Onaj koji je najbliži vratima garaže.

Ove godine sam nekako najviše koristio Celestron Mak 127/1500 na AstroFi Alt Az montaži.
Prednosti su što je lagan, lako prenosiv, ima oštru sliku i spreman je odmah za promatranje.
Prije sam ga držao u kući, a sad u garaži, pa je temperaturno stabilan.
Negativno je što treba napajanje (imam mali akumulator), montaža je nježna i oscilira pri pomacima, brzo se zamagli pri niskim temp.
Nešto manje sam koristio SW 120/1000 Achro na EQ3-2 montaži.
Prednosti, koristim ga sa 2 inch okularima, ima lijepu sliku makar je Achro. Ispred garaže sam označio poziciju za montažu tako da je za promatranje spreman u roku minutu dvije.
Tracking je pomoću RA DEC motora koje sam ugradio naknadno i radi super za vizualno. Nije sklon zamagljivanju. Koristim isto napajanje kao i za Mak.
Nedostaci, nježna montaža, duga cijev teleskopa koja je osjetljiva na vjetar. Grubi fokuser.
Najmanje sam koristio NexStar Evolution C 9.25 Alt Az. Svega par puta ove godine.
Lijepa je slika, isto koristim sa 2 inch okularima. Super je za bino.
Nedostaci, teška montaža i cijeli sklop. Nekada mi se jednostavno ne da nositi ga iz garaže. Seeing mora biti dobar jer inače ne vidim neki dobitak u odnosu na promjer. Sklon zamagljivanju.
Generalno, za vizualno mi je super ta WiFi povezivost Celestron Alt Az montaža. Spojiš se mobitelom/tabletom ili laptopom preko CPWI freeware programa, napraviš align i to je to.