[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > PRAVILA ZA ASTROFOTOGRAFE

Astrofoto starter kit

(1/1)

Master of Disaster:
Dakle,

Recimo da netko želi slikati nebo. Treba mu minimalno fotoaparat i stativ. S tim se mogu za početak raditi raditi širokokutni kadrovi. Ekspozicija naravno neće moći biti duga pa će biti potrebno napraviti više snimki i onda stakirati i obrađivati a snimatelj će morati sam pronaći koji iso i ostale postavke fotaparata daju najbolje rezultate sa kojim objektivom . Što se tiče stakiranja i obrade za to postoji poseban pod forum, pa to ovdje ne treba razrađivati. Međutim taj netko bi trebao pripremiti sirovinu za obradu. Tu se najčešće spominju tri vrste fotografija;
- light frames (to je svima jasno  *zubo* )
- dark frames (to baš i nije svima jasno, recimo meni...  *zubko* )
- flat frames (vidi komentar iznad)

Da li mi netko može objasniti o čemu se radi? I ako još ima koju uputu ili savjet?

Ako već ovakva tema postoji na forumu (nisam pronašao) izvinjavam se, neka admini pobrišu ovo...

Acheron:
Light frames - ono što si slikao

Dark frames - fotkanje s istim postavkama kao light frames u istim uvjetima (temperatura) ali s poklopcem na objektivu da bi se vidjelo koliko fotoaparat šumi u danim uvjetima. Dark frameovi se oduzimaju od light frameova kako bi se šum fotoaparata što više izbacio iz konačnog produkta. Novije teorije kažu da ako nalupaš desetke ili stotine light frame ekspozicija da ti ne treba dark frame.


Flat frames - objektivi i teleskopi nemaju jednaku svjetlinu slike pri rubu i sredini pa se radi light frame, tj. fotka jednoliko osvjetljena površina bez detalja kako bi se u obradu astrofotoke uračunao taj frame i ispravila nejednolika svjetlina fotke.Sad čekam da me astrofotografi klepnu po ušima što to radi vizualac ovdje  *zubko*

Stefek:
Pozdrav,
Jako pojednostavljeno:
-Svaka kamera daje nekakav signal i kad na nju ne dolazi svjetlo(kad je potpuno poklopljena) . Slika koju čovjek vidi kad snima lights je suma stvarno snimljene scene i dodatnog "šuma" koji proizvede kamera.
Ako čovjek poklopi kameru i pod istim uvjetima (ISO, ekspozicija, temperatura) snimi nekoliko frameova, to bi bili "dark" . Ako se darkove "uprosječii" i oduzme od lightova , konačna slika je puno bolja.
-Ako bi svaki pixel dobio istu količinu svjetla, neće dati isti elektronički signal. Generalno sama kamera nije homogena. Plus toga teleskop i optički put nisu savršeni i ne osvjetljavaju cijeli senzor kamere jednako. (Vignetting je česta pojava).
Zbog toga se rade "flat" snimke, gdje se na kameru dovede homogeno osvjetljenje (npr objektiv se pokrije finom pamučnom bijelom tkaninom, i preko njega stavi izvor svjetla, npr tablet ili telefon s potpuno bijelim ekranom) . Napravi se nekoliko snimaka pa se  na temelju njih lights korigiraju na nehomogenost.

Usput na forumu ima uputa i diskusija kako u samogradnji napraviti Barn-door sistem za ručno praćenje .
Taman napisah , pa vidim da je Acheron odgovorio i vizualnim primjerima.   *tu*

Zocky:

--- Citat: Acheron - 17.03.2021. u 09:26:02 sati ---Sad čekam da me astrofotografi klepnu po ušima što to radi vizualac ovdje  *zubko*

--- Kraj citata ---
Ti si oduvijek bio pritajeni astrofotograf, samo se bojiš to pokazati  *zubko*
Što se teme tiče, sve je točno navedeno. Na starom forumu ima dosta materijala na tu tematiku, pa baci pogled i tamo.

Master of Disaster:
Acheron, Stefek, Zocky

Puno hvala na objašnjenjima i uputama!

Pogledati ću stari forum, i potražiti Barn door sistem za praćenje, diy mi je uvijek drag, iako mi nije potreban jer sam nabavio Meadeov stari LX5 sa nosačem za fotoaparat, pa kakvo takvo praćenje imam riješeno barem za ekspozicije do minute cca.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju