[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > ASTROFOTOGRAFIJA KRATKIM EKSPOZICIJAMA

NGC 2440

(1/2) > >>

tome:
NGC 2440 bipolarna je planetarna maglica u Krmi.
Udaljena je oko 4000 LY, a prividne velicine samo oko 74''x42'', m9.4.
Otkrio ju je jos W.Herschel, ali u opisu naznacio kako nema neku strukturu. Nije mogao zapravo vidjeti kako itekako ima strukturu, vrlo slozenu dapace.
HST nam je to lijepo prikazao.
U njenom sredistu bijeli je patuljak sa mozda i najvisom temepraturom do sada otkrivenom u nekoj zvijezdi, oko 200 000K!

Tu slozenu strukturu sam i ja htio prikazati. Prvo sam ju neki dan snimao (istina seeing je bio zaista los a ovaj objekt je vrlo nisko na -18 DEC) sa ekspozicijama od 30 sec. Rezultat je bio katastrofa. Potpuno sprzeno srediste maglice, struktura se vidi uz puno maste, zvijezde napuhane....uzas.
Ali nisam zelio odustati od ovog objekta.
Sljedeci pokusaj bio je sa kratkim ekspozicijama od 5 sec. Uz to jos uz UHC filter, dakle jos malo manje svijetla na senzoru. I rezultat je mnogo bolji. Moglo bi se tu jos puno vise, ali zadovoljan sam uspjehom tehnike, koja se pokazuje vrlo korisnom kod odredjenih objekata.

Jesam li prikazao slozenost strukture ovog objekta i lici li snimka ipak na nesto prepustam vama na prosudbu. Naravno uz konstruktivnu kritiku i ukazivanje na greske....
 *šešir*

Objekt; NGC 2440
Lokacija; Rijeka, balkon
Teleskop; SW 150mm newt, f6,7
Montaza; Heq5
Kamera; Omegon veTEC 533c
Primarni fokus. 1344x5sec; UHC filter, gain 100 (darks, flats, bias)
Guiding; Evoguide 50ED + ToupTek 224c
Obrada; Siril, Gimp


tome:
Ovdje prilazem kratku animaciju da se vidi usporedba dvije tehnike snimanja. Te razlika u rezultatu. Pokusao sam ih vrlo slicno obraditi. Napominjem da je kod 30 sec ekspozicija vrijeme integracije cak i duze.


Acheron:
Ja ću biti opet histogram aždaja  *zubo*

Cijela originalna fotka ti ima izgled kao da je neka patina preko nje. Iskusno oko histogram aždaje odmah prepozna o čemu se radi: netko se boji RGB vrijednosti preko 200

Dakle, fotka bi živnula kada bi se u alatu Levels u Photoshopu oni podesili da budu na 200-205 razini. Trenutno ti je najviša RGB vrijednost na fotki negdje oko 197, dakle ima još 258 nijansi svijetlih tonova za iskoristiti. Ako odrežemo histogram na 205, onda ti je nasvjetliji ton na fotki negdje na RBG 250, dakle, nije clipano, ali je dovoljno blizu da svjetlina objekata na fotki bude "realna".

Nakon rastezanja histograma iskoči đumbus u pozadini. Rijeka, balkon, javna rasvjeta, -15-20° nad horizontom. Sve je jasno. Opet, malo otići u Curves i samo lagano prigušiti pozadinu, iako se meni već i nakon rastezanja histograma ona čini dobrom jer pleše oko RGB vrijednosti od 25.

Znam da je UHC filter specifičan jer može uzrokovati color fringe pri rubovima i malo se može oko toga, ali kako je objekt bio dosta nisko, probao bih u Registaxu ili sličnom alatu poigrati se s RGB aligment. Čisto da vidim jel se da prigušiti plavo-crveni rub na zvijezdama.

tome:
Ocekivao sam ovakvu kritiku.
Svjestan sam da je sve priguseno. Pokusao sam nekoliko verzija obrade. Ali jednostavno mi se pozadina nije svidjala i ukupni dojam mi je bio jos losiji.
Registax nisam pokusao.

Ali moras uzeti u obzir da je i vrijeme integracije uispod 2h te je nemoguce izvuci da sve bude savrseno.

Trebao bih dodati jos ekspozicija, ali i ovako me moj laptop mrzi s obzirom na broj snimki koji je morao prozvakati....

U svakom slucaju hvala na konstruktivnoj kritici, pokusat cu se jos poigrati sa ovim materijalom.

 *šešir*

tome:
POkusao sam u Registax, ali kaze da je RGB align ok.

Evo malo sam posvijetlio.

Je li sada bolje?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju