[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > SUNČEV SUSTAV

PHA asteroid 7335

(1/3) > >>

Teofil:
23. svibnja, usprkos ometanju visinskih oblaka, iz mojeg dvorišta u Virovitici snimao sam PHA asteroid 7335, prema najavi najveći u 2022. godini - promjer je procijenjen na približno 1100 metara.

Udaljenost asteroida u vremenu snimke bila je približno 6,5 milijuna kilometara. Prividni sjaj bio mu je +12 magnitude što je 250 puta manje od sjaja zvijezda +6 magnitude (granica vidljivosti ljudskog oka).

Danas u petak 27. svibnja u 16 sati i 26 minuta brzinom od 47.000 km/h proći će pokraj Zemlje na udaljenosti od približno 4 milijuna kilometara, što je deseterostruka udaljenost Mjeseca. Jedan njegov obilazak oko Sunca po izduženoj eliptičnoj stazi traje 861 dan, a idući ovako bliski „susret“ sa Zemljom dogodit će se za 200 godina.

Asteroid 7335 (1989 JA) otkrila je 1. svibnja 1989. Eleanor Helin sa Zvjezdarnice Palomar u Kaliforniji. Zbog svoje veličine i povremenog približavanja Zemlji ovaj asteroid uvršten je među potencijalno prijeteće asteroide (PHA - Potentialy Hazardous Asteroids). Ovih dana prema njemu je usmjerena radarska antena Goldstone (Kalifornija) promjera 70 metara radi mjerenja vremena njegove rotacije. Ranija mjerenja radioteleskopom Arecibo u Puerto Ricu upućivala su da jedan okret traje 12 sati i da mu je površina pretežito ravna.

PHA Asteroid 7335 (1989 JA)  -  May 23, 2022   20:47 UT - 21:12 UT by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel:
Bravo na ulovu! *pljesk*

Čim sam vidio naslov, pomislio sam, to je sigurno Teofil nešto radio ili će raditi. I gle, zbilja. *zubko* *tu*

Teofil:
Danijele,
hvala ti za komentar.  :-)

U ponedjeljak navečer, prilikom brzinskog pregleda vijesti na webu, "zapela mi je za oko" vijest o PHA 7335 i petku 27.5. kad prolazi blizu Zemlje. Išao sam pogledati efemeride i vidio da ga te večeri još mogu snimati iz mojeg dvorišta, jer je brzo gubio na visini - bio  je sve niže ispod nebeskog ekvatora, a od četvrtka iz naših krajeva nedostupan.

Pogledao sam animiranu satelitsku i radarsku sliku naoblake. Izašao sam na dvorište provjeriti realno stanje, a tamo pokoja sitna kap kiše, ali i provirivanje zvijezda između oblaka. Za pola sata gradskim nebom "šarali su visinski oblaci" i stanje je bilo na granici prihvatljivosti. Onako umoran nakon svih poslova trebao sam odlučiti upustiti se u rizik ili mirno ići u "šlofnjak". Naime, u vremenu od najmanje pola sata, koliko traje iznošenje sve opreme u dvorište i kalibracija GoTo montaže, stanje se moglo i pogoršati. Ishod je poznat - "pokazao sam zube" Mr. Murphy-ju".   *zubo*

Zbog šarade oblaka i LP snimljeni materijal nije bio bajan pa je i rezultat obrade "granični". Ipak je najvažnije da se trag vidi.   ;-)
Imam još jednu zbirnu snimku od samo nekoliko minuta, vremenski iza ove priložene. Vjerojatno ću i nju pokazati.

OuttaControlCRO:
Odlicsn ulov! 1100 m  *šok*

Zumbul:
Bravo ! *pljesk*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju