Promatranja iz Popovače

Autor Antoto, 14.06.2021. u 10:42:44 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Antoto

Citat: Bruno  u 17.07.2022. u 22:45:54 sati
imaš praćku? *zubo*

Koliko su šanse da mi ugrade drugačiju sklopku od praćkaste?   *zubko*
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

OuttaControlCRO

Znaju odobrit, nekima su odobrili, moj upit su ignorirali, ali ako si dovoljno uporan.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Antoto

Noćas sam sanjao da gledam komet i da nikako ne mogu izbalansirati ogroman teleskop iako ga držim svom težinom. Freud bi rekao da mi fali promatranje i da želim vidjeti komet.

Vec dugo me vrijeme nije poslužilo pa sam zadnje promatranje s kojim sam bio zadovoljan imao u Korenici. Kupio sam u međuvremenu Hyperion 21mm, ES 4.7mm i TS 30mm WA pa sam danas otišao baciti oko i smrznuti se 2h.

Teleskop: Orion VX8L

C/2023 E3 ZTF

Moj prvi komet. *hopla* Nalazio se na visoko na nebu i bilo ga je lako naći. Pogled kroz finder otkriva malu mrljicu pokraj Marsa. U okularu 21mmm vidim magličast objekt koji je nešto izdužen u smjeru 5h. Skrenutim pogledom bih se usudio reći da vidim bijeliju jezgru sa maglicom oko nje koja je i dalje izdužena u smjeru 5h.

M42:
U HYP 21mm razaznajem razne nijanse i varijacije svjetline oko trapeza. Poneki dijelovi za koje sam prije mislio da su nebo sad ipak vidim da su drugačije tamnije nijanse maglice (ili si samo umišljam)

Mars:
Prilika da isprobam 4.7mm okular. Eye relief je puno ugodniji, no Mars je presvijetla točka u kojoj ne uspijevam razaznati ikakve detalje.

Spustam se do Siriusa, ostajem kratko na njemu i idem do M41.

Otvoreni skup kojeg bi opisao kao elongirani niz zvijezda, ne suvise tanak, ali opet ima naglašeni smjer. Zvijezde su vecinom istog sjaja.

Nisam palio peć i probila mi je hladnoća slojeve odjeće pa sam se spakirao i pošao natrag za Zagreb.

Ono što me razljutilo da osim lampe koja je postavljena ljetos, sad u smjeru jugozapada osim autoceste imam i nogometno igralište s reflektorima. Kuce na jugu su postavile još rasvjete, a sjever mi je totalno uništen.

Od mjesta gdje sam imao sjever, istok i jug u prihvatljivom mraku sad sam primoran skrivati se na komadu terase gdje mi je tamno nebo samo na jugoistoku. Not cool, grade Popovača, not cool.
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Antoto

Već dugo nisam imao pravo promatranje, adhoc izvlačim teleskop ako sam  u prilici van Zagreba, ali obje lokacije su mi svjetlosno zagađene.

28.05.2023
Teleskop: Orion V8XL

Planirao sam si još detaljnije uštelat finder, ali kad sam već imao teleskop vani spojio sam Logitech C270 pa da vidim što mogu uhvatiti.
Ne znam ništa o snimanju, ali uspijevam neki fokus kad maknem koma korektor iz jednadžbe i stavim da kamera visi na samom rubu adaptera, a 1.25 adapter isto moram izvući na rub. Ostajem iznenađen da mi FoV je značajno manji nego kad spojim fotić (u fotiću dobijem cijeli Mjesec, ovdje isječak).
Stisnem live stack u Sharpcapu i čekam da vidim što ću dobiti.
Uhvatio je approx. 160 slika, a to sam sve složio u sljedeći gif (iz nekog razloga imgur upozorava da se iza linka krije 18+ sadržaj)
https://imgur.com/a/AAz10oY

OuttaControlCRO

Cccc golotinju nam ovde promoviraš *zubko*

ugl senzor od te kamerice je ultra sitan, od fotica je vjerojatno aps-c tu stane sto senzora od kamerice !
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astro Lux

Citat: OuttaControlCRO  u 01.06.2023. u 16:43:33 satiCccc golotinju nam ovde promoviraš *zubko*
Hahah, tako je meni instagram algoritam stavio ban na tjedan dana zbog slike "heart/fishhead" nebula.  *zubo*
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

OuttaControlCRO

Zaminio je ribu za 🍆 *zubo* al nezz sta je ovde uspio nac

Astrobobo

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Antoto

8.11.2023.

Teleskop: Orion VX8L
Okular: Hyperion 21mm, ES 4.7mm 82°
Početak promatranja: 21:00

Jupiter
Hyperion 21mm:
Jupiter je bio na lijepoj poziciji za promatranje s balkona. Prvi pogled otkriva Jupiter i mjesece oko njega: Callisto, Ganymede, Io i Europa. No ja vidim 5. mjesec  *zubo*  (na 5h se nalazi isto jedna sjajna točka, prepostavljam da je to HD 15583).Jasno vidim 2 pruge blago smeđe boje. Primjećujem i veliku razliku u kontrastu naspram promatranja u Popovači, nebo u Zagrebu je smeđe boje.
Slika povremeno gubi na kvaliteti ali uživam u trenucima kad je zadivljujuće jasna.

ES 4.7mm 82°
Nemam barlow kod sebe pa pokušavam s ovim okularom: naciljavši Jupiter nikako ne mogu dobiti jasnu sliku, a vidim da sam došao do točke fokuse (kružić se smanjuje pa ponovno počinje rasti).
Zaključujem da uvjeti nisu dovoljno dobri da bi gledao na ovom povećanju pa se vračam na Hyp 21mm.

Acheron

Ma jučer je bilo tako, kenjavo sa seeingom. Al neka, svaka minuta za teleskopom se broji  *ritmika*

Lucius

Citat: Acheron  u 09.11.2023. u 11:08:19 satiMa jučer je bilo tako, kenjavo sa seeingom.
Kod mene fantazija. *zubo*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Antoto

Nisam već dugo odradio promatranje vrijedno zapisa, a privremeno sam bio i bez instrumenta dok mi nije stigla 300tka.
Razlika naspram starog je da je puno teža i veća, ali uspijem ju ugurati u auto bez vađenja sjedalica. Novost je što i moram kolimirat teleskop prije svake sesije, što sa starim nije bio slučaj jer je izvanredno držao kolimaciju.
Sinoć je postojala šansa da bi moglo biti vedro i Mjesec je kasno izlazio a i ja sam odspavao popodne pa mi je bilo lakše ostati budan.

Odvezao sam teleskop nekoliko kilometara dalje od standardne lokacije jer mi pruža bolji pogled na sve strane svijeta, ali LP iz Popovače je i dalje prisutan. Naoblaka je ipak sakrila dobar dio neba pa sam odradio random session po nebu.
Naravno da sam zaboravio bar nešto: navlaka je ostala doma.
Teleskoop: SW 305mm FlexTube
Početak promatranja: 23:15

M57
Počinjem sa M57 jer mi je u 200mm bila objekt za koji sam bio siguran da ga vidim, ali uz veliki napor.

HYP 21mm:
Jasno se vidi i nema više nestajanja. Jasno primjećujem okruglu strukturu sa tamnijim prstenom u sredini.
Plossl 10mm:
Tu trošim nešto više vremena promatrajući prsten i rekao bih da se donji dio prstena čini "gušći" i svjetljiji.

DBL STAR: 24 Comae berenices

HYP 21mm:
Zvjezdani par, jedna žuta, druga plava.

ES 4.7mm:
U ovom okularu mi se obje čine žute.

M51
HYP 21mm:
Jasno vidim 2 jezgre, jedna pokraj druge. Desna jezgra ima izraženu mliječnost oko sebe, na trenutke sam sebe uvjeravam da vidim i naznake krakova, dok je lijeva jezgra nešto slabija, ali i puno manje mliječnosti.

M81
HYP 21mm:
Jezgra i okolina položena pod kutem, blage mliječnosti.
Kraj nje vidim 2 zvijezde pa si zapisujem da provjerim magnitudu: m9.05 i m9.25.

M102
Jasno se vidi galaksija i mliječnost pokraj nje. Halo se na skici proteže između dviju zvijezda koje su blizu nje pa mi se čine kao da tvore slovo T ili križ.

M56
HYP 21mm:
Do M56 sam se prošetao ne znajući što me čeka. Magličasta tvorevina bez haloa, ali nisam razaznao pojedine zvijezde ili mogao 100% reći je li galaksija ili cluster.
Zapisao sam si: "provjeri je li galaksija ili cluster?". Cluster je.

M13
HYP 21mm:
Na ovom clusteru sam prvi put raskoš većeg promjera: klaster je jasniji, vidi se puno više zvijezda, jezgra je bogatija i lakše ju je razlučiti, prvi put mogu opisivati krakove i smjerove unutar klustera dok sam prije pogled reducirao na kuglastu maglicu.
Izbrojah 7 krakova zvijezda koji se protežu iz guste sredine, a dolje desno vidim niz zvijezda koje su unutar klastera, ali odskaču svojim sjajem.

DBL Kapa Boo
HYP 21mm
Vidim dvije zvijezde, bijelu i plavu, s jasnom razlikom u sjaju. Kolega i ja igramo se pogađanja: ja kažem da je razlika u magnitudi 3m, on kaže 2m.

Acheron

Podsjeti me, to je GoTo 300tka?

Lucius

*tu*  *pljesk*
Nadam se da će biti češće ovih zapisa. ;-)
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

ediglavas

🡱 🡳