SynScan gumeni gumbići

Autor zac, 06.01.2023. u 08:27:09 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

Pozdrav! Da li je netko imao problem da ti gumbići počinju otkazivati? Navodno je unutra neka vodljiva mast ili pločica (na webu nisam našel ništa detaljnije) koja se sasuši i gumbi prestanu radit. Novi kontroler je bezobrazno skup pa bi rado krpao stari dok ide...
T: 10, 15 i 18 cm MAK, klasični refraktori 6-10 cm, 13 cm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Lucius

Sorry što ti bombardiram pitanje mailm off-topicom, ali koliko uopće sve te motorizirane montaže izdrže bez prepravki, popravaka i sl.? Jel smeta što se oni utori i kablovi stalno orošavaju?
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

Štefek

Nisam nikad otvarao kontroler, ali me tipke neodoljivo podsjećaju na ZX Spectrum (jedan od prvih osobnih kompjutora) koji je imao gumene tipke. Za kontakt su one imale iznutra nekakav grafitni vodljivi sloj nanesen na gumu. Ja sam ih znao popravljati tako da bi uzeo najmekšu običnu grafitnu olovku i šarajući po tipki "nanio" novi sloj . To bi znalo izdržati neko vrijeme, a onda opet.  Znao sam i zamijeniti tipke (one koje se manje koriste s onima koje se više koriste i prve stradaju, naravno ako bi pasale po obliku)
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Filip Lolic

Gumene tipke imaju na sebi nanesen tanak vodljivi sloj koji prespoji kontakte na tiskanoj pločici kad se pritisne. S vremenom se to potroši ili zamasti pa prestane raditi. Treba rastaviti kontroler i alkoholom dobro očistiti kontakte na tiskanoj pločici. Kontakte na tipkama treba isto očistiti alkoholom, ali tu treba biti JAKO oprezan! Ne smije se jako pritiskati ni vuči jer se vodljivi grafitni sloj vrlo lako skine i onda je kraj priče. Znači malo alkohola na čistu krpicu i samo tapkati po tipki.
Ako je vodljivi sloj stradao, nema nikakve pomoći osim zamjene cijele tipkovnice koja naravno nije dobavljiva, ili ugradnje mehaničkih tipkica. Ja sam tako spasio nebrojeno daljinskih od klima uređaja.

MrWorf

Grafit nije dugotrajno riješenje i ponekad ni ne upali, ima za kupiti vodljiva boja baš za ovakav slučaj, tojest za popravak membranskih gumba.

https://www.amazon.com/Grams-silver-Conductive-paste-brush/dp/B01GKLIJMI
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat
-Okulari 1.25": 8-24mm zoom, barlow 2.5X GSO, barlow 5X, 28mm 2" okular
-Canon 1100D sa Magic Lanternom Modan
-Canon 1300D
-Canon 600D sa Magic Lanternom
-ZWO ASI-120 MC
-EF 50mm F1.4, 18-55mm, 90-300 mm

Filip Lolic

Probao sam više tih vodljivih boja/ljepila na bazi grafita i srebra i sve je to 0 bodova. Traje par mjeseci pa onda opet prestane raditi. Jednostavno ništa ne može nadomjestiti tvorničku boju i jedino rješenje je ugradnja tipkica.

zac

Citat: Lucius  u 06.01.2023. u 10:19:25 sati
Sorry što ti bombardiram pitanje mailm off-topicom, ali koliko uopće sve te motorizirane montaže izdrže bez prepravki, popravaka i sl.? Jel smeta što se oni utori i kablovi stalno orošavaju?

Moja stoji pod krovom zvjezdarnice od 2002, i mehanički nema problema. Kablovi su isto ok, osim kaj utikač za napajanje na montaži zna gubit kontakt ako se kabel nategne. Jedini problem su zasad tipkice na kontroleru...

zac

Citat: Filip Lolic  u 06.01.2023. u 16:34:41 sati
Probao sam više tih vodljivih boja/ljepila na bazi grafita i srebra i sve je to 0 bodova. Traje par mjeseci pa onda opet prestane raditi. Jednostavno ništa ne može nadomjestiti tvorničku boju i jedino rješenje je ugradnja tipkica.

Jedino kaj sam našao za kupit lokalno je neka no-name pasta bez uputa za 200 kn. Nisam kupil.

Zasad sam uzel štapić za uši i alkoholom opral kontakte na pločici, a na gumbiće sam namazal vodljivu pastu domaće prouzvodnje: na finom brusnom papiru sam nabrusl malo grafita, kuhari bi rekli na vrhu noža, dodal malo silikonske paste i dobro promiješal. Dobil sam crnu bljakavu masu koja je idalje mekana kao silikonsa mast. Onda sam finom špahtlicom nanesel tanki sloj toga na gumbiće. Tu treba bit nježan, i sloj mora biti tanak, inače bu višak te fine kreme prespojil kontakte stalno. U tom slučaju: pranje :)

Meni je zasad uspjelo, videl bum kak dugo će to funkcionirati...

Ak ne uspije, zadnja mi je opcija da sve to bacim u ***** i vratim stare motore i kontroler koji su originalno došli sa montažom. Zanimljivo, kontrolna kutijica ima dva prekidača (pali-gasi i brzina korekcija) i 4 gumbića za fino pomicanje teleskopa koji su pravi, tj. mehanički a ne gumeni. E, napretka...

Auriga

Bok,

Kaj "INA" ne prodaje grafitnu mast, čini mi se da je najmanja količina nekih 200 ml.

*šešir*
Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

zac

možda, ali to je mast za podmazivanje, ne znam koliko je vodljiva i , što je bitnije, koliko "puzi", jer je vazelinska a ne silikonska... u stavir, silikon je problem za podmazivanje jer nije toliko "puzav" i sklizak kao organske masti... no, ak netko ima toga, slobodno proba, pa bumo znali :)

zac

Uuh, lijepi posel. Di si našel tak male tiopke, da ne pitam kak si ih zalotal? To ne ide sa mojim lemilom iz doba cijevnih prijemnika :)

Citat: Filip Lolic  u 06.01.2023. u 10:52:41 sati
Gumene tipke imaju na sebi nanesen tanak vodljivi sloj koji prespoji kontakte na tiskanoj pločici kad se pritisne. S vremenom se to potroši ili zamasti pa prestane raditi. Treba rastaviti kontroler i alkoholom dobro očistiti kontakte na tiskanoj pločici. Kontakte na tipkama treba isto očistiti alkoholom, ali tu treba biti JAKO oprezan! Ne smije se jako pritiskati ni vuči jer se vodljivi grafitni sloj vrlo lako skine i onda je kraj priče. Znači malo alkohola na čistu krpicu i samo tapkati po tipki.
Ako je vodljivi sloj stradao, nema nikakve pomoći osim zamjene cijele tipkovnice koja naravno nije dobavljiva, ili ugradnje mehaničkih tipkica. Ja sam tako spasio nebrojeno daljinskih od klima uređaja.

Lucius

Možeš li kompjuterom ili smartphoneom upravljat umjesto sa tim daljinskim?
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150

zac

Citat: Lucius  u 07.01.2023. u 16:33:34 sati
Možeš li kompjuterom ili smartphoneom upravljat umjesto sa tim daljinskim?

Mislim da može, ima neki kabel za spajanje, ali to onda znači dovuć kompjuter u zvjezdarnicu bez 220V :) A uz to, svjetlo ekrana unušti nočni vid bolje od javne rasvjete...

Wifi nema, dakle smartphone otpada...

OuttaControlCRO

Ako radi preko LX200 protokola mozda moze i na neke mobitele? Nezz jel. stellarium mobile podrzava spajanje
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astrobobo

Citat: zac  u 08.01.2023. u 08:50:52 sati
Wifi nema, dakle smartphone otpada...

Za svaku SW montažu se može ubost wifi dodatak: https://teleskopcentar.hr/proizvod/synscan-wifi-adapter/ Meni je iskreno draže upravljati klasičnim gumbićima jer na smarpthoneu zapravo ne znaš gdje stiskaš  *zbunjeni* ali je korisno iz drugih razloga.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