[- ASTRONOMIJA -] > ASTRONOMSKA DRUŽENJA

Promatranje iz Virovitice

(1/6) > >>

Teofil:
Komet NEOWISE očito je pokrenuo ljudsku zantiželju.
Nekoliko mojih prijatelja i poznanika zaželjelo je baciti pogled na komet kroz teleskop.
Sinoć je njih dvadesetak iskoristilo priliku promatranja teleskopom na kraju ulice u kojoj živim. Nekima je ovo bio prvi pogled kroz teleskop. Osobno ću ovo promatranje zapamtiti i po šaljivoj situaciji da se dječačić Leo okularu teleskopa približio na sjedalici velikog djedovog bicikla.

Tijekom sumraka, Celestronom SC 203/2000 na montaži CG-5 AS/GT, prvo se šetalo uzduž terminatora na Mjesecu. Zatim je na red došao Jupiter i njegovi sateliti. Ganimed je bio na jednoj strani, a Io, Europa i Kalisto na drugoj u odnosu na spljošteni i štrafasti Jupiter. Pa onda Saturn i veliki satelit Titan. Tradicionalno nezaobilane bile su dvojne (višestruke) zvijezde Mizar i Albireo.

A onda se teleskopom promatralo glavu kometa NEOWISE kao magličastu mrljicu, sjajniju u sredini gdje se skivala jezgra. Poznati virovitički odvjetnik i fotograf Boris Kozjak svojim dvogledom 6x30 (vintage WW2) dao je priliku šireg pogleda na komet, ali rep kometa u uvjetima mjesečine nije došao do izražaja.

Iza 23 sata promatralo se kuglaste skupove zvijezda M13 i M3 te dvostruki skup zvijezda Ha i Xi (NGC 869 i NGC 884). Tijekom promatranja nazočni su dobili mnogo dodatnih informacija o udaljenosti, prirodi i evoluciji pojedinih nebeskih objekata. Da sam ponio zeleni laser, promatranje prožeto predavanjem ispod kupole ljetnoga planetarija bilo bi još dojmljivije.

Očekivano, na rastanku postavljeno je pitanje kad će biti iduće promatranje teleskopom...

Danijel:
Ti si ko Higgsov bozon, gdje god se pojaviš oko tebe se skuplja masa. :-) *pljesk*

Frenki:
 *tu* *pljesk*

Teofil:
Danijel & Frenki, hvala za osvrtanje.  *tnx*
--- Citat: Danijel - 29.07.2020. u 10:02:45 sati ---Ti si ko Higgsov bozon, gdje god se pojaviš oko tebe se skuplja masa. :-) *pljesk*
--- Kraj citata ---
Ako sam ja k'o Hggsov bozon, kladim se u 100 x  *čslj* da bi ti sa Zvjezdarnicom Apollo poslužio za otkiće superteškog Higgsa, samo da makneš "na webu, zemlji i nebu" poruke da fizička, pravna, psihička i druga lica jednine i množine ostave svaku nadu ulaska u Zvjezdarnicu Apollo u prigradskom naselju Sveti Đurađ na 2 kilometra od Virovitice.

Kako doliči u prijestolnicama astrokulture u EU, za probu jednom godišnje urbi et orbi obznani Dan otvorenih vrata Zvjezdarnice Apollo, pa da vidiš supermasu forumaša i neforumaša koja će potegnuti i iz daljega do Apolla. Nemoj brinuti o količni ića i pića. Za jedinstveni astro-piknik roštiljali bi kraj Apolla o svojem trošku. Čak bi pokupili i otpatke radi digniteta, k'o da su na Astro-Plitvicama.
*zubo* *zubo* *zubo*

Danijel:
 *zubo*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju