Frka sa Sojuzom

Autor Arkturus, 11.10.2018. u 14:46:51 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Arkturus

Danas je bila rijetka opasnost sa Sojuzom jer je raketa s posadom zakazala.
Evo tema pa tko želi nek nadopunjava.
Uglavnom posada se izvukla.

Acheron

Zadnji čavao u lijes ruskog svemirskog programa

Arkturus

Po prvim informacijama čini se da je nešto zakazalo pri odvajanju od drugog stupnja rakete i let je prekinut na visini od 82 km.
Pri ovakvom balističkom spuštanju deceleracija je jako velika jer je već postignuta brzina znatna. Slično se dogodilo Sojuzu 18A  (1975.) kad su Lazarjev i Makarov morali otrpiti oko 20g pri povratku jer su već gotovo imali orbitalnu brzinu.
Čini mi se da je ovdje ipak bilo nešto sporije kočenje i da je posada (Ovčinin, Hague) bolje prošla.
Prethodna (zadnja) nesreća Sojuza bila je pred 35 godina kad je raketa na rampi zakazala pa je posadu spasio tornjić za spašavanje.
To je bio Sojuz T-10-1 (Strekalov, V. Titov).

Arkturus

Citat: Acheron  u 11.10.2018. u 15:04:27 sati
Zadnji čavao u lijes ruskog svemirskog programa
Meni se čini da je tih zadnjih čavala puno. Ma budu se Rusi izvukli, ali će sad biti frka sa ISS. To će jako remetit planove. :-(

Acheron

Da, izvući će se, ali već se sada vide posljedice zaostajanja tehnološki i ono bitnije, kvalitativno (pouzdanost). Ove godine samo 8 lansiranja, a prije par godina su imali po 30 lansiranja godišnje.

Acheron

Citat: Arkturus  u 11.10.2018. u 15:09:04 sati
Po prvim informacijama čini se da je nešto zakazalo pri odvajanju od drugog stupnja rakete i let je prekinut na visini od 82 km.

Toranj za spašavanje se nije aktivirao?

Arkturus

Njega odbacuju znatno ranije. Još tijekom rada prvog stupnja (odnosno pri odvajanju bustera).

Danijel

Neće bit reda dok Putin ne bude dao strijeljati par glavešina. *zubko*

Rusi se trebaju vratiti temeljima i graditi sve iznova, najviše u obrazovanju kadrova i restrukturiranju postojeće organizacije svemirske industrije. I politike isto. Ako ništa drugo, na to će ih natjerati gubitak financija koje će im drugi pokupiti pred nosom.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Arkturus

Prvo moraju popraviti krov koji je pao na Burana. *zubko*

Arkturus

Nešto mi ne štima s podacima. 82 km i odvajanje trećeg (orbitalnog) od drugog stupnja. Neće ići. Neko je nešto krivo prenio.
Čekajmo da stignu službene objave.

Acheron

Citat: Danijel  u 11.10.2018. u 15:20:28 sati
Neće bit reda dok Putin ne bude dao strijeljati par glavešina. *zubko*

Putin i njegov nepotizam su glavni krivci za ovo.

Arkturus

E sad kolko sam skužio, čini se da je jedan od bustera zakazao (izgubio potisak) i pri odvajanju se vidjelo da ne mogu u svemir pa su abortali misiju i tornjić je istrgnuo kapsulu. Čini se da je onaj podatak o 82 km točan jer se priča o nešto više od dvije minute leta.

Priznajem da sam ovo iščitao iz naših TV komentara pa uzimam s rezervom. I mislim da sam čuo u pozadini našeg komentara da je netko rekao da imaju problema s jednom komorom za izgaranje.

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Danijel

Njemački astronaut Alexander Gerst snimio je s ISS-a Sojuz u trenutku kad je proradio escape sistem. *šok*

2001

cini da se da je prvi stupanj (boosteri) odradio OK...tada se nastavlja samo sa drugim stupnjem (centralni blok ali on radi isto od samog lansiranja)...a pa on se ugasio...rus i amer su odlicno, roscosmos u banani, nasa i ameri jos dvije tri godine pa budu samostalni...a rusija mora preslozit program...
tehnicki, otkaz jednog sustava, drugi (spasilacki) u realnom okruzju pokazao da radi ako zatreba..
"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"
Edmund Burke

🡱 🡳