Frka sa Sojuzom

Autor Arkturus, 11.10.2018. u 14:46:51 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

TASS:
Roscosmos reveals cause for Soyuz launch failure
The collision of elements during the separation of the carrier rocket's first and second stages is the primary cause of the Soyuz-FG booster's abortive launch, Roscosmos Executive Director for Manned Flights Sergei Krikalyov said on Friday.

"There are no final versions but the primary cause is understandable and is related to the collision of a side element making part of the first stage. A collision occurred during the separation of the first and second stages," the Roscosmos official said.

"A deviation from the standard trajectory occurred and apparently the lower part of the second stage disintegrated. The rocket stopped its normal flight and after that the automatic system did its work," Krikalyov said.

Anatoly Zak
According to Deputy Prime Minister Yuri Borisov, quoted by TASS, the emergency escape system was activated at T+123 seconds in flight. As a result, the escape began after the separation of the emergency rockets (at T+114.6 seconds) and the first stage at T+117.80 seconds at an altitude of around 50 kilometers.

A few hours after the accident, RIA Novosti quoted industry sources as saying that telemetry analysis had pointed toward a possible pyrotechnics separation problem between the first and second stage. According to industry sources quoted on the Novosti Kosmonavtiki web forum, the pressurization valve on one of the strap-on boosters of the first stage failed to open as scheduled to push it away from the second stage during separation and it led to the collision of the empty booster with the firing second stage and damaging or pushing it off course. According to Interfax, the impact of the first-stage booster caused the rupture of a (propellant tank) on the second stage and the loss of attitude control (of the entire vehicle).

Sojuz se od rakete odvojio bez korištenja raketnog sustava za spašavanje jer se taj odvojio par sekundi ranije?  *jok*

2001

auuuu..ovo je moglo biti jako ruzno...
thnx ach na anatolyevom tekstu ali to mi se cini malo "nerealno"
"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"
Edmund Burke

Arkturus

Ovo je najkonkretnije do sad. Kako god izgledalo nekak mi se čini da neće biti znatnih odstupanja od ove rekonstrukcije.
Ne znam kakva je procedura za odvajanje orbitalnog dijela od rakete, ali očito je moguće u svakom trenutku kad se odbaci tornjić i da funkcionira.

Acheron

Raketa je nakon udarca ostala bez potiska, zato su astronauti osjetili "bestežinsko stanje". Mene interesira koji je to mehanizam odvojio Sojuz od rakete u tom slučaju kada toran za spašavanje nije više bio priključen, možda motori same letjelice u nekom "overdrive" načinu rada?
Teško mi je pronaći informaciju koliki je ukupni potisak Sojuza. Stari motori na Sojuzima 7K i T modelima imali su oko 4 kN potiska, ali koliko je motora bilo na letjelici? 1, 2, 10?

Danijel

Citat: Acheron  u 12.10.2018. u 15:55:32 sati
... Mene interesira koji je to mehanizam odvojio Sojuz od rakete u tom slučaju kada toran za spašavanje nije više bio priključen...

Evo, Grujica je to jako lijepo objasnio.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Arkturus

Mala napomena po pitanju terminologije.
Postoje dvije varijante podjele Sojuz rakete. Prva kaže da su busteri prvi stupanj (prvi se odvajaju), centralni blok drugi i na njemu treći stupanj i iznad brod.
Druga kaže da je centralni blok prvi stupanj (pali se prvi, istodobno s busterima), busteri bi bili nekakav nulti stupanj, a na centralnom bloku je drugi stupanj. Na njemu je pak brod (od tri dijela) koji bi bio kao treći stupanj.
Ova druga podjela je klasična podjela Sojuza kao dvostupanjske rakete s brodom na vrhu.

Zbog ove dvije podjele potrebno je malo opreza pri praćenju onog što se zbiva.

Danijel

Točno, ja sam prihvatio prvu verziju, busteri su prvi stupanj, centralni blok drugi itd.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Arkturus

Nešto mi fali.
Kaže da je nakon odvajanja tornjića 114 s, Sojuz MS-10 nastavio let još 94 s (vjerojatno tegleći jedan buster dok centralno blok nije potrošio gorivo i odvojio se). No dalje se navodi da je do odvajanja broda od rakete došlo u 160. sekundi leta. To bi značilo da je brod odvojen dok je još centralni blok bio u pogonu. ?
Vjerujem da je tako i bilo, samo bih volio da to neki izvor istakne jer je to najbitnija i najzanimljivija činjenica cijelog leta.

Arkturus

Ma zapravo je to sve bilo jer su stavili samo dva čovjeka pa su bili prelagani. *zubko*

Acheron

Koliko sam shvatio, sustav za spašavanje je odvojio aerodinamički pokrov, a Sojuz je ostao prikačen na raketu do 160. sekunde leta. Potom se odvojio od rakete u cijelosti, okrenuo u potreban položaj, usporio let te odbacio orbitalni i pogonski modul.
Čudi me da je takva procedura uključivala još 40 sekundi leta na oštećenoj raketi.

BTW; zbog sudara 1. stupnja i 2. stupnja, raketa u tom trenu nije imala pogon i kretala se samo inercijom.

Arkturus

Sustav za spašavanje se odvaja ranije, a onda se odbacuje aerodinamički pokrov (nekoliko sekundi kasnije).
No i meni je čudno kako je brod još dugo nastavio na raketi. Posebno ako pogon nije gurao. Vjerojatno treba sačekati da brzina padne dovoljno da se brod može sigurno odvojiti. Srećom nije došlo do eksplozije.

Acheron

Da, ali dvije su razine sustava za spašavanje, onaj na tornjiću i onaj na pokrovu. Da se ovaj na pokrovu nije aktivirao odmah, već da je čekao 120 km visine, ne bi se Sojuz mogao odvojiti.

Arkturus

To je predviđeno i logično. Kad se odbaci tornjić mora u pripravnosti biti zaštitni konus da se omogući odvajanje broda u slučaju ovakve nezgode. Kolko sam shvatio njega u slučaju potrebe aktiviraju u bilo kojoj fazi leta čim se odbaci tornjić. On je vezan za automatiku utoliko što se na određenoj visini (120 km) mora aktivirati, ali je u biti na ručnoj komandi.

Acheron

Evo nam i videa s rakete

Astrobobo

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