Lov na meteoroloske radiosonde 2021

Autor DarkoKZ, 16.01.2021. u 09:28:52 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DarkoKZ

Da otvorim novu temu sa prvom sondom u mojoj blizini po koju sam se odlućio ići u potragu.
Pričekao sam da se smrzne zemlja, da nije smrznuto ne bi po to išao do proljeća.
Blato do koljena, njive sa pšenicom natopljene vodom, bez gumenih čizama do koljena, ništa.
Sonda je puštena iz Udina, avio baze, S1941117 i uspjela dobaciti do moje
zone djelovanja. Zna ona odletiti i puno dalje, naravno.
Pala je malo dalje od sela i naravno odaberem duži put za hoanje do lokacije pada.

Ta sonda je lani imala crveni padobran, ove godine tj. nova serija ima bijeli, tražim ga i ne vidim.
Tražim ga ali ne vidim, ostao je veliki komad balona.

Padobran uredno zamaotan, nije se otvorio ni malo, da je bio otvoren let bi bio sigurno
nekih 20tak km duži, odprilike.

Triky

Pozdravljeni!
Ove smo zime, zbog nedostatka ostalih aktivnosti, XYL i ja krenuli u potrage za meteo sondama (hvala Predragu-9a3zi na poticaju). Pronašli smo desetak sondi od kojih su najstarije bile iz 2018. godine. Kao orijentacistima i planinarima interesantne su nam bile sonde na teže pristupačnim terenima. Zadnjih nekoliko tjedana u našem smjeru sonde nisu letjele.
22.lipnja konačno je sonda iz Zagreba letjela u našem smjeru. Na inicijativu XYL-ke krenuli smo u lov.
Parkirali smo se i krenuli u smjeru zadnjeg signala. Kad smo došli na lokaciju uočili smo sondu kako visi visoko na drvetu, na oko 5-6 m visine.

Oko 15 m dalje našli smo i ostatke balona.

Sonda je uspješno skinuta pomoću priručne opreme.

Uživali smo u šumi. Da smo našli i vrganje, lov bi bio još uspješniji.

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Danijel

Meta uočena, pronađena i arhivirana. Bravo! *da* *tu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

9a7aof

Pozdrav svima,

nakon duljeg vremena odlučio sam se ponovo reaktivirati u lovu na meteorološke sonde .

Jutros je sonda pala relativno blizu mojeg mjesta stanovanja pa sam krenuo po nju i pokupio je.
Kratka foto reportaža  o današnjem lovu nalazi se ovdje.

Vožnju do mjesta pada sonde sam iskoristio i za testiranje 4fsk protokola .

Protokol je namijenjen za praćenje "recikliranih" sondi u zraku, ja ga koristim za trasiranje rute na zemlji.

Darko, 9a7aof

DarkoKZ

Nakon dužeg vremena danas sam ulovio malo dobre volje pa otišao pogledati može li se do sonde koja
je pala prije mjesec dana
u obližnju šumu.
Ulaz u šumu nije baš izgledao najbolje ali prošlo se nekako

Šuma uglavnom dosta čista, par koraka i sonda je nađena

Malo dalje od lokacije novi radnički kamp, Turski, što bi stari ljudi rekli prešli turci Glogovnicu koja je uvjek bila granica,
naravno nekad je Glogovnica bila rijeka, danas potočić !

Toliko za sada !
*šešir*

9a7aof

Pozdrav,

jutros sam krenuo na posao autom, "malo" skrenuo sa standardne rute...

Rezultat mojeg "skretanja" su dvije spašene arhivske RS41 meteorološke sonde .

Prvu sondu sam pokupio pokraj ceste prema mjestu Krušljevec  a drugu  u šumi nedaleko mjesta Dvorišće.

Sonde će ići na recikliranje, umjesto originalnog protokola ću ubaciti drugi "firmware",
Bit će to 4fsk protokol .

Možda će te sonde jednom ponovo krenuti u stratosferu, ovaj put u amaterskom aranžmanu i sa amaterskim 4fsk protokolom .

Darko, 9a7aof

Triky

Slobodno nedjeljno poslijepodne odlucili smo provesti na Kalniku. Usput smo provjerili dvije sonde koje su nedavno pale.

Prva je bila u sumi blizu asfaltne ceste. Ulaz u sumu bio je zeleni, s puno podrasta, no poslije se suma rascDistila i sondu smo brzo uocili.

Nakon toga krenuli smo na Kalnik. Popeli smo se 400 m i uz samu planinarsku stazu nasi najprije strazara...

a zatim i sondu.

Ovaj put nam nisu trebali dodatni rekviziti. Do sljede%u0107e sonde,
Drazen, 9a3ky

9a7aof

Pozdrav,

jutros sam krenuo pješice po sondu koja je pala prije skoro dva mjeseca na prilično nedostupno mjesto. Pala je u šumu punu klanaca u kojima ima i vode.

Sondu sam pronašao na zemlji, balon je ostao zapetljan u krošnjama.

Sonda će ići na recikliranje, umjesto originalnog protokola ću ubaciti drugi "firmware",
Bit će to 4fsk protokol .

Darko, 9a7aof

DarkoKZ

Jutros je nočna zagrebačka meteo sonda oznake S3350605 pala u moju blizinu.
Po zadnjoj lokaciji na karti trebala je biti u nekom dvorištu a to je moguča komplikacija.

Odlaskom u dućan sam navratio do lokacije da vidim da možda nije blizu ograde ili da je balon sa strane ceste pa se da izvuči bez
ulaska u tuđi posjed.
No, iznenađenje me dočekalo na cesti !  *zubo*

Tko zna koliko je vozila prošlo preko sonde, nitko se nije zaustavio i pogledao o čemu se radi.
Ostaci zbrinuti nešto u komunalni otpad a ostalo u elektroničku furdu, za "dijelove"  ;-)

*šešir*

Danijel

A šteta, da je pala samo koji metar lijevo ili desno, ostala bi čitava. *šok*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

DarkoKZ

Nakon dugo vremena prva plivajuča sonda kod nas, sonda pala na ribnjak Čabraji
Dežurni, rekli bi neki službujuči, "web prijemnik" uredno je pratio let sonde
koja je završila u jezeru, no nakon par minuta zadnji primljeni signal je bio sa kopna !!
Logički zaključak, ljeto, na tom jezeru je uvjek dosta ribića. Tu se uglavnom lovi sportski, tj. ono što se ulovi pusti se nazad u jezero.
Zadnji metri leta su izgledali ovako:

Jura, 9A3ES, je odlučio da se ipak ide pogledati možda su je ostavili na obali.
Došli na lokaciju, našli ribiće i pitalli jel su jučer upecali kakav balon i sondu, da, jesu, eno je u vreći za smeće !!  *tu*
Lijepo im zahvalili, napravili historijsku snimku i otišli doma.

Pronalazak sonde S3450892 je uredno zabilježen kod SQ6KXY-Radiosondy.
Bilo bi jako zgodno da imamo više ovakvih samostalnih prijemnika da bude bolje pokrivanje naših krajeva.
Iako su na listi prijemnika koji su primali ovu sondu uglavnom radio-amaterske oznake "Receivers: 9A1CBV-11, 9A3KY-15, 9A4AM-15, 9A6NDZ-14, 9A7DI-12, 9A7JJG-11"
to nije nikakav uvjet, može biti bilo koje ime, nadimak, oznaka, po želji. To nema baš nikakve veze sa radio amaterima osim što je "radio tehnika".
Poljak-SQ6KXY je malo redizajnirao web prikaz pa sad kada se pogleda filtrirana baza po zadanoj visini sa zadnjim lokacijama sondi iz Maksimira prikaz
je puno pregledniji.

Danijel

Što je jednima smeće, drugima je blago. *da* Nadam se da niste trebali puno kopati po kanti. :-)

Triky

SONDE VOLE KUKURUZE
Nakon povratka s ljetovanja provjerili smo stanje sondi u okolici. U međuvremenu ih je nekoliko palo u blizini Ludbrega i Koprivnice, pa smo jedan od zadnjih dana godišnjeg odmora odlučili provesti u "lovu". Prva meta S3420208 bila je na zaraslom i teško prohodnom terenu uz potok. Dobro da je bilo oblačno, pa smo imali duge hlače i mogli pročešljati kroz koprive i kupine. Nađena uz puno truda. Drugi cilj bila je sonda u Dugoj Rijeci S3420470, koja je pala dan ranije. Našli smo ju mnogo južnije od pozicije na kojoj je posljednji put snimljena. Ostaci balona završili su na livadi, a uže vodilo do sonde na kukuruzovini.

Sljedeća sonda S3420204 bila je nedaleko, oko 2 km istočnije i isto tako u kukuruzu.
Zatim smo otišli prema Sokolovcu i Miličanima, gdje je sonda S3450883 prizemljila dva dana ranije. Pala je daleko od ceste i trebala je malo duža šetnja kroz polje, a zatim i preskakanje potoka. Brzo smo ju našli u šumarku. Srećom, granje nije bilo gusto i pala je na tlo. Ostatke balona nismo mogli povući sa stabla i ostali su zaglavljeni.

Prvi plan je bio da nakon Sokolovca još provjerimo sondu u Koprivnica Bregu i krenemo doma. Budući da smo imali dosta vremena odlučili smo promijeniti plan i produžiti još istočnije prema Zdelicama i Babotoku. Tamo su u razdoblju od 03. do 09. kolovoza pale četiri sonde u radijusu od 2 km. Na tom području još nismo bili, a uz to su i nazivi mjesta baš simpatični. Prva od četiri sonde S3350623 trebala je završiti u blizini zadnje kuće u selu. Pitali smo domaćine da li smijemo malo pogledati. Bili su srdačni i znatiželjni i htjeli pomoći. Malo smo porazgovarali, ali nismo našli tragove sonde. Druga sonda S3420200 pala je u kukuruz. Brzo smo našli ostatke balona i uže, ali ne i sondu. Nalaznik ju je odrezao i pokupio, a ostalo ostavio u polju. Pokupili smo ostatke i bacili u kantu za smeće. Treću sondu S3350604, neposredno uz cestu nismo našli. Četvrta sonda S3420201 je završila kao i druga: uređaj je bio pokupljen kao trofej ili potencijano korisni dio, a ostatak balona i uže ostavljeni rastegnuti u kukuruzu. Pokupili smo i to. Iako takvo ponašanje ne odobravamo, barem smo znali da smo na dobrom mjestu.

Na povratku smo pokupili sondu u Koprivnica Bregu S3450884. Još jedna koja je završila u kukuruzu. Našli smo ju brzo, točno na lokaciji na kojoj je posljednji put snimljena.
Dan smo proveli aktivno, razveslili se pronađenim sondama, vidjeli nove krajeve i pokupili nešto smeća.
Lijepi pozdrav. Veselimo se sljedećim sondama.

Acheron

🡱 🡳