Lov na meteoroloske radiosonde 2019

Autor DarkoKZ, 13.10.2019. u 18:23:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DarkoKZ

Ah, da, da ne bi pomislili da nema više lova na meteo sonde, ima i te kako ima.
No, kako se ono kaže, ljenost je majka svih inovacija/izuma.  *da*
I tako umjesto da svakodnevno visimo uz prijemnike i dekodere sada to odrađuju samostalni prijemnici/dekoderi
bazirani na RTL-SDR prijemnicima i RPI-x "računaljkama" pa svi dekodirani podaci se skupljaju na nekim serverima
i onda to za sonde lansirane iz Maksimira izgleda ovako:

Tu je prikaz samo sondi kojima je zadnji signal primljen ispod 800m visine.
Žuto su nepronađene sonde, zeleno pronađene, crveno "izgubljene", plavo hmm, nešto kao obratiti pozornost.
Zapravo sve se može pogledati na SQ6KXY serveru i malo detaljnije pogledati na karti.
Naravno da takvi podaci osim za Maksimir postoje za doslovno sve sondažne postaje u Europi koje se mogu vidjeti u SQ6KXY Meteorological Radiosondes Database
Eto ukratko da nas ne  *marš* sa foruma, da smo krivi, jesmo i posipamo se  *cigle* ciglama kad nema pepela !  *zubko*
Pitanja, prijedlozi, kritike, pozivi na pivu su dobrodošli !
*šešir*

MrWorf

Uuu, jako interesantno! Baš me zanimalo kamo sve iz maksimira  završe na kraju i koliko ih se zapravo nađe!  *tu*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

2001

"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"
Edmund Burke

Acheron

Kako fora!
Kakav je to vjetar puhao kad je jedna sonda otišla po kobasice i salame u Pečuh?!

DrazenG

Ja puno više čitam forum nek pišem, a ova grupa mi je super zanimljiva jer najmanje znam o temama pa se dosta da naučiti novoga...

Ak može kratka edukacija... Kad se klikne na kartu i na markicu od neke sonde i onda se pokažu podaci...

Date/Time: 2018-04-16 12:49:46z
Altitude: 536 m
Course: 236 °
Speed: 9 km/h
Climbing: -12.8 m/s
Status: UNKNOWN

Dali se takvu sondu isplati ići tražiti obzirom da je iz 2018-te podatak i što znači Alt 536m? Jel to znači da je na označenoj lokaciji sonda zadnji puta "snimljena" na toj visini ili je to nešto drugo?

Cheers
Dražen

newbie

Koliko se sjećam iz mojih studentskih dana, sonde ako građani vrate, ok, al su više-manje jednokratne prirode...tj, ak se izgube nije drama. Ak se nekaj promijenilo, moja krivnja.
Oprema:
Meade LXD500B astromod. + 1702 motori, Meade LXD500B nemod. + 1702 motori
Astro professional ED Apo 80/560 f7, Orion mini guide scope 50mm, Bresser/Meade 102/980 akromat, Skywatcher 102/500 akromat, Celestron 5SE,
Skywatcher 127/1500 plavi Maksutov
FF FR 0.8x za APO 80mm f7 (TS), Canon EOS 300D nemod., Canon EOS 1000D nemod., Canon EOS550D nemod., ZWO ASI 120 MC-S

DarkoKZ

Citat: DrazenG  u 14.10.2019. u 10:48:55 sati

Dali se takvu sondu isplati ići tražiti obzirom da je iz 2018-te podatak i što znači Alt 536m? Jel to znači da je na označenoj lokaciji sonda zadnji puta "snimljena" na toj visini ili je to nešto drugo?

Alt 536m znači da je zadnji signal dekodiran na toj visini, dakle dosta neprecizna lokacija ali uzmeš ID sonde, (broj) i potražiš u bazi sondi pa ćeš dobiti
detaljnije podatke o letu, tj. smjeru pada i može se odprilike utvrditi mjesto pada. Taj predikt ima i "baza" podataka, pogledaj.
Drugo, da li su sve pronađene kao takve označene u bazi, ne, nisu.
Te kao pronađene su uznačili prijavljeni korisnici baze, znači ne svi koji su našli sonde.

DarkoKZ

Citat: newbie  u 14.10.2019. u 11:19:48 sati
Koliko se sjećam iz mojih studentskih dana, sonde ako građani vrate, ok, al su više-manje jednokratne prirode...tj, ak se izgube nije drama. Ak se nekaj promijenilo, moja krivnja.

