[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > OPTIČKI INSTRUMENTI

Mogući problem s Baader OIII filterom?

<< < (3/4) > >>

Stefek:

--- Citat: Petar - 09.07.2022. u 01:44:15 sati ---Neznam zašto mi ovo nije prije palo na pamet, ali slikati bez field flattnera samo s OIII filterom i kad sam to napravio vidi vidi haloi idalje ostaju. Mislim da iz tog mogu zaključiti da haloe stvara filter, a ne refleksija o field flattnera.


--- Kraj citata ---
Nisi jedini koji ima te haloe s Baader filterima i nisi jedini tko je dobio objašnjenje od Baader-a da su njihovi filteri savršeni, a problemi su u flattener-ima i reducer-ima ....
Ima raznih  tehnika kako se to ukloni/korigira u obradi . Alternativa je Astrodon ili Chroma s cijenama 3do 4 puta višim od Baader-a . Ja moram reći da sam za sada zadovoljan s Antlia filterima.

Petar:
A znam, poslo sam im mail pa će valjda vidjeti da je problem u njihovom filteru. Svjestan sam da se to može u obradi maknuti, al to ne volim baš raditi. Još jedna alternativa je čekati da se pojave korišteni Astrodon/Chroma filteri.

bojan:
Interesantno je da se halo ne mijenja sa udaljenoscu filtera of senzora... to mi nekako ne ide u glavu (jos..)...
Znam za slicaj sa Optolong L-eXtreme filter-om, stvar je rijesena stavljanjem filtera blize objektivu.
BTW, na slikama koje si prilozio vide se (vlo slabi) artefakti u rektangularnoj konfiguraciji i pod~45°.. to bi moglo bit od senzora.
Velis, nema haloa bez tog filtera?

Petar:
Ako misliš na ovakve artefakte:

to je već poznati problem kod kamera sa Panasonic MN34230 senzorom. Ako se dobro sjećam ima veze s mikrolećama koje se nalaze iznad svakog piksela.

Zeleni_Zub:
Jesi li probao bez filter wheela? Da nije neka refleksija u njemu
Imas li drugi teleskop za isprobati s njim? Imas li Haloe na broadband snimcima?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju