Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Citat: Acheron  u 10.08.2023. u 17:02:40 satimogao si preskočit postolje da si uzeo 500tku
Ae. Šteta što cijenu ne mogu prekočit. :-D
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Citat: Acheron  u 10.08.2023. u 16:38:44 satiKorištenje RA tražioca je samo stvar prilagodbe  *jok*

Ja sam mislio od Gobarta kupiti RA finder, ali sam se predomislio. Shvatio sam da mi smeta loša slika u finderu jer je samo sredina vidnog polja oštra. Možda je nešto otišlo u mojim očima, ne znam. Sve u svemu, mislim kasnije investirati u neki kvalitetnije finder i bit će RA.

Kakav je to rekstacenzijski finder?  *šok*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Astrobobo

iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Nebo je bez oblaka, ali totalno šugavo (čitaj pijesak) i ne isplati se silaziti sa scopom na tamnije mjesto. Zato je tu moja "top" lokacija sa tarace gdje mi društvo pravi javna rasvjeta. *zubko* Da vidimo kako će se dob ponašati u nehumanim uvjetima.
Inače ovo je odlična lokacija kad bi gasili javnu rasvjetu. Jednom (kad je nestalo struje) sam odradio sa Makom promatranje i bilo je top!

ediglavas

Olakšaj si život maksimalno. Stavi finder s dijagonalom na stranu na kojoj je okular.
Gledanje bez stolice s pomičnim sjedalom mi se ne čini nekom dobrom idejom. Kad si na kompjutoru, sjediš,  kad ručaš, sjediš - ima neki razlog tome.
Zašto objavljivati samo ono što je dobro? Iz svake tvoje ili moje loše večeri ili pogreške, netko će nešto naučiti.

Lucius

Citat: ediglavas  u 10.08.2023. u 21:04:54 satiZašto objavljivati samo ono što je dobro? Iz svake tvoje ili moje loše večeri ili pogreške, netko će nešto naučiti.
U pravu si. *šešir*
Citat: ediglavas  u 10.08.2023. u 21:04:54 satiKad si na kompjutoru, sjediš
Još od srednje škole nisam sjeo za kompjuter. Samo krevet. :-D

OuttaControlCRO

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Lucius

Datum: 10.8.23.
Promatranje br. 21
Trajanje: 1h 25 min.
Večeras oblaka nema, ali nebo je loše kvalitete. Zbog toga teleskop nisam nosio ispred kuće već ću odraditi promatranje sa svoje tradicionalne lokacije (taraca iznad garaže) gdje mi ulična rasvjeta svijetli ispred nosa. Ne očekujem nikakvo wow promatranje, ali me baš zanima kako se novi scope ponaša u ovakvim uvjetima i kakva je slika sa ove lokacije u usporedbi sa Makom. Kolimaciju sam provjerio u kući prije postavljanja teleskopa i trebalo ju je korigirati, ali odradim obavezno i star test prije samog promatranja. Kao i prošli put, star test odradio sam na Antresu. Kolimacija uredna, krećemo na hvatanje DSO. Okular Lacerta 10.5 mm. Teleskop nije bio podignut na visinu kao jučer pa sam morao klečati i biti sagnut. Vrlo brzo sam shvatio da to neće ići jer su me leđa počela razapinjat, a imao sam i problema sa traženjem objekata. Trebalo mi je jako puno da naciljam M4 što nikako ne bi trebao biti problem. Sjeo sam na stolicu. Čudno mi je promatrati sjedeći, ali definitivno ugodnije (i poželjno) u ovom slučaju. M4 nije se puno razlikovala od jučerašnjeg pogleda. Dosta blijeda mrlja sa nekim manjim detaljima na vanjskom dijelu skupa. Uz pomoć Stellariuma krenuo sam u traženje novih skupova, a njih je u ovom dijelu neba pregršt. NGC kuglasti skup do Antaresa nisam uspio uočiti.
M80 – prvo promatranje. Jednostavno ga je pronaći jer je na pola puta između Antaresa i Acrab. Svijetla mrlja bez ikakvih detalja (pojedinačnih zvijezda).
IC 4604 i 4605 – dvije maglice između Antaresa i M80. Ne uočavam ništa. Možda bi u mraku rezultat bio drugačiji.
Zviježđe Strijelac počelo mi je upadati u kadar, a to sam odlučio iskoristiti za Lagunu i Trifid.
M8 – prvo promatranje. Maglica jako blijeda tj. jedva vidljiva. Pogled u stranu pomaže, ali i dalje ništa posebno. Međutim, otvoreni skup (NGC 6530) do/unutar maglice je jako lijep.
M20 – prvo promatranje. Ne primjećujem prašinu niti direktno niti pogledom u stranu.
M21 – prvo promatranje. Moram priznat da sam zaboravio što sam vidio. Pouka za ubuduće da si pišem dnevnik za vrijeme promatranja, a ne iza.
Baterija na mobitelu me lagano izdaje. Vratio sam se do zvijezde Kaus Borealis jer su u njenoj neposrednoj blizini dva kuglasta skupa NGC 6638 i M28. Oba skupa su poprilično blijeda i mala bez nekih detalja. M28 sjajniji. Za kraj sam primjetio da je Herkules visoko na nebu i ovo je bila odlična prilika da bacim oko na M13. Obris skupa već se vidi u tražiocu. Kakav je pogled kroz okular? Sva sreća da sam sjedio na stolici jer bi guzicom poljubio pod. Kakva ljepota! Skup je popunio dobar dio okulara, a čak su i zvijezde u jezgri bile pojedinačno raščlanjene. Sjetim se pogleda kroz Mak 127 na istoj ovoj lokaciji i to je neusporedivo. Da sam večeras samo vidio M13 bio bih itekako zadovoljan.

Astrobobo

Citat: Lucius  u 10.08.2023. u 20:57:42 satiInače ovo je odlična lokacija kad bi gasili javnu rasvjetu. Jednom (kad je nestalo struje) sam odradio sa Makom promatranje i bilo je top!

Vidi jesu li na stupu vratašca. Uzmi imbus 10, otvori, i unutra odšarafi osigurač.

Acheron

E ja nisam ukapirao da Lucius ne sjedi za teleskopom.

Meni je sjedenje dok promatram bitna stavka, ili da barem imam neki oslonac da ne moram razmišljati o ravnoteži u mraku.
Za 300tku i promatranje kroz nju koristim stolac za peglanje, da se podesiti po visini na onu koja ti odgovara.
Opisao sam ovdje što mi je bitno kod promatranja pod pasusom "Jednadžba promatranja"
https://zvjezdopisi.com/2021/08/15/rankovce/

Antoto

Rekao si da zelis scope na 190-200cm visine pa pretpostavljam da si toliko visok.
Ja sam isto u pocetku lomio leđa i gledao iz svakakih polozaja jer mi je finder i okular bio skoro okomit na tlo. Onda sam sve zarotirao da bude pod 45 i puno je lakse: sjedim i iz tog polozaja pokrivam veci dio neba bez pol muke, problem je samo kod stvari nisko na horizontu. Iz istog razloga sam prodao Telrad, s boka je sve lakše.

Citat: ediglavas  u 10.08.2023. u 21:04:54 satiOlakšaj si život maksimalno. Stavi finder s dijagonalom na stranu na kojoj je okular.
Gledanje bez stolice s pomičnim sjedalom mi se ne čini nekom dobrom idejom. Kad si na kompjutoru, sjediš,  kad ručaš, sjediš - ima neki razlog tome.
Zašto objavljivati samo ono što je dobro? Iz svake tvoje ili moje loše večeri ili pogreške, netko će nešto naučiti.

+1
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 11.08.2023. u 07:29:35 satiVidi jesu li na stupu vratašca. Uzmi imbus 10, otvori, i unutra odšarafi osigurač.
Nema ništa. To je betonski stupac. *zubko*

Citat: Acheron  u 11.08.2023. u 08:32:22 satiE ja nisam ukapirao da Lucius ne sjedi za teleskopom.
Haha, da, nisam do sinoć nikad sjedio, ali mislim da će se to promijeniti. Mak je bio na tronošcu kojeg sam mogao izvući na željenu visinu. Samo objekti visoko na nebu su zahtjevali lomljenje leđa. Budući su mi promatranja bila kratka i kaotična bez nekog plana, promatranje sa nogu je bilo super. Sad namjeravam koristiti atlas i pisati dnevnik odmah na licu mjesta pa će sjedenje biti imperativ. Nije loše jer mogu objekte u zenitu bez problema gledat sjedeći.

