[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > MONTAŽE

EQ6-R Pro - PPEC

(1/1)

Zeleni_Zub:
Po internetu citam sve i svasta pa bi mi godio koji savjet iz prve ruke  *zubko*

Zanima me koji je najbolji nacin za raditi PPEC trening? Putem hand controlera ili preko eqmod/ascom-a pa da spremam profile?
Naravno volio bih da PPEC uradim samo jednom i da to upamti, koliko sam shvatio EQ6-R ima neku vrstu encodera na worm gearu pa tako uprati na kojem je polozaju sto omogucava trajni PEC?
Je li mogu koristiti praćenje sa PPEC zajedno sa guidingom?
Nadam se da ne moram raditi PEC trening prije svake sesije  :-(

Svaka pomoc je dobrodosla!  *ritmika*

vzr:
Ako je PEC korekcija periodicne greske za jednu sesiju (snimi se profil pa se koristi), PPEC permanentna korekcija periodicne greske (snimi se profil pa traje zauvek) vodjenje mozes slobodno nazvat "Live PEC" koji stalno radi u realnom vremenu. Ja mislim da ako imas vodjenje, uopste ti ne treba PEC, permanentan niti ikakav. Vodjenje resava toliko problema ukljucujuci i lose useveravanje i smanjuje sam PE a sa druge strane PEC/PPEC je dodatna tacka spoticaja koja se upravo oslanja na to da teleskop mora biti savrseno PA i drif align.

Inace mozes ti i PEC preko EQMOD-a da uradis samo jednom i da stalno koristis taj profil cak i ako nema enkodera, ali onda teleskop mora ici u parkirni polozaj nakon svake upotrebe. Cak je i preciznije od PPEC-a same mehanike jer rezoluciju treninga ne limitira rezolucija ST4 porta ali onda masis celu poentu zasto je proizvodjac dodao PPEC i te opticke enkodere, a to je upravo da bi mogao bez vodjenja, laptopa, mnogo kablova i softvera da radis duze ekspozicije sa kracim fokalnim daljinama, recimo teleobjektivima i slicno do 10 minuta.

Rekao si da je svaka pomoc dobrodosla, ja sam sad rekao sta mislim pa kud puklo.

ivo555:
Nije prva ruka ali...

Ja nemam mogućnost za PPEC, ali kad mi je dolazila nova montaža prije dva mjeseca malo sam pogledao po internetu.
Sjetio sam ovog videa, pa ne bi bilo loše da ga cijelog pogledaš, a detaljnije od 15:40. https://www.youtube.com/watch?v=PfvWhx7ozi0
Sve to to možda i nije baš neophodno kako kaže g. vzr, jedino ako imaš prevelik Periodic Error.

Kako odrediti koliki je PE:
Instaliraj PHD2 Log Viewer https://adgsoftware.com/phd2utils/ napravi 5-6 punih ciklusa pužnog vijka (normalni guiding) i pogledaj u analizi koliki ti je otprilike Periodic Error.
Sve vezano za pec od samog kreatora EQmod-a i PECprep-a. https://www.youtube.com/user/chrisshillito/videos

Ja imam sreću da je u odnosu na staru PIC montažu na kojoj sam imao PE oko 20", na Heq5 skoro nemjerljiva.  

Zeleni_Zub:
Hvala vam decki!

Jos cu ja malo razmotriti kroz praksu da li imam potrebe, kao sto velite
Po PHD2 dosad je greska isla uzmedju 0.4" i 1.2" a sa mojom kamerom i cijevi rezolucija mi je 1.08" po pikselu pa mozda zaista i nije potreban PEC.

Ivo mislim da sam ovaj video vec jednom krenuo gledati pa sam ga samo preletio, odgledat cu citav pa isprobam

Hvala  *da*

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju