Kako vlada nekakvo mrtvilo, ima se vremena za spamanje po netu, pa...
Cca na kasnu zimu ove godine, a s obzirom da sam uspio sakriti neke novce od samog sebe, kupio sam prvi pošteni teleskop. Optička cijev je u pristojnom stanju, a montaža je vidjela bolje dane, Upravljanje je poluispravno (ne radi praćenje po deklinaciji) neki imbusi su provrćenih (i uz to colnih

) glava.
Montažu sam pretresao, dao istokariti nove vijke koji ju osiguravaju na kompezaciji za geografsku širinu, podmazivanje, kupljen je telrad, Bobovi kolimacijski vijci (oduševljen sa njima) te Mead serije 4000 plossl od 56 mm.
Nakon promatranja proljetos i ljetos zadovoljan sam instrumentom. Montaža iznenađujuće dobro prati AKO se dobro usjeveri, saturn mi ni nakon sat i pol nije izašao iz vidnog polja na povećanju cca 600.
Telrad me je oduševio. Kako praktična stvar za pronalaženje objekata... iako dijeli sct-ovsku težnju za zamagljivanjem u vlažnijim noćima.
Od prostirke za vježbanje sam za Meada napravio dew shield, koji je riješio problem zamagljivanja, sada bi trebalo nešto smisliti i za telrad jer se sa zamagljenim ne da ništa naći

Napravio sam i sustav za balansiranje, i to je jedan od boljih upgrejdova...
Iz druge slike je vidljivo zašto je dobio ime R2D2, iako malo baca i na R4 courier droida, ali prva ljubav se ne zaboravlja