OnStep autofocuser

Autor Leviner, 26.08.2022. u 17:14:07 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leviner

Pozdrav,

Od pocetka situacije s koronom je nisam popusio i mislio sam si da niti necu. Greska.
Kad ti zivot da limune, treba napraviti limunadu pa sam tako i ja iskoristio zatvor od 5 dana( jos 2 i slobodan covjek) da zavrsim focuser za koji sam neko vrijeme cekao dijelove i da se poklopi da imam vremena sve to skupa sastaviti.

Nakon dosta problema s uploadom na Onstep, potrganog usb modula, skurenog pina na Blackpill i shvacanja logike rada , imam funkcionalan automatski focuser.

Motor sam uzeo NEMA11 0.67A 1.8° PG14 kojeg pogoni DRV8825 preko STM32 Onstep kontrolera.

Posto sam u izolaciji, snadjinse druze pa iskoristi ono sto imas kod sebe, a imao sam neki zeljezni vinkl pa reko da napravim nosac da mogu testirati. Od alata sam imao rucnu pilu, svrdla , aku busilicu i finomehanicarske turpije. Najvece svrdlo mi je 10 mm, a ja sam trebao rupu 18mm u 2mm celika... Izrada nosaca - 4,5h. Al boze moj,  vremena se ima u izolaciji  *zubo*.

Nakon podesavanja postavki i odredivanja potrebnih parametara, fokuser vuce bez problema Atik 383L+, FW 8x1,25 i koma korektor bez ikakvog problema, s tim da ima jos malo safta za povecanje snage s Vref na driveru motora. Ukupna tezina na fokuseru je cca 1,4kg. Kompletni setup sam povezao s NINA i sve radi.

Posto sam prvi puta stavio sve u fokuser, skuzio sam da nemam dovoljno velik teleskop da mogu to sve izbalansirati u dec osi. Rezultat korona rjesenja je na slici u prilogu....  *zubo*

Sve u svemu, dobro iskoristena izolacija kojom sam korak blize da potpuno automatiziram buducu zvjezdarnicu u izradi.

Od potrebnih funkcija za zvjezdarnicu, moram smisliti jos flat panel i senzor kise - ako netko ima funkcionalni diy od ove 2 stvari, otvoren sam za preporuke.

Uglavnom, u slucaju potencijalno vedrog neba danas, ide live test da vidim radi li to i u stvarnosti.

*šešir*

T: SW 130 PDS, SVBONY 80
M: SW NEQ6 Onstep
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, Atik 383L+

snhelix

Balans bučica :)))),genijalno :) mislim sve,ali bučica je vrh *ritmika*

OuttaControlCRO

Odlican projektic, jel ti stiga usb c, jel radi to da znam narucit sebi  *zubo* ?

Ja jos nisam napravio autofokuser, nisam. ni stipi plocicu odnio :o
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep

Leviner

Nazalost ne radi, drukciji cip je to.

Fokuser je radio savrseno kod testiranja, prakticki bez baccklasha.

Jedino mi sad ne radi Onstep. Mucile me postavke vremena i gubio je vrijeme pa sam skuzio d aje problem u praznoj bateriji na DS3231. Ali sad sam probao flashati i sad opce ne radi. Moram se ohladiti sad par dana od svega toga jer nemam ideja vise. uploada normlno bez greske, ali se Onstep ne pokrece i wemos se ne spaja.
Cekam da mi dodje Cp2102, mozda je u tome problem jer sam ga  doslovno masakrirao da uopce radi.

Ali sve u svemu, fokuser s ovim motorom je odlican , jedino je malo glasnije, ali kome smeta  *zubo*

OuttaControlCRO

Steta, pisalo je tamo replacement za Cp2102.. ali nije kinezima za virovat

Kupi TMC drivere, mislim da mos i ove jeftine tmc2209 i nema straha sa bukom vise.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep

Zeleni_Zub

Ej jel ti ova bučica ima ikakvog primjetnog efekta za balans?

Ja imam slicnu postavu na svom 150p i cini mi se ok ovako?

EDIT - Ah sad vidim da je 130p... ništa  *zubko*
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Leviner

S bucicom mogu idelano podesiti balans  *zubo*

Atik je malo tezi od tvoje ASI, a 130pds kraci i lakse zrcalo pa ne mogu u balans.  :-( *jok*

🡱 🡳