[- ASTRONOMIJA -] > PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

Promatranja u Istri - nastavak

(1/52) > >>

ediglavas:
Nije me bilo duže vrijeme, pa da nastavim.
U mirovini sam. Znači da konačno imam vremena pripremiti sve potrebno i bez žurbe otići pod zvijezde.
Odabrao sam proći Herschelove dvojne zvijezde. Lista je dugačka ali sam je prilagodio - mislim, nema potrebe tražiti zvijezde udaljene 100".

ediglavas:
Od nekih više od 700 upisa, došao sam do liste od 450 dvojnih (ili dvostrukih?) zvijezda. Morao sam relativno nerazumljive oznake prilagoditi novoj nomenklaturi pa sam svima dodao oznaku po Hipparcos satelitu a i provjerio sam na karti sve udaljenosti i sve magnitude. Zadržao sam Herschelove opise i novije komentare gdje je bilo potrebno.
Naknadno sam shvatio da su neke dvojne zvijezde i promjenjive pa će mi oznake magnitude biti nepouzdane.
Zatim sam shvatio da iako sam kupio montažu za koju piše da ima kontroler s mogućnošću traženja hipp objekata da to nije tako (prekrasno je kad to saznaš vani...) pa sam počeo pridruživati SAO brojeve. To je tek u početku rada.
Počeo sam Herschelovom omiljenom Beta Monocerotis - dvostrukom koja se pri većem povećanju otkriva kao trostruka zvijezda (jedna od njih je ponovno dvostruka). To veće povećanje bilo je sinoć 270x, s SW 180 max. Kad sam pokušao ići na veće, 385x, nije bilo bolje. Stvarno su lijepe bijelo-plave zvjezdice.
Herschel je otkrio i zvijezde u M42, trapez. To mi je sinoć već dosta padalo ka zapadu pa nije išlo dalje od 270.

ediglavas:
Dosta sam se mučio s montažom. Konačno shvaćam vas astrofotografe: pa to zaista treba u gram izbalansirati. Strašno. Prvi izlazak mi uopće nije uspio. Postavio sam protuuteg odoka ali - montaža ni da se pomakne. Ništa. Mislio sam da sam bacio novce. Kući. Čitanje, čitanje i - stvarno, jučer sve radi.
Zašto SW 180 kad ima većih celestrona? Šegi me uvjerio u prednost tog maksutova pred većim celestronima. Ovdje je pored toga dosta više vlage i nagle su promjene strujanja zraka. Kaže Šegi da je Gordan (na forumu Gobart) jednom mjerio scintilaciju i ustanovio da ima malo noći za teleskop iznad c8. Opet sam puno čitao i, prihvatio Šegijev savjet. Malo ćemo se duže hladiti, pa će se malo grijati protiv vlage, pa će biti ok.
Ne brinite, neće biti lošeg vremena, to je već dva mjeseca kod mene. Sad mi se više nigdje ne žuri.

Acheron:
Imam u planu izaći van večeras na teren, ak se sjetim bacim pogled na Betu Monocerotis

Šegi:

--- Citat: ediglavas - 19.03.2020. u 14:32:46 sati ---Kaže Šegi da je Goran (na forumu Gobart) jednom mjerio scintilaciju i ustanovio da ima malo noći za teleskop iznad c8.

--- Kraj citata ---
Gobart je više puta procjenjivao scintilaciju, ali jedan drugi (u to doba) "mladac" je odradio procjenu scintilacije za kompletnu godinu svaku noć kad je bilo vedro - i te godine završio na tadašnjem državnom iz astronomije u Skopju. Moram prekopat arhivu za nać, ali ako me pamćenje služi svega je 8 noći u godini scintilacija dozvoljavala iskorištenje teleskopa od 25cm.
Baš ću prekopat po arhivi, pa prenesem zaključak...

EDIT: Pronašao, nije svega 8 noći u godini nego svaka 8. vedra noć, gledano za scintilaciju do 30° od zenita (za niže dolje prema horizontu još gore). 180mm otvora, trebao bi imat potpunu iskoristivost razlučivanja cca svaku 5. ili 6. vedru noć... no kako su ta mjerenja ipak od pred 38 godina, moguće da je i ovo pretjerano optimistično i treba gledat s dozom rezerve.
Baš me zanima kakva će bit tvoja praktična iskustva, Edi, budući si imao prilike koristiti i "deblje" topove  :-)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju