Lov na meteoroloske radiosonde 2020

Autor DarkoKZ, 18.08.2020. u 23:05:10 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DarkoKZ

O sramote,
nismo ni jednu ulovljenu sondu objavili na forumu, iako ni sam više ne idem u "portagu" ako mi ne padne dalje od dvorišta,
to se mora promjeniti, barem do kraja godine  *zubo*
Prijemna tehnika i dalje neovisno i samoupravno radi, PC mi greškom ostao uključen preko noći i evo zapisa na ekranu:

U planu je postavljanje još jednog rezervnog samostoječeg prijenika za slučaj kvara sadašnjeg ali nekako
radovi ne napreduju a pošiljke iz Kine užasno kasne od kada su naši poštari modernizirali i poboljšali
sortiranje.  *da*

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

DarkoKZ

Citat: DarkoKZ  u 18.08.2020. u 23:05:10 sati

Prijemna tehnika i dalje neovisno i samoupravno radi,

Prijemna tehnika zadnjih je dana ponekad odbijala poslušnost pa sa time i nedostatak preciznog monitoringa sondi.
Bilo bi izvrsno da ima više ovakvih prijemnika na dobrom lokacijama za slučaj da neki ispadne sa mreže ili ga sprži grom :)
Softver generira i svoju malu bazu primljenih sondi a sve zapravo šalje u bazu kod Poljaka koju smo
već spominjali.
I da, skoro zaboravih, "prijemnik" je Raspberry Pi3 sa već poznatim RTL-SDR, može se podesiti da prima 4-5 sondi odjednom, dekodira i sprema podatke o letu.
To se može vidjeti u vrijeme leta sondi, po našem lokalnom vremenu (ljetno) od oko 13:30 do 15:30 i 01:30 do 03:30

DarkoKZ

Nakon dužeg vremena uputio sam se u "lov" na noćnu sondu R3250700, dopao mi se broj  *zubko*
Samo sam se nadao da neće biti u polju kukuruza jer to traženje izbjegavam, kao i šume i šikare, za to više nemam previše volje.
Uglavnom sonda je pala na čistu oranicu, za promjenu.
Čak sam se natjerao da prehodam par sto metera a mogao sam autom prići i bliže.

Prizemnog vjetra izgleda nije bilo a ni ostataka balona tako je sonda i "motalica" od špage sa ostatkom balona bila na maloj udaljenosti.

Za svaki slučaj sam uzeo i staru opremu za goniometriju tek toliko da čujem da li sonda još emitira.

Dnevna je pala malo dalje pa me nije zanimala, moguće da će nočas biti opet jedna u blizini.
Vidjet ćemo ujutro što će prijemnici zabilježiti.
*šešir*

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

DarkoKZ

Evo još jedna u mojoj blizini, prijemna stanica ujutro (11.09.) uredno odradila posao.

Srećom pala je na pokošenu llivadu pa je rosa bila podnošljiva  *zubo*

Sreća da nije pala u šumarak jer su komarci još uvjek vrlo aktivni.

DarkoKZ

Vjerojatno posljednja sonda u mojoj blitini ove godine, ne bi išao ni po ovu ali su najavili snijeg, koji je pao, srećom sam uspio
to obaviti prije. Ipak je to ispod Kalnika .
Lokacija pada je bila pogodna, blizu ceste, livada, i sa prave strane potoka.  *tu*

Idealan parking kod starog sakupljališta mlijeka, napušteno i lagano propada.

Sonda je bila vidljiva sa ceste i točno na mjestu zadnje primljene lokacije.

Srećom sonda i balon su pali prije potoka tako da je potraga završila bez ikakvih mokrih problema :)

Ako bude još koja sonda u blizini ove godine možda ova neće biti zadnja, vidjeti ćemo.
*šešir*

Zeleni_Zub

Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

🡱 🡳