Muke zbog stativa

Autor Ivinka, 21.04.2025. u 10:08:36 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivinka

Kratki uvod: Imam na APM-telescopes "viška" novaca koje trebam pametno iskoristiti: Pred punih pola godine naručio sam nešto od opreme, dio je stigao, dio još nije. Već mi je pon kufer čekanja pa ću to otkantati. Mogu dobiti povrat ostatka ali ti novci su mi u glavi već potrošeni pa bolje da ih pametnije iskoristim i uzmem nešto drugo  *zubko*

Odlučio sam se za bolji stativ.
E sad tu dolazi muka, primarno izazvana totalnom nekompatibilnošću između samih klasa stativa unutar asortimana JEDNOG proizvođača. Jasno mi je zašto različiti proizvođači imaju različite prihvate itd. Loše za kupce, ali ima nekakvog ekonomskog smisla. Kao ima.
...Ali da jedan proizvođač radi stative koji su međusobno potpuno nekompatibilni je direktni hračak u lice i "jebi*e se" kupcima... To je bilo kratko njurganje, sad konkretno.

Imam SkyWatcher 127 Mak, standardno dolazi na ok aluminijskom i vrlo laganom stativu sa 3/8" šarafom na koji imam povezan AZ-GTi, stativ nije vrhunski (kao što obično nisu oni koji dolaze u paketu sa teleskopima) ali sasvim zadovoljava ako se previše ne petlja po teleskopu, koristi izoštravanje, ako nije rastegnut do kraja itd. Subjektivno je bolji od AZ3 stativa.
Ima i puno bolji, čelični koji je vjerojatno over the top za vizualu i taj mali teleskop/AZ-GTi ali zašto ne. Ako počnem koristiti kameru dobro će doći...

E sad. Taj jači stativ koji je potpuno isti EQ5 (isto izgledaju - osim druge baze za montažu na vrhu, visina 83-115 cm, debljina nogu 1.75", ukupna nosivost 30 kg) neću moći koristiti za neki drugi teleskop npr. za 150 Mak ili neki refraktor, svjedno je jer se na njega neće moći staviti druga montaža.

Čak i TS ima potpuno isti stativ - DX Stativ, s možda malo različitim vrhom, no teško je reći kad su sve fotografije kao da je slikano Nokiom iz 2005.:

Suitable for:

Skywatcher mounts: EQ-3, EQ-5, H-EQ5, AZ-EQ5, Skytee
    Vixen mounts: GP, GP-E, Advanced Polaris, Sphinx, SXD2
    AZ5 from TS, Giro from Tele Optik, SABRE from Altair

Džaba sve to i planovi za budućnost ako AZ-GTi/Mak127 gore ne mogu staviti. Adapter možda postoji (!?).

Ako bi pucao na još više i u potpunosti iskoristio "kredit" mogao bih uzeti i EQ6. To je tek over the top za sada ali i to bih progutao ako bi se taj EQ6 stativ mogao spojiti sa EQ5 montažama (i sa bez nekog većeg kemijanja...

Na kraju molim savjete iskusnijih.
1. uzeti čelični Adventurer, 3/8" spoj i ne misliti što bi moglo biti/što će biti. (Ako dođe kroz koju godinu nešto veće onda razmišljati kako se spojiti na taj stativ)
2. uzeti EQ5 pa se znojiti sa adapterima za AZ-GTi
3. Uzeti onaj TS stativ sa mistery vrhom na koji ide svašta nešto, vjerojatno ne i 3/8" pa kemijati sa adapterima
4. uzeti EQ6, biti glavni baja u ulici, dolje Schwarzenegger gore Etiopija, tražiti adaptere ili pospremiti stativ u ormar.
5. "najlošija" opcija, tražiti povrat novaca.

Hvala na čitanju i odgovorima.

EDIT:
@Astrobobo, web stranice Teleskop centra ne rade, ne mogu se spojiti.
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Lucius

Citat: Ivinka  u 21.04.2025. u 10:08:36 sati@Astrobobo, web stranice Teleskop centra ne rade, ne mogu se spojiti.
Mogu potvrditi. Već dva dana.

Acheron

Mislim da su oni centralni šarafi na EQ5 nogama, koji zatežu glavu montaže, baš 3/8" navoja. U biti te bude zezao najviše "pinklec" za smjer sjevera na glavi stativa.

Astrobobo

Citat: Ivinka  u 21.04.2025. u 10:08:36 satiEDIT:
@Astrobobo, web stranice Teleskop centra ne rade, ne mogu se spojiti.

Pa Uskrs je, simuliramo Isusa. Sređeno je, BTW ak se to dogodi najbolje da mi nekak direktno javite jer ne gledam forum uvijek baš svaki dan.

Acheron ima pravo, navoj je standardni 3/8" i treba provjeriti odgovara li fotografija stvarnom stanju. U TC više nemam u ponudi alt-az verzijzu, bez pimpeka za podešavanje ekvatorijalne montaže, a na ovim webovima možda imaju krive fotke. Brijem da je ovo na TS isto kao na APM. Ja sam si zato nabavio ovaj adapter od Artesky. Skup je, ali kvalitetan i dobro funkcionira. Preko TC mogu nabaviti ovo, cijena oko 60 €, ima svega par kom (nije bilo dostupno kad sam sebi kupovao).
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