[- ASTRONAUTIKA -] > AUTOMATSKE BESPILOTNE LETJELICE

Osiris REx

(1/2) > >>

Acheron:
Osiris REx je jučer stigao do asteroida Bennu.

Na asteroidu mi je fascinantna ova gromada koja viri, samo što ne otpadne s njega. Asteroid je širok 492 m, tako da je ova gromada reda 30tak metara.

Acheron:


In late 2018, the Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) spacecraft arrived at Bennu, the asteroid it will be studying and sampling over the next several years.

Now, new research in the AGU journal Geophysical Research Letters shows Bennu is spinning faster over time—an observation that will help scientists understand the evolution of asteroids, their potential threat to Earth and if they could be mined for resources.

Read more at: https://phys.org/news/2019-03-asteroid-bennu-nasa-sample-mission.html#jCp

Zbog YORP efekta brzina rotacije asteroida se mjenja i sada se nadaju kako će sonda OSIRIS-REX bolje izmjeriti rotaciju asteroida i dati točniju vrijednost promjene rotacije. Mene pak interesira, koliko će sama sonda utjecati na rotaciju asteroida. Ipak je to maleno, lagano tijelo i efekt "gravitacijskog traktora" bi mogao biti dovoljan da pokvari mjerenja.

Arkturus:

--- Citat: Acheron - 14.03.2019. u 09:41:25 sati ---Mene pak interesira, koliko će sama sonda utjecati na rotaciju asteroida. Ipak je to maleno, lagano tijelo i efekt "gravitacijskog traktora" bi mogao biti dovoljan da pokvari mjerenja.

--- Kraj citata ---
Hm, ipak to tijelo ima oko 100.000.000 puta veću masu od letjelice. Ona je kao jedan od ovih manjih uslikanih kamenčića na površini. A udari mikrometeorita vremenom bi također trebali uzrokovati promjenu rotacije. Mene čudi kako su uopće ustanovili tako malu promjenu zbog YORPa.

Acheron:
Koliko je jak YORP efekt, a koliko gravitacijsko navlačenje sa sondom? Kada bi imali konkretne brojke mogli bi reći nešto više o tome.

BTW, kada bi zbog rotacije kamen odletio sa asteroida, njemu bi se rotacija potom usporila ili ubrzala?
Smanjivanje radijusa mi govori da bi ubrzao, ali prijenos energije na kamen mi govori da bi trebao usporiti.

Arkturus:
Zanemari smanjenje radijusa.
Zato jer teoretski možeš oduzeti materijal bez smanjenja radijusa. (Npr. vulkani ili kriovulkani)
=> usporavanje

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju