Promatranja iz Popovače

Autor Antoto, 14.06.2021. u 10:42:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Antoto

Datum: 11.09.2021
Teleskop: 200mm Newtonian

Orijentirao sam se na M109, za kojeg i dalje nisam siguran jesam li ga vidio. Kao da sam nazirao neku magličastu tvorevinu, kroz 1h promatranja i mijenjanje okulara sam je sve više i više vidio, ali ne mogu reći da sam 100% siguran.

Od okolice vidim svjetlosnu kupolu Kutine, Zagreba, Popovače, ali i jedan dio autoceste isto emitira hrpu svjetla. Bi li mi filter pomogao i ako da, koji?
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Acheron

Na objektima poput M109 ne, ali za neke maglice bi UHC ili čak OIII bi bio dobro rješenje.

Antoto

Datum: 03.12.2021

Zadnje promatranje sam imao 16.10 kad sam hostao Moon observation night za ekipu. Od tada nije baš bilo prilike za promatranje.
Kako je prognoza pokazala da bi moglo biti čisto u petak, vrijedilo je otići i pokušati.

Pogledao sam:

M42:
Orionovu maglicu sam prvi put gledao prošle godine na 127mm, a kad sam kupio 200mm već je bila prilično nisko na zapadnom nebu iz kojeg mi dolazi svjetlosno zagađenje. Ovo je sad bila izvrsna prilika da ga vidim dok je još na jugoistoku i oduševljen sam.

NGC 1647:
Pošto su temperature niske, smanjio sam broj objekata kojeg planiram gledati i zadao sam si da ću pronaći samo M1. No kad sam se već pozicicionirao na Aldebaran, bilo je šteta propustiti vidjeti ovaj otvoreni klaster. Lijepo se vidio u 32mm okularu.

M1:
Nakon njega selim se do Tianguana i okolo švrljam tražeći M1. Nemam neku jasnu metodologiju osim švrljati oko Tianguana po nekoj imaginarnoj liniji za koju smatram da bi mogla biti dobar kut naspram onoga što imam u zvjezdanoj mapi. Mic po mic i nailazim na M1: u 32mm okularu je to sitni sivkasti patch dovoljnog kontrasta naspram tamnog neba da budem siguran da je to što sam tražio.
Dok sam tražio M1, naišao sam na još jedan klaster: pretpostavljam da je to bio NGC 1746. Očito nemam dobar osjećaj koliko švrljam okolo mete kad sam toliko pobjegao od M1, ali slučajni pronalazak me obradovao.   *hopla*

Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Acheron

Lijepo promatranje. Svakako probaj pronaći M36, M37 i M38 u Kočijašu. Sve simpatični skupovi od kojih je meni osobno M37 zbog gustoće najdraži.

Antoto

Datum: 07.01.2022

Konvencije su me spriječile da idem promatrati s noći na 31. na 01. pa sam se prvotno uputio 02.01 ne gledajući prognozu misleći  "bilo je vedro zadnjiih par dana, bit će i danas". Dočekali su me oblaci tako da sam uzalud vozio 130 km.
Prognoza cijeli tjedan nije obećavala pa sam se već i pomirio da ništa od promatranja u ovom tjednu: u petak se ipak situacija poboljšala i otvorio se prozor od par sati gdje neće biti oblaka. A i isprobat ću termo hlače koje sam našao u Lidlu.
Iznio sam teleskop da se hladi i potrošio 20 minuta tražeći koma korektor i usput sam provjerio da li mi je teleskop kolimiran. Imam ga već godinu dana i čudno mi je da se nije raskolimirao: defokusiranjem do maksimalne točke tamni krug mi ise čini koncentričnim unutar svijetlog kruga no opet sam na nekim zvijezdama primijetio određenu izduženost (možda je do atmosfere?).
Mjesec je vani, ali promatrati se mora.

1) Monkey Head nebula
Primijetio sam da bi mi stala u 32mm okular, pitanje je hoću li je vidjeti.
Starhopam sa Betelgeusa na 61 Ori -> 70 Ori ->69 Ori ->62 Ori. U finderi vidim Ori 54 i Ori 62 pa se prebacujem na okular 32mm i pretražujem prostor oko Ori 62 10ak minuta no ne nalazim ništa. Pošto jako malo znam o ovakvim tijelima: bi li ih mogao vidjeti s kakvim filterom?

Nakon toga krećem sa Acheronovom preporukom iz prošlog posta:

Uočavam Kočijaša. Cijeli večer krivo mislim da je to zimski šesterokut, kasnijim googlanjem shvaćam da je nije.
Primijenit ću sličnu taktiku kao i kod Herkulesovog klastera, a to je da ću se pozicionirati na imaginarnoj liniji između 2 zvijezde: Elnath i Mahasim te ću onda ganjati ovaj trojac. Laganim šaranjem findera uočavam sva 3  *ritmika*, baš me razveselilo.

2) M36 - Pinwheel cluster
Gledam ga kroz 32mm okular: klaster nešto manje gustoće i sa pokojom prazninom u jezgri. Kao da se iz jezgre šire krakovi u kojima su "linijski" poredane zvijezde.

3) M37
Prelazim imaginarnu liniju i dolazim na M37. Puno gušći klaster nego M37: jako lijepo popunjen. Prelazim na 17mm okular i još ga malo promatram. Baš me zanima kakav će biti m38.

4) M38
Kluster gustoćom sličan M36. Ako bih tražio neki pattern po kojem bi ga upamtio, kao da u sredini ima 4 zvijezde složene u pravilni kvadrat, no donje stranica kvadrata ima još 2 zvijezde offsetano u toj istoj pravilnosti.

5) Spider i Fly nebula

Kad sam već bio na M36, odlučio sam malo pronjuškati okolo da vidim hoću li vidjeti ikakve naznake ovih nebula. Mislim da sam se jasno pozicionirao na Aur 24, ali oko njega ne vidim ništa.

Vraćam se na Oriona i malo njuškam po:

6) Running man nebula
Jasno uočavam Mizan Batil 1 i Ori 45 no da ne znam da se tu nalazi maglica rekao bih da su to 3 zvijezde.
Duljim gledanjem kao da uočavam plavkasti odsjaj oko njih, no tako nešto bi lako pripisao sjaju zvijezda ili sjaju M42 koja je pokraj. Svakako ću se vratiti u boljoj noći s manjim okularom.

Acheron

Fino, fino  *pljesk*

Bez filtera su ti ove maglice u Kočijašu teške za uočiti. Svakako bih preporučio UHC ili O3

Antoto

Datum: 30.01.2022

Vedro nebo i i dobra prognoza, a i to što sam se u subotu zaletio do TCa kupit UHC filter, su me natjerali da opet napravim 150km da bi "malo gledao".  *zubko*
Svakako moram prebaciti teleskop u ZG i naći neku bližu lokaciju.
Ovaj put sam se odlučio preselitii nekoliko kilometara dalje prema Podgariću, na jedno brdašće u Gornjoj Jelenskoj. Potpuni pogled na sve strane svijeta i veća udaljenost od Kutine i Popovače su se značajno primijetile: mogao sam golim okom primiijetiti jedan cluster i Andromedu.
Usput sam primijetio da na koma korektoru imam navoj pa sam možda trebao kupiti 2" filter, da se nađe za budućnost.  *zubko*
M42:
Odmah sam montirao filter i uperio ga u M42. Subjektivno bih rekao da bolje vidim strukturu maglice sa gornjim krakom koji se pruža u smjeru gore-lijevo. Prvi put sam se odlučio posvetiti i trapezu. Uspio sam razlučiti 4 zvijezde i uživao sam šetajući između 32mm, 17mm,13mm i 6mm okulara.
6mm okular mi je već jako naporan za gledat i pitam se može li se dobiti ugodan pogleda kroz okulare manje od 10mm?