Sedamdesetih godina iz Maksimira su išle sode, mislim američke proizvodnje, "VIZ" koje su radile na 1.6GHz, te sonde su bile povratne
i dobivala se neka nagrada za povratak sonde.
Danas su sonde jednokratne jer povratne sonde bi trebalo potpuno "obnoviti" tj. kalibrirati a nekak sam uvjerenja da Vaisala ne želi
dati-prodati takav softver korisnicima.
Dakle, sonde su jednokratne, lansiraj, snimi podatke koji ti trebaju i zaboravi.

DrazenG

Citat: DarkoKZ  u 14.10.2019. u 15:09:15 sati
Alt 536m znači da je zadnji signal dekodiran na toj visini, dakle dosta neprecizna lokacija ali uzmeš ID sonde, (broj) i potražiš u bazi sondi pa ćeš dobiti
detaljnije podatke o letu, tj. smjeru pada i može se odprilike utvrditi mjesto pada. Taj predikt ima i "baza" podataka, pogledaj.
Drugo, da li su sve pronađene kao takve označene u bazi, ne, nisu.
Te kao pronađene su uznačili prijevljeni korisnici baze, znači ne svi koji su našli sonde.

Zahvaljujem. Definitivno je stvar zanimljiva i bilo bi fora jednu probati pronaći.
lp
Dražen

Teofil

Citat: Acheron  u 14.10.2019. u 09:19:12 sati
Kako fora!
Kakav je to vjetar puhao kad je jedna sonda otišla po kobasice i salame u Pečuh?!
Koliko vidim, sonde iz Maksimira pretežito lete istočnije, pa sondu do Pečuja vozi zapadnjak.

Prije tri godine, nismo imali pojma kamo će otići baloni punjeni helijem, odnosno koji je smjer vjetra.
No nisu otišli u nedaleki "Pečuj na kobase" nego su krenuli prema zapadu.
Mailom smo dobili potvrdu i fotku naše plastificirane čestitke pronađene 256km zapadnije, nedaleko Klagenfurta u Austriji. Koliko vidim, sonde iz Maksimira ne lete na tu stranu.
https://www.icv.hr/2017/04/cestitka-iz-virovitice-balonom-stigla-austriju/

DarkoKZ

Bacivši pogled na kartu sa sondama i primljenom zadnjom lokacijom ispod 600m (Zagreb, Zadar, Ljubljana, Udine) jedan prijemnik na nekom vrhu u Istri bi dobrodošao.
Još koji na nekom od otoka ili još bolje Velebit - Dinara bi bilo savršeno. Naravno, to baš nije jednostavno, osim napajanja potreban je i mrežni pristup radi upravljanja
i slanja podataka na neki od servera.

9a7aof

POZIV NA SURADNJU U NEPROFITNOM EKSPERIMENTU!

Traže se dragovoljci za sudjelovanje u projektu slanja podataka o letu meteoroloških sondi u jednu bazu podataka.

Potrebna je, prije svega, dobra volja, instaliran i funkcionalan dxlAPRS ili kxytracker,
te želja da se sudjeluje u eksperimentu.

Ne postoji novčana naknada,
naknada bi bila zadovoljstvo zbog sudjelovanja u eksperimentu.

Web stranica projekta je:
http://tsrb.eu/sonde/

Hrvatske meteorološke sonde lete u dva navrata:
noću od 23.30Z do 01.10Z i danju od 11.30Z do 13.10Z i u to vrijeme možete u živo pratiti let meteoroloških sondi.

Kliknete na zeleni kružić i otvori vam se let u realnom vremenu, izgleda kao da helikopterom letite iznad Zemlje.
Kad sonde ne lete možete vidjeti povijest i parametre leta.

Možete skinuti grafikon i tablicu sa meteo podacima leta sondi koje startaju iz Zagreba (primjer u privitku).

Podatke o letu sonde za sad šalje mreža 9a3zi prijemnika i jedan moj prijemnik,  sjeverozapadna Hrvatska i okolne zemlje su jako dobro "pokrivene" trebali bismo još nekoliko prijemnika geografski razbacanih po Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Ukoliko ima zainteresiranih, neka se jave ovdje na forumu, dobit će upute kako slati podatke na web stranicu.

Darko, 9a7aof.

Šegi

Jako zanimljivo  *da*
Postoji li arhiva po datumu i lokaciji, zanimao bi me baš konkretan period i zona?

DarkoKZ

Citat: Šegi  u 08.05.2020. u 16:32:34 sati
Jako zanimljivo  *da*
Postoji li arhiva po datumu i lokaciji, zanimao bi me baš konkretan period i zona?

Pa na radiosondy serveru imaš "napredno traženje" i podesiš filtere kako ti pašu pa vidiš rezultate.
Nešto gotovo baš i nema ali nema ni potrebe za tim kad poljak ima sve u svojoj bazi.
Malo pogledaj pa javi.

Šegi

Pogledao, podesio, vidio - puno hvala!

🡱 🡳