male, plave zvijezde, na 64x ne vidim razliku u sjaju, na 159x vrlo mala razlika (2,7", 7,5-8,5 m, plave ili svjetlo žute). Herschel nije upisao boju;

26. STF 1140 - na 159x uočljiva razlika u magnitudi, možda dvije mag, plave zvijezde, sedam-osam sekundi razmaka (6,4", 6,9-8,6 m, žute). H: crvena i plavičasta (bluish);

27. Ʃ 1196 - oko šest sekundi, svjetle, mutno bijelo-plave, na 159x sitna razlika u magnitudi (5,9", 5,6-6,2 m, žute). H: blijedo crvene obje. Herschel je najprije vidio dvije zvijezde, a kako je više puta prolazio zvijezde kaže da je pod povoljnim okolnostima ugledao i treću na sekundu udaljenosti. Kaže da su je kao dvojnu vidjeli i drugi prije njega (J.T. Mayer pa i prije njega). Noviji promatrač - sve tri bijele. Treću zvijezdu nisam vidio;

28. Stf 1224 - šest-sedam sekundi, sedma-osma magnituda, mala razlika, plave zvijezde (5,6", 6,9-7,5 m, bijelo-žute). H: samo da su različitog sjaja i blijedo crvene. Naglašava da su i drugi prije njega promatrali taj par. Sadašnja promatranja žućkasta i plavičasta;

29. Stf 1223 - samo malo sjevernije, ista magnituda za obje zvijezde, bijele (5,2", 6,2-6,2 m, bijele). H: crveno-bijele;

30. Stf 1268 - jako udaljene, pola minute, plavo-bijela jako svijetla i dosta manja bijela (31,3", 4,1-6,5 m, veća je promjenjiva pa je magnituda iz kataloga, prosječna, žuta i bijela). H: da su je promatrali i prije njega, Mayer i drugi, crveno-bijela i garnet (plavo zelena). Novi da je žuta i plava;

31. Struve 1283 - petnaest sekundi, male, možda dvije magnitude razlike, veća je žuta, manja crvena (16,4", 7,7-8,6 m, žute). H: obje crveno-bijele, manja je nešto tamnija;

32. Stf 1291 - jako mali razmak, možda sekundu-dvije, ne vidim razliku u sjaju, oko 6m (1,5", 6,1-6,4, žute). Iznenadio sam se da sam to mogao razlučiti ovako iz dvorišta, možda jer su dosta visoko. H: obje blijedo crvene, "prekrasan blizak objekt" (A beautiful minute object). Noviji promatrač: tamno plave;

33. Stf 1289 - tri četiri sekunde, vrlo mala razlika u sjaju, sitne zvijezde (3,7", 8,2-8,9, žuta i bijela). H: obje bijele;

34. Stf 1295 - oko šeste magnitude, četiri-pet sekundi razmaka, bijele zvijezde (4,1", 6,7-6,9, bijele). H: obje bijele. I novi tako vide;

35. Stf 1311 - ne vidim razlike u magnitudi, možda osam sekundi razlike, oko osme magnitude (7,6", 6,9-7,1, bijele). H: crveno-bijele;

36. Ʃ 1334 - sjajne zvijezde, razlika u magnitudi veća, dvije-tri sekunde razmaka, bijele zvijezde (2,6", 3,9-6,1, bijele). H: veća je bijela, manja vuće na crveno (inclining to red), "a very fine object" (vrlo lijep objekt),

Čini mu se da jedna od opisanih zvijezda ima vlastito kretanje! W. Herschel je shvatio da su neke dvostruke zvijezde gravitacijski vezane (koristio je tehniku promatranja s razmacima od šest mjeseci) iako se tada, 1780., smatralo da su samo prividno jedna blizu druge ali da su različitih udaljenosti. Oko šezdeset godina kasnije je koncept binarnih zvijezda prihvaćen.

Acheron

Jučer je bio dobar seeing, zato mi je fora kako si razlučio STF 1291. Jesi ih baš vidio odvojene, tj. crninu među njima ili su im difrakcijski diskovi doticali/preklapali?

Ova zvijezda bi mogla biti dobra za provjeru seeing u proljeće, ljeti znam baciti pogled na Pi Aql za tu svrhu (1.5" razmaka).

ediglavas

Acheron

ediglavas

Da, rekao sam da je vidljivost "srednja", vidjele su se samo osnovne zvijezde, ali - bilo je mirno, vlaga se smanjivala i ispala je odlična večer.

ediglavas

Sinoćnji pokušaj da ulovim kometu nije uspio.
Na jednoj strani vage bila je moja želja, a na drugoj: puno mjesečine, ulična lampa koja je nakon što je nevrijeme polomilo granu lovora baš lijepo prosvjetlila, zatim grad na sjeveru a ni višednevna bura nije pomogla. Strašno.
Venera se iz četvrti polako pretvara u srp. I ja sam imao dojam da vidim pepeljastu svjetlost, no nakon nekog vremena to je nestalo.

ediglavas

11.04.2020.
Zahvaljujući popuštanju ograničenja kretanja ostala su mi tri od četiri mjesta za promatranje. Interesantno, promatralište od Vodnjana prema Rovinju (Bale) je nekih 100 metara u nadležnosti rovinjske policije. Sto metara!? Tako da smo otišli (Jadranka i ja) na sjever, do iza Marčane.
Otišli smo sat ranije pa dok je Jadranka brala šparuge ja sam izvlačio opremu, gledao da li će (kako piše u uputstvima, koje sam nanovo čitao) zaista proraditi GPS ako vrtim montažu po osima. Na moju radost - proradio je. Nije da mi je bilo teško upisati podatke ručno, ali ovako je veselije.
Moram se još priviknuti na drugačiji raspored u odnosu na dobsona (dobsona? ima onih koji tvrde da je "dobson" isključivo Njutnov teleskop izrađen sa što manje sredstava, po mogućnosti u samoizradi) - kod dobsona (ja ću ga i dalje tako zvati) sve spremim u sumrak i odmah mogu početi. Ovdje trebam čekati zvijezde. Ali dobro, naviknut ću se.

37. Stf 616, omega Aurige: veća zvijezda je bijela, mnogo manja crvena, udaljenost oko 4-5" (4,9", 5-8,2m, boje odgovaraju Herschelovom kratkom opisu. Novijem promatraču su vukle na bijelo-žutu i narančastu.

38. H II 1, Alfa gem, Castor: pet sekundi, vrlo sjajne bijele zvijezde, jasno razlučive već na 64x a još bolje na 159x. Dalje nisam išao. (5,2", 1,6-3m). Herschel kaže da su je kao dvostruku zvijezdu promatrali i drugi prije njega.
Zaprepašćujuće je koja povećanja H. navodi da je koristio u razlučivanju ovih zvijezda: od običnih 146x, 222x, 227x, do jakih 460x, 754x, vrlo jakih 932x, 1536x i šokantnih 3168x.
Kad je Herschel otkrio kometu koja se vrlo neobično ponašala da sigurno ne može biti kometa - tj. otkrio je Uran, suvremenici mu nisu vjerovali opisima pa je tako član astronomskog društva prošao kao znatiželjnik i sam se uvjerio da teleskopom može ići do 1000x dok su drugi i najbolji teleskopi tog doba stizali do 250x.

Komet Atlas C/2019 Y4

Od velikih najava o golim okom vidljivoj kometi ostala je samo slabo primjetna mutnjikava široka fleka. Skrenutim pogledom nazire se rep prema sjeveru.

Komet Atlas C/2019 Y1

U Kasiopeji, nekako u sredini linije game i bete i malo prema alfi: vidi se i bolje nego Y4. Dosta je razasut oblak ali jasno je da se radi o kometu.

Kasnije tokom večeri sam se polakomio i vidio komet odmah kraj alfe Kasiopeje - pa sam shvatio da je zvijezda već nisko i da je gledam kroz oblake te da je i beta kometasta...

ediglavas

Odmah na početku pogledali smo Veneru kasnije i trapez u M42; zatim M37 i M35, prekrasnu galaksiju M51, sa spiralnim tracima.
Pogledali smo i NGC 4565 - stvarno je kao igla.
M3 je bio bogat zvijezdama, na 159x.
Nakon četiri sata na svježem zraku zaputili smo se kući. U 20 kilometara puta vidjeli smo jedan (1) automobil.

Frenki

Teleskopi:C 9.25,Maksutov 90,127,N SW 250 PDS,Tasco 114/500,SW 80/600ED,ref 80/900
Montaže:SW HEQ5 pro,EQ5,SW AZ GOTO, Meade LXD75,,...
Dalekozor:Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo:Sony DSC-HX400,Nikon D3200,modificirani canon 450D,50mm f1.8,Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang 2.2 16mm,500m f 6.3,ASI120MC,omegon tracker lx3,hiberion 17mm,omegon 5mm,....,

ediglavas

Ne brini, proći će to. Spremi si listu promatranja

🡱 🡳