[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > OPTIČKI INSTRUMENTI

Mogući problem s Baader OIII filterom?

(1/4) > >>

Petar:
Pozdrav ljudi, prije skoro pa godinu dana kupio sam Baader CMOS-optimized Ha 3,5nm i OIII 6,5nm filtere. S Ha filterom nisam imao nikakvih problema, dok je OIII druga priča. Glavni problem su haloi oko tamnijih zvijezda (magnitude 6.5), iz Baadera su rekli da je vjerojatnije da field flattner stvara haloea, ne filter, u što ja iskreno sumnjam, jer bez ikakvih filtera nikad nisam imao problema s haloima.

Još jedan mogući problem koji imam je da je filter ne propušta svijetlost dobre valne duljine, ali u to nisam 100% siguran. Na to sam posumnjao zbog dosta slabog signala koji dobivam na slikama, pogotovo u zadnjoj slici maglice Heart i zbog ovog videa: https://www.youtube.com/watch?v=VkSvpOLlD2Y&t=4s (istina on u videu spominje druge modele filtera). Ili je problem što slikam iz Zagreba i ne prikupljam dovoljno sati ekspozicije?

Prilažem vam slike pa da možete procjeniti jesam li ja lud ili imam pravo oko toga da ne propuštaju dobre valne duljine, sve slike su slikane s Explore Scientific ED80, QHY163m, Hotech SCA FF i Baader CMOS-optimized OIII 6,5nm. Sve što je napravljeno slikama je crop, DBE i STF:


Maglica Orao
Ekspozicije: 96x300" (8h)
Lokacija: Zagreb

Flaming star maglica
Ekspozicije: 33x300" (2h 45min)
Lokacija: Zagreb


Heart maglica
Ekspozicije: 17x600" (2h 50min)
Lokacija: Zagreb


Orionova maglica
Ekspozicije: 55x120" (1h 50min)
Lokacija: Zagreb

bojan:
Filter ti je preblizu senzoru... zato imas vidljive te reflekse.
A za krivu valnu duljinu... i  to se moze provjeriti, ali treba imati opremu za to (spektrometar).
Ja sam to radio za UV-IR filter, vidi tu:
https://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=12400.msg271369#msg271369

Petar:
Hmm nisam znao da postoji neka preporučena udaljenost filtera od senzora, budem probao udaljiti filter od senzor prvu iduću vedru noć pa javim.
A za valnu duljinu filtera mislim da je smanjeni signal samo kombinacija f/6, snimanja iz Zagreba i nedovoljnog vremena integracija.

OuttaControlCRO:
Ako neko sa foruma ima iste/identične filtere mozda da probaš sa njima?

Petar:
Ako ima bilo bi super, ali iskreno sumnjam, jer su ih tek prije godinu dana predstavili. A i nisam pronašo nešto puno reviewa na cloudynights/stargazerslounge tak da sumnjam da su to nešto jako popularni filteri.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju