Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

Odličan izvještaj! Vidim i da si se stvarno namjerio na izuzetno tamne objekte  *zubko*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

Ova lokacija na Papuku, koju sam posjetio. Očekivao sam kako će biti 21,5 mpas po modelu, ispala je 21,3 i tek pred jutro je došla do 21,45 kada se maknuo Mliječni put.

Ako bi ekstrapolirao rezultete iz Slovenije, čini se kako bi Papuk ipak mogao uloviti 21,5 ako ne i 21,6. Skoro ličko nebo, a puno bliže te s ugodnijom (predvidljivijom) klimom.

Acheron

Jednom godišnje, brda iznad Bunića okupira sekta ,,čudaka", šačica ljudi koja strah od mraka zatomi kako bi uživala u nebeskom svodu. Posebna je to vrsta ljudi, stanemo svi u dva autobusa, no kako bi se reklo "malo nas je, ali nas ima"....

Više na...
Lika Star Party 2024

ediglavas

Astrobobo

Kaj si opet s Ogrenom bio u sobi  *zubo*  :-D
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Sa skoro 3 tjedna zaostatka uspio sam napisati izvještaj s promatranja. Gužva privatno, poslovno, Lika Star Party i vrijeme ode...
Više na...

Campbellova vodikova zvijezda

PavleR

Odlican izvestaj. Svidja mi se detaljno objasnjenje sta je WC zvezda, opis Campbell's Hydogern Star i graficki prikaz ''cupavih'' zvezda.

Sto se tice M 1-92, procitao sam detaljno  probleme koje si imao. Kod nje ti nece pomoci OIII filter, maglina nije planetarna nego protoplanetarna, one ne reaguju na filter - proverio. Moze se naci isljucivo mapom. Ja sam je nasao mapom okularkog pogleda podrucja u kome se nalazi, imas dve svetije zvezde na istocnoj i zapadnoj strani okulara, izmedju njih kiln, pa ispod kilina maglina. Tek kada je uvecas vidis da nije zvezda. Sve ovo kucam na secanje, snaci ces se lepo kad napravis semu.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

Nije promatranje nešto opširno pa sam morao pojačati teorijom  *zubko*

PavleR

Citat: Acheron  u 15.09.2024. u 18:53:21 satiNije promatranje nešto opširno pa sam morao pojačati teorijom  *zubko*

Nije opsirno ali je zato poucno, balans posmatranja i objasnjenja sta se posmatralo. Ponekad jedva vidljiv objekat bude fantasticno posmatranje samo zato sto smo svesni sta posmatramo. Za svoje najuzbudljivije posmatranje smatram galaksije Coma Clustera, blede mrljice u okularu ali zato svest o udaljenosti i monsturoznih velicina objekata stvara neponovljiv osecaj pri osmatranju. Pogled 300 miliona gonidna u proslost - ako znas sta gledas i posmatranje je potpunije. Vidim da si ti sa NGC 6162 grupacijom otisao u doba daleko pre dinosaurusa :) .
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

TonY206

Konačno sam uhvatio vremena pročitati izvještaj sa LSP, i baš si me sa zadnjim odlomkom podsjetio koliko sam te dvije noći držao glavu prema gore i uživao u nebu.. Stvarno je bilo veličanstveno! Dvogled sam bio zaboravio, a mislim da bi baš bilo super s njim švrljati po takvom nebu.. Dođe mi da sljedeće godine uzmem samo ležaljku i dvogled  *zubko*

Izvještaji su ti super, kao i uvijek!  *pljesk*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Antoto

Sviđa mi se boja na zvijezdama skice Epsilon Lyrae!  *da*
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Acheron

Nakon fantastičnog Lika Star Partya, na kojem me pogled kroz Takahashije oduševio (posebice TAO 130NS), svrbi me nabavka apokromata ili jako dobrog poluapokromata za ulogu srednjeg teleskopa. Kako bih vidio kolika mi je tolerancija na kromatsku aberaciju, što će direktno utjecati na odabir teleskopa, odlučio sam Yammata podvrgnuti testiranju.

Više na...
Testiranje teleskopa i vježbanje oka

PavleR

Jako dobra skica NGC 7331. Posmatrao sam je i ove sezone i uvek me odusevi kako izgleda.

U sazvezdju Pegasus postioji galaksija koja se popularnim'' imenom naziva ''Little Sombrero'' - NGC 7814. Ako neka galaksija treba tako da se naziva onda je to definitivno NGC 7331. Skica je bas lepo pokazala kako jegro deluje izmaknuto jer ga nesimetricno preseca tamna traka. Znam kada sam prvi put uocio traku da sam odmah pomislio na M104.

I pitanje za Tac. Ako se recimo odlucis da pazaris takav teleskop, da li imas ideju koliko bi ga procentualno koristio u odnosu na Taurus?
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

ediglavas

102/500 mi je bio baš dobar suputnik. Njime sam "otkrio" mnogo emova pa sam ga dao prijatelju Ivanu koji ih je odradio sistematičnije.
Naravno da sam zatim opet kupio, itd...
Ovo je zanimljivo što radiš. Meni se nekako to nije dalo, bilo mi je žao gubiti otvor.
Gledao sam radije sa 100/1000 i 100/900 ed ali me osjećaj da trošim lijepu večer uvijek tjerao da gledam jednim teleskopom (najboljim kojeg bi u to vrijeme imao) - vama mladima je to lakše, valjda.

Acheron

Zapravo je taj 102/500 baš zanimljiv format teleskopa, do te mjere da bih volio imati Esprit 100/550. A onda si mislim ako bi već dao 2500€ za teleskop, zašto ne uzeti nešto veće pa eto na 125/975 pa si mislim jel to dovoljno veliki skok u promjeru, zašto ne 140/980 ED itd...

Imam uskoro selidbu u novi stan, ona će odlučiti koliko i kad će nešto biti  *zubo*

PS: U novom stanu ću imati zgodan balkon s pogledom na jug pa bih volio imati nešto od opreme stalno pri ruci.

🡱 🡳