NGC 2174 - Monkey head nebula
Koristeći UHC filter mislim da sam našao NGC 2174.
Orijentir mi je bio sjajna zvijezda u sredini nebule za koju se ispostavilo da je kluster NGC 2175. Ovo svakako moram pogledati ponovno, otišao sam na teren full nepripremljen i nisam htio kvarit noćni vid. NGC 2174 sam potvrdio tako što sam gibajući se okolo NGC 2175 zamijetio drugačiju nijansu pozadine, ali ne bih bio 100% siguran.

NGC 869
Golim okom sam uočio i ovaj otvoreni kluster. Promatrao sam ga kroz 32mm okular: tamno nebo je učinilo zvijezde kontrastnima, kao da gledam grad s visine.

M81 i M82
U 32mm okularu sam ih obje smjestio u vidno polje. M82 sa svojim uskim sjajnim snopom izgleda kao bijeli ožiljak na noćnom nebu.

M31

Sjajna ovalna galaksija čiji se sjaj širi kroz cijeli 32mm okular. Korištenjem filtera sam uspio dobiti nešto manje sjajniju sliku koja mi je pomogla da vidim da je eliptičnijeg oblika. Vrmzajući oko nje mislim da nailazim na M101 jer ne vidim što bi drugo moglo biti.

Oko 20:07 sam na nebu primijetio veliku žutu točku, sjaja jačeg od Jupiterovog. Nakon što sam se sjetio da ne može biti Jupiter, pitao sam a što to jest? Dolazilo je iz pravca okomito na moj položaj pa sam tek nakon pola minute, minutu razaznao da je avion koji je vozio sa upaljenim svjetlima. Volio bih doznati više o tom avionu pa ako netko zna gdje mogu naći povijesne podatke za letove na Tuđmanu - let me know (Bar pretpostavljam da je slijetao na Tuđman jer je bio nisko tada).

Za idući put istražiti bolje mete za UHC filter, vidjeti što se da napraviti oko okulara ispod 10mm (čak je i 10 rubno zadovoljavajuć) i kategorizirati promatranja u neku tablicu.
Prošlo je nešto više od godinu dana i 3 mjeseca kako sam prvi put pogledao kroz teleskop i nešto manje od godinu dana 11 mjeseci kako sam kupio teleskop: veseli me pogled u noćno nebo koje sad sadrži puno više nego što je sadržavalo onda.  *ritmika*

Acheron

Samo gledaj, s iskustvom ćeš vidjeti više. Gledanje kroz teleskop je vještina, poput sviranja gitare npr, i treba je stalno održavati promatranjima.
UHC filter ti stvara dobitak samo na maglicama, na galaksijama jede previše svjetla pa je pogled kroz njega u biti lošiji.
Pretpostavljam da je 6mm okular Plossl, oni su gnjavaža za koristiti ispod 10mm pa treba okular s većim eye reliefom (očištem) koji košta koju kunu više. Možda razmisliti o Gold Line okularu 6mm ili Planetary 6mm, oba imaju eye relief cca 15mm za razliku od 4-5mm kod Plossla. Eye relief = udaljenost s koje moraš promatrati da bi imao najbolju sliku u okularu.
Kad si već na maglicama, probaj Rozetu UHC filterom, Thorovu kacigu (NGC2359), imaš kuglasti M79 u Zecu ispod Oriona i M78 malo iznad najljevije zvijezde Orionova pojasa.

Antoto

Citat: Acheron  u 01.02.2022. u 21:47:24 sati
Pretpostavljam da je 6mm okular Plossl, oni su gnjavaža za koristiti ispod 10mm pa treba okular s većim eye reliefom (očištem) koji košta koju kunu više. Možda razmisliti o Gold Line okularu 6mm ili Planetary 6mm, oba imaju eye relief cca 15mm za razliku od 4-5mm kod Plossla. Eye relief = udaljenost s koje moraš promatrati da bi imao najbolju sliku u okularu.
Yep, svi su Plossl. Gold Line je tip okulara ili brand? Nije mi to baš jasno  *zubko* No vidim da ih ima u TC, svakako opet navratim.
Na Plosslu 10mm ili 6mm doslovno moram zalijepiti oko uz okular da bi mogao dobiti nekakav pogled.

Citat: Acheron  u 01.02.2022. u 21:47:24 sati
Kad si već na maglicama, probaj Rozetu UHC filterom, Thorovu kacigu (NGC2359), imaš kuglasti M79 u Zecu ispod Oriona i M78 malo iznad najljevije zvijezde Orionova pojasa.
Hvala na preporukama, sad ne mogu dočekati iduće promatranje  *ritmika*

Antoto

Nisam duže vrijeme promatrao, stisle me obveze. Teleskop mi je sad bliže Zagrebu (30ak km) i nažalost vidi se značajna razlika u nebu naspram Popovače.
Nisam se previše zadržao, no ipak da zabilježim.
M92:
Danas se nalazio u poziciji gdje je od Vege trebalo samo pogurati teleskop po ALT osi.
Rekao bih da je po sjaju jako blizu M13 no nešto je manji.
U 32mm okularu ga vidim kao sivu mrljicu te prelazim na 13mm. Tu je nešto bolji pogled, ali i dalje ne razaznajem pojedinačne zvjezde.
Pokušavam s 8mm i sjetim se da bi morao otići u TC kupiti Gold Line jer uz dobson montažu koja nema zaključavanje i 8mm okular gledanje je katastrofa.

M81 i M82
Uspio sam ih smjestiti obje u 32mm okular. jako su blijede pa se nisam dalje posvećivao.

Prošao sam još M13 i M5 no detalji su bili nikakvi.

Imam i pitanje:
Imam dojam da mi je finder izgubio fokus: zvijezde nisu jasne već su mrljaste.
Međutim, kad po danu gledam slika je kristalno jasna. Ima tko ideju što bi moglo biti?

Zeleni_Zub

Fokusiraj ga ponovo po noci na nekoj zvijezdi ili na Mjesecu
Fokusiraju se odvrtanjem/zavrtanjem prednjeg dijela trazioca sa prednjim elementom
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Antoto

Citat: Zeleni_Zub  u 27.06.2022. u 07:10:13 sati
Fokusiraj ga ponovo po noci na nekoj zvijezdi ili na Mjesecu
Fokusiraju se odvrtanjem/zavrtanjem prednjeg dijela trazioca sa prednjim elementom
Hvala ti, mislio sam da se ta plastika vrti u prazno: tek kad sam pomaknuo donji prsten sam vidio da je to finiji navoj i uspio sam dovesti finder u fokus.  *šešir*

Sinoć je bila lijepa noć pa sam odlučio vratiti teleskop u Popovaču.
Finder sam odmah istestirao na:
Albireo
Narančasti i plavi vizualni par. Lijepo sam ih razdvojio u 8mm okularu i uživao u pogledu. Prvi put sam osvijestio kolika je razlika u FoV između findera koji je cca: 5 stupnjeva i onoga što vidim u 8mm okularu. Vau!

nastavio sa:
M27
Prekrasan i jasno vidiljiv patch koji je samo postao još bolji sa UHC filterom. Najviše mi je sjedalo gledati ju kroz 17mm okular.

Još sam ponovno bacio oko na M13, M92, M51 (jako slabo vidljiva).

Nisam uspio naći Epsilon Lyrae, jer sam samo zapamtio ime a Stellarium mi nije uspio dohvatiti gdje se nalazi u Lyri.
Sad sam pogledao pa znam za idući put  *zubko*

Acheron

Probaj s M5 u Zmiji i M4 ispod Antaresa. M5 je baš spektakularan

Antoto

Došao sam sinoć i vidim da su postavili javnu rasvjetu tik uz dvorište iz kojeg gledam.

Bruno

Celestron 8 XLT na CAM GoTo
Philips ToUcam PRO II
DFK 21AF04.AS
TS 15x70

🡱 🡳