Citat: Antoto  u 11.08.2023. u 09:38:42 satiJa sam isto u pocetku lomio leđa i gledao iz svakakih polozaja jer mi je finder i okular bio skoro okomit na tlo. Onda sam sve zarotirao da bude pod 45 i puno je lakse:
Pričaš o reflektoru na tronošcu?

Lucius

Datum 11.8.23.
Promatranje broj 22
Trajanje: 3h 30 min.

Ne znam kad sam zadnji puta imao promatranje dan za danom. Lokacija ista kao i jučer. Za večeras je plan ponoviti sve jučerašnje objekte te pronaći par novih. Također zapisivat ću odmah u teku kratke opise opažanja jer sam jučer za M21 zaboravio što sam gledao. Mobitel je ovaj put napunjen kako bih cijelo promatranje mogao koristiti Stellarium. Započinjem u isto vrijeme kao i jučer. Našao sam dobru poziciju za glavu pa mogu i sjedeći lijevim okom tražiti što posao olakšava mnogostruko. U par sekundi nalazim Antares (provjera kolimacije i fokusa) te M4. Okular je Lacerta 15.5 mm. Skup je dosta sličan jučerašnjem, ali ovaj puta na nešto manjem povećanju i iskreno slika mi se više sviđa. Odlučio sam ubaciti SPL 10 mm koji je došao sa teleskopom. Skup pokriva cijelo vidno polje. Središte puno sitnih jedva vidljivih zvijezda. Vraćam na La 15.5 mm. Pokušaj lociranja M80 nije uspio.
Alniyat (Sigma Scorpii) – binarna zvijezda koju koristim kao vodič do M4 i M80. Velika razlika u magnitudi dvije zvijezde.
M80 – napokon lociran. Bez detalja. Srednje svijetla mrlja koja se jedva vidi direktnim pogledom.
M62 – skup je bio zapadno točno pod 180° od Tau Scorpii. Objekat usporediv sa M80, ali vidljiv direktnim pogledom. Ne opažam pojedinačne zvijezde.
M19 – svijetliji skup od M62, ali i dalje bez detalja. Dužim gledanjem primjećujem dvije raščlanjene zvijezde na rubu jezgre.
Ovaj dio neba vrvi sa DSO i uz pomoć Stellariuma se je jako lagano snaći i skakati od jednog do drugog objekta. U neposrednoj blizini M19 imam dva NGC kuglasta skupa.
NGC 6284 – najbljeđi kuglasti do sada kojeg jedva primjetim i pogledom u stranu.
NGC 6293 – još jedna izrazito slaba mala fleka jedva vidljiva direktnim pogledom. Zanimljivo kako bolje vidim skup manje magnitude koji je ujedno i veličinom manji.
Vraćam se na M19 pa pod kutem od 90° krećem dublje u zviježđe Zmijonosac. Da bih lakše pronašao idući kuglasti skup idem do zvijezde Sabik (Eta Ophiuchi) pa onda zapadno pod kutem od cca 170° dolazim do M9. Konačno nešto bolje, ali i dalje ništa impresivno. Neke vanjske zvijezde se daju raščlaniti pogledom u stranu. Stavljam Lacerta 10.5 mm. Osim povećanja ne vidim nikakvu razliku. Vraćam na 15.5 mm. Do M9 imamo NGC 6356. Slaba blijeda neugledna mrlja (kao i ostatak NGC kuglaste ekipe večeras). Na NGC 6342 nisam ni bacio pogled (jer je magnitude 10). Odlazim do Zeta Ophiuchi koji je polazna točka za iduća dva Messierova skupa koja se prividno nalaze jedan blizu drugoga.
M10 i M12 – napokon nešto pošteno od kuglastih večeras. Na oba skupa se jasno vide pojedinačne zvijezde van jezgre. Pogled mi je usporediv sa M13, ali nešto manji sjaj. M10 je malo bolja. Nakon M12 logika nalaže da odem do M13 za još bolju usporedbu. Skup je predivan i na manjem povećanju sa stotinama raščlanjenih zvijezda.
Zviježđe Strijelca došlo je na povoljni položaj pa sam skoknuo do njega potražiti neke nove i stare objekte.
