SGP, Voyager,,razno..

Autor ruka, 15.02.2021. u 10:39:27 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ruka

Kako želim izbjeći prčkanje i kadriranje a osobito zbog toga što više ne želim snimati svaki put drugi objekt nego ću se koncentrirati na jedan do dva kroz cijelu godinu, zbog toga trebam platesolving, trebam neki softver da to poveže i da radi kak treba.
Znači nebulosity otpada iako je vrlo jednostavan za korištenje. Zaostao je u razvoju iako mi je jako drag i nikad ne radi probleme. 

Imam SGP, ne valja mi. Na stranu što nekad pukne, sučelje mi je odurno i baš mi se ne sviđa nikako. Inače kad radi radi ok ali mi je toliko odbojno to sve da se nikako ne mogu prisiliti to koristiti. Otprilike kao maxim dl nekad, radi ali imam noćne more od tog sučelja koliko mi je odvratno.

Probao sam Voyager, sučelje je bolje, stabilniji je softver ali cijela filozofija je da se snima bez da si uz teleskop. Znači to je ok za zvjezdarnicu, automatizira sve. Jednog dana bit će pravi izbor, za sada baš i ne. Čak ni to sve nije neki problem nego mi je baš iritantno što nema pregleda snimke u programu, treba otvarati dodatni program (fit viewer, ide uz voyager) ili web pregled za voyager koji se otvori u browseru. To je ok recimo Danijelu u zvjezdarnici koji ima više kompjutera, ili su fiksni ili ima veliki ekran pa može to složiti da vidi sve što treba. Na 14" ekranu laptopa to nije neka sreća. Na to sve first light wizard za autofokus je nevjerojatno osjetljiv, jedva sam uspio napraviti krivulju u zagrebu. Planiranje skevence je ok ali opet malo komplicirano za rad na terenu. Međutim kad se to sve složi i upogoni onda radi. Ako ne nađem ništa bolje mislim da ću koristiti to.

Sad ide na red nina. Djeluje obećavajuće, isprobam prvom vedrom prilikom sa temperaturom iznad nule. Izgledom mi se čini najbolji softver, djeluje manje komplicirano od Voyagera. Navijam da funkcionira i na to sve je open source, kao phd2.
Jel probao netko?

Beorn

Nisam probao. Došao u iskušenje prije par dana... i ipak još na SGPro.
Ali rado ću poslušati ako netko ima iskustva s Ninom.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Dag

Gdje su ona vremena kada smo stalno imali ruke musave od masti i hrapave od šarafljenja...
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

ruka

Citat: Dag  u 15.02.2021. u 10:57:27 sati
Gdje su ona vremena kada smo stalno imali ruke musave od masti i hrapave od šarafljenja...

Prošla su neki dan. A moderne žene ionako više ne vole hrapave ruke  :-)

ruka

Citat: Beorn  u 15.02.2021. u 10:54:10 sati
Nisam probao. Došao u iskušenje prije par dana... i ipak još na SGPro.
Ali rado ću poslušati ako netko ima iskustva s Ninom.

Instalirao sam, izgleda vrlo dobro i dosta jednostavno. Možda ću malo i natezati na tu stranu, SGP me baš odbija. Ovisno o vremenu prvom prilikom ide isprobavanje.

🡱 🡳