M22 – wow, M13 službeno dobio konkurenciju. Predivan detaljan skup koji prekriva središnji dio vidnog polja.
NGC 6638 – blijeda fleka jedva vidljiva pogledom u stranu. U blizini ovog skupa je planetarna maglica koju nisam uspio locirati što nije čudno s obzirom na malo povećanje i veliku magnitudu maglice te izrazito male dimenzije.
M28 – bolji od prethodnog, ali i dalje blijeda fleka.
M25 – otvoreni skup koji stane u cijelo vidno polje. Nekoliko sjajnijih zvijezda koncentriranih u središtu skupa.
M24 – masivan otvoreni skup koji me podsjetio koliko otvoreni skupovi mogu biti impresivni. Stotine pojedinačnih zvijezda različitih magnituda.
M18 – mali otvoreni skup sa nekoliko sjajnijih zvijezda gušće koncentriranih u središtu vidnog polja.
M17 – omega maglica. Vidim tanku blijedu maglicu koja se proteže zapad-istok središtem vidnog polja.
NGC 6568 – dosta blijed otvoreni skup. Dužim pogledom vidim oko 50-ak zvijezda slabije magnitude.
M8 – vidim jako blijedi oblak oko 3 zvijezde (dvije zvijezde dosta slabije magnitude nego treća). Zatim na desno vidim još bljeđi oblačić u kojem se pogledom u stranu vide 4 zvijezde izrazito slabog sjaja. To jučer, na većem povećanju, nisam primjetio. Otovoreni skup do maglice odličan kao i jučer.
M20 – u trifidu ponovno nema naznaka maglice.
M21 – manji otvoreni skup koncentriran u središtu vidnog polja. Vidim 20 zvijezda koje se ističu (sjajnije).
M23 – predivan otvoreni skup koji mi je popunio 60-ak % vidnog polja. Izbrojao sam oko 80 sjajnijih zvijezda.
M69 – blijedi kuglasti skup dosta nisko na nebu što dodatno pogoršava stvar. S tim sam uspješno izvršio plan promatranja i okrenuo sam teleskop na istok jer je zviježđe Andromede bilo iznad krova kuće. Nažalost u ovom pravcu svijetli ona lampa na javnoj rasvjeti i pogled u okular odmah otkriva koliko je background svijetliji. Nema veze. I bez toga bi Andromeda trebala biti vidljiva. Usput sam pokušao ,,pokupiti" M33 ali bez uspjeha.
M31 – moja prva galaksija. Obris je već vidljiv kroz nišan. Kroz okular vidim svijetlu jezgru galaksije. Nije pretjerano svijetla, ali jasno vidljiva direktnim pogledom. Na rubu vidnog polja pogledom u stranu vidljiva je M32. Par minuta sam uživao u Andromedi, a onda sam okrenuo prema Velikom medvjedu u nadi da pronađem M51. Taj dio neba je izrazito čist bez LP-a, ali javna rasvjeta do mog promatrališta poništava taj efekt. Uspio sam pronaći M51 i njen par NGC 5195, ali trebam naglasiti da mi je oko ispalo od naprezanja. Direktan pogled ne otkriva ništa, a pogled u stranu samo da naslutiti da je tu nešto.
Jupiter i Saturn su bili na solidnoj poziciji, ali ne dovoljno visoko pa mi je kuća zaklanjala pogled. Planeti budu još pričekali za 1st light kroz teleskop. Bez dileme najkvalitetnije promatranje do sada. Super je kad vrijeme dopušta da se promatra dan za danom jer se nauče pozicije objekata bez upotrebe Stellariuma ili sky atlasa, a može se odmah po friškom sjećanju napraviti i usporedba kakav je objekat večeras naspram jučer.

TonY206

Bome si ih puno poskidao  *pljesk*. Samo gas, večeras je opet dobra prognoza  *zubko*.

Čudi me da ti se M17 tako slabo vidi, meni je takav opis bio sa 130p..  Sinoć nas je M17 razvalila  *zubko*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

🡱 🡳